четвртак, 23. мај 2013.

Dodikovo gluvo glamočko i još gluvlje trebinjsko kolo

piše: Slobodan Vasković

Nakon što je jedno vrijeme na tviteru pružao „snažan“ otpor Miloradu Dodiku, Igor Radojičić odlučio je da okuša sreću i na terenu i taj virtuelni otpor pokuša materijalizovati.

Izvrsnu priliku vidio je u unutarstranačkim izborima SNSD-a u Trebinju, vjerujući da će na hercegovačkom kamenu uspjeti stucati Dodikovu „tvrdu“ i neprikosnovenu dominaciju strankom.

Zato je Radojičić u Trebinje naputio svog ličnog seiza Pericu Rajčevića, nekadašnjeg šefa njegovog kabineta, sa zadatkom da potuče Dodikove perjanice. Rajčević je, svojevremeno, bio narodni poslanik prepoznatljiv po panegiricima lideru SNSD-a, koji su do te mjere bili poltronski da je pošten svijet bilo sramota slušati ga.

Džaba se Rajčević dodvoravao Dodiku, procijenjen je kao Radojičićevo „kukavičije jaje“, i udaljen i iz parlamenta i iz skupštinskog kabineta. Rajčevićevom padu najviše je doprinio Dobroslav Ćuk, bivši gradonačelnik Trebinja, koji je s njim u teškom sukobu već godinama.

Jednom sluga, uvijek lakej, princip je po kojem Rajčević funkcioniše i čim mu je Radojičić „namignuo“, on je vidio svoju šansu da na unutarstranačkim izborima ponovo otvori sebi prolaz „u vrh politike“.

I zamalo da je uspio u tome: izlobirao je da u Gradski odbor Trebinje uđe njemu i Radojičiću 45 lojalnih mladaca, među kojima nije bilo gotovo nijednog odbrnika SNSD-a u SO Trebinje, kao ni bilo kojeg značajnijeg direktora, kojeg je stranka postavila u najvažnija hercegovačka preduzeća.
Naravno, Ćuka nije bilo ni u noćnim satima, a kamoli u Gradskom odboru.

„Sad ćemo mi smjenjivati, postavljati, upravljati, vladati“, kriknuli su mlađani ptići, pomislivši da su svi redom orlići. Rajčević je čak ponovo promijenio mjesto prebivališta, odjavio Banjaluku-prijavio Trebinje, kako bi se mogao kandidovati kao hercegovački kadar, što je prestao biti prije dvije godine. Tada ga je Dodik skinuo sa poslaničke liste kandidata. Predsjednik tog odbora trebao je biti upravo Rajčević, a razmišljali su da možda imenuju i Nebojšu Milivojevića, koji bi bio njegova i Radojičićeva produžena ruka.

Kratko je trajalo veselje „Orlića“, dok se „Orlušina“ nije upoznala sa činjenicama i potezom pera sve ih izbrisala.

Dodik je, u skladu sa statutarnim mogućnostima koje ima, poništio provedene izbore i, pred očima cjelokupnog javnog mnenja, pomeo Trebinjske ulice koristeći Radojičića kao metlu. Rajčevića je, onako uzgred, „napucao“ nogom.

Uspostavio je privremeni gradski odbor, koji broji 31 člana, a na njegovo čelo postavio Marka Mitrovića, direktora HET-a. On je i sastavio listu članova GO, zajedno sa Dobroslavom Ćukom, Lukom Petrovićem (izvršni direktor u HET-u) i njegovim zetom Ilijom Tamindžijom, narodnim poslanikom (malo nepotizma, da se PDP-ovci „obraduju“). Naravno, u ovaj GO su ušli svi najvažniji SNSD direktori i svi odbornici, a Rajčevića nema ni na pijaci.

„Dodik je spasio SNSD u Trebinju, jer kadrovi koje su probrali Radojičić i Rajčević ne mogu se suprotstaviti čak ni Mihajlici“, tvrde mi upućeni u kadrovske kvalitete u tom gradu.

Radojičić, nakon Dodikove higijeničarske seanse, nije ni „beknuo“ ni na tviteru niti bilo gdje drugo; Rajčević je, poput La Linee, obrisan spužvom, a šef SNSD-a ubrzano sprema novo veliko unutarstranačko „klanje“ kadrova u Gacku.

Na mjesto direktora termoelektrane Gacko za par dana biće postavljen Rajko Papović, član Saveza za demokratsku Srpsku (SzDS), čiji je vlasnik, čini se, neuništivi Dragan Kalinić, bivši lider SDS-a.

Taj „dil“ dogovoren je početkom ove sedmice, na sastanku Dodika, Kalinića i Papovića i džentlmenski je revanš vlasnika SNSD-a vlasniku SzDS-a zbog toga što je Papović, svojom kandidaturom za člana Predsjedništva BiH i osvojenih 3% glasova, onemogućio Mladena Ivanića, šefa PDP-a, da pobijedi u izbornoj trci Nebojšu Radmanovića.

Kad smo već kod Ivanića, i on se nedavno „slučajno“ sreo (nekoliko časova) sa Dodikom, a upućeni tvrde da mu je čelnik SNSD-a tada rekao: „Ne kritikuj mene, a moje udri koliko hoćeš. U tom slučaju i ti si miran od mene“! Interesantno, dva dana nakon toga, PDP-ovci su „zaboravili“, navodeći slučajeve nepotizma, pomenuti Dodikove članove porodice, zaposlene u Vladi RS (o ovom sastanku šire uskoro). 

Kad se sve sabere, (oduzimati se ne treba, jer su već oduzeti Radojičić, Rajčević i gatački kadrovi), Dodik se vrlo ozbiljno priprema za predsjedničke izbore iduće godine. Kompletnu infrastrukturu SNSD-a oblikuje kao potpuno lojalnu stranačku falangu, koja ga treba iznijeti do tog cilja. Kalinićev zadatak biće udar po SDS-u, što će on uraditi sa zadovoljstvom, a, ukoliko „zaboravnost“ PDP-a potraje, može se reći da je Dodik već sada uradio dobar predizborni posao. Za razliku od opozicije koja nema pojma ko su, šta su, kud su krenuli.

Dodikovo ponašanje ne treba čuditi, jer se, svjestan je on toga, 2014. ne bori samo za funkciju, već i za slobodu. Bez koje će ostati izgubi li izbore.