петак, 31. мај 2013.

SPC na računima u Švajcarskoj posjeduje 6 milijardi evra

piše: Slobodan Vasković

Srpska pravoslavna crkva na računima i u trezorima u švajcarskim bankama čuva imovinu vrijednu šest milijardi evra.
„SPC u švajcarskim bankama posjeduje šest milijardi evra. Najveći dio tog imetka je u zlatnim polugama“, rekao je za blog visokopozicionirani crkveni dostojanstvenik.


Prema njegovim riječima, sem u zlatnim polugama, crkva ima dio sredstava u stranim valutama, vrijednosnim papirima te ostalim dragocjenostima.

„Ta imovina jeste basnoslovna i na prvi pogled djeluje šokantno, posebno u ovim teškim vremenima. Ali, morate imati u vidu da crkva nije firma, neki doo ili AD, koji je nastao juče, prekjuče, već da postoji hiljadama godina. SPC je autokefalnost dobila 1219. godine, pa kada sagledate koliki je to vremenski period zaključićete da tih šest milijardi evra i nisu neka pretjerana cifra“, pojašnjava ovaj dostojanstvenik.

Upravljanje ovom basnoslovnom imovinom decenijama izaziva sukobe među episkopima, jer mnogi od njih žele da dobiju tu privilegiju, budući da na taj način mogu učestvovati u milionskim poslovima, koji i njima samima donose izvrsnu zaradu.

„Nemojte zaboraviti notornu činjenicu da episkopi uticaj u crkvi ne ostvaruju samo svojom posvećenošću vjernicima, pravoslavlju i Bogu, već u ogromnoj mjeri to čine svojim ličnim bankovnim saldom“, kaže ovaj sagovornik.

On podsjeća da je Vladika Vasilije, koji je prije par dana na Saboru SPC trajno razriješen dužnosti, svojevremeno čak osam godina bio u prilici da upravlja ovim sredstvima. I episkop Grigorije radio je na tim poslovima, dok je bio član Svetog sinoda.

„Vasilije je bio jedan od najuticajnijih episkopa u SPC, a to je postigao finansijski pomažući vladike iz siromašnijih eparhija. Zauzvrat je tražio lojalnost“, kaže moj sagovornik.

Ranije sam objavio da lično Vasilijevo bogatstvo iznosi nekoliko desetina miliona KM.

Moj sagovornik ukazuje i na bliske veze crkvenih otaca i brojnih tajkuna, koje su javne i opštepoznate.
„U javnosti je stvoren pogrešan utisak da su tajkuni samo ktitori, koji podizanjem hramova na određen način peru prljavu savjest. To je samo djelić stvarnosti koja govori da veliki biznismeni ostvaruju veoma unosne poslove sa SPC-om, od kojih ogromnu korist imaju i oni i crkva. Ista situacija je i sa drugim vjerskim zajednicama“, tvrdi moj sagovornik.

Prema njegovim riječima, bilo bi veoma veoma zanimljivo kada bi državne institucije, zadužene za kontrolu finansija, „prelistale“ poslove SPC-a.
„Imalo bi se tu šta za vidjeti“, zaključio je moj sagovornik.