петак, 24. мај 2013.

Budimir na slobodi, propao pokušaj državnog udara

Piše: Slobodan Vasković

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, večeras je pušten na slobodu. Rješenje o tome je uslijedilo nakon odluke Ustavnog suda BiH, u kojoj je istaknuto da je Budimir lišen slobode potpuno mimo zakona.


Budimirovo puštanje na slobodu znači da je propao poslednji pokušaj državnog udara, čiji je režieser, i ovaj put, bio Zlatko Lagumdžija, čelnik SDP BiH.

Ne bi se nikako smjelo dogoditi da cijeli ovaj slučaj završi puštanjem Budimira na slobodu, jer je neophodno radi digniteta institucija da režiser i izvršioci pokušaja puča ostanu ne samo bez funkcije, već i bez slobode.

Ukoliko ova država želi da opstane, onda bez posla i bez slobode moraju ostati Zlatko Lagumdžija, ministar inostranih poslova BiH, tužioci državnog Tužilaštva Oleg Čavka, Dijana Kajmaković i Božo Mihajlović, tužilac kantonalnog tužilaštva Sanjin Bogunić, direktor SIPE Goran Zubac i njegov zamjenik Anđelko Hrgić, sudija Suda BiH Branko Perić i direktor OSE Almir Džuvo.

Svaki drugi epilog, osim drakonskog kažnjavanja ovih osoba, koje su pokušale izvesti državni udar i teško zloupotrijebile institucije, značio bi dalje valjanje BiH i oba njena entiteta u potpunom bezakonju i anarhiji.

Dok su ovi likovi na funkcijama i na slobodi, niko od građana u ovoj zemlji ne može biti siguran.