четвртак, 2. мај 2013.

SIPA u panici zbog slučaja „Budimir“, saslušan i ministar Mikulić

Piše: Slobodan Vasković

U samom vrhu Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vlada prava panika zbog slučaja Živka Budimira, predsjednika Federacije BiH. Budimiru je određen jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je uzimao mito za pomilovanje osuđenika.

Međutim, iz Izvještaja SIPE, upućenog Tužilaštvu BiH, jasno je da ta agencija nema dokaze kojima bi potkrijepila optužnicu protiv Budimira.
Upravo zbog toga čelni ljudi SIPE su u pravoj agoniji, a neki od njih su čak predlagali da se privedu novinari i urednici medija koji su objavili pomenuti Izvještaj. Do ovog trenutka ti prijedlozi nisu ostvareni, a kakva panika vlada među šefovima Agencije, ne bi trebalo začuditi da posegnu za ovom mjerom koja bi ih, definitivno, razotkrila kao huntu u službi jedne političke opcije.

Tužilaštvo BiH je kao svjedoka saslušalo i Zorana Mikulića, ministra pravde u Vladi Federacije BiH, ali to nije saopšteno javnosti. Valjda zbog činjenice da je Mikulić član SDP BiH, koji i stoji iza cijele ove ujdurme. Potvrđuje to i podatak da je Mikulić u najvećoj tajnosti došao u prostorije Tužilaštva BiH, početkom ove sedmice.

Agencija ubrzano priprema novi Izvještaj protiv Budimira, jer su postojeći ocijenili „kao veoma loš“, ali prema mojim saznanjima i dalje su bez ikakvih validnih dokaza.