четвртак, 23. мај 2013.

Jad i bijeda Lagumdžijinih tužilačkih kurtizana

piše: Slobodan Vasković

Zlatko Lagumdžija je čovjek van sebe - krenuo je u hapšenje novinara, samo zato što mu ne odgovara njihovo izvještavanje. Taj “sveti zadatak” dobio je Oleg Čavka, teško korumpirani tužilac Tužilaštva BiH, koji je jedan od najsnažnijih zaštitnika lika i djela “federalne svete krave”.

U Prijedlogu za produženje pritvora Živku Budimiru, Čavka je pokušao stvoriti preduslove za hapšenje Avde Avdića, urednika redakcije vijesti Federalne televizije. Razlog leži u činjenici da je objektivno izvještavanje ove kuće u “slučaju Budimir” pomoglo raskrinkavanju poslednje epizode “državnog udara”, koji Lagumdžija provodi u koninuitetu već dvije godine. I to vrlo vrlo neuspješno. Loši režiseri još lošijih državnih udara nastavili su spiralom katastrofe, koja je potpuno devastirala sve državne institucije.

“Naime iz pet razgovora Budimir Živka sa novinarom jednog Javnog servisa vidljivo je na koji način Budimir utiče na vrlo bitne društvene procese i sarađuje sa novinarom na takav način da je najmanje što se može zaključiti to da je taj novinar bitan saradnik osumnjičenog za politička pitanja. Navedeno ne bi možda ni bilo toliko interesantno da odmah nakon hapšenja taj isti novinar nije napravio televizijski intervju sa Karić Adijem, osumnjičenim u istrazi, koji se brani sa slobode. Priroda odnosa novinara i političara, te novinara i osumnjičenog se pokazala kao potpuno isti nivo a ne kao istraživačko novinarstvo”, navodi Čavka u prijedlogu za produženje pritvora Budimiru.

Plitkoumne manipulacije, hipotetičke optužbe, spajanje nespojivog, kojima Čavka pokušava difamirati Avdića, ukazuju na vrlo opasnu namjeru Lagumdžijine halke da u gulag šalje novinare koji nisu po njihovoj mjeri.

Problem za tzv. tužioce, koji se s pravom mogu okarakterisati kao Lagumdžijini neoinkvizitori, leži u podatku da Tužilaštvo BiH uopšte nije saslušalo Karića prije hapšenja Budimira, već su to učinili tek nakon što su saznali da je on dao izjavu za FTV. I to nakon dramatične potjere za njim kroz Sarajevo.

Ovdje je na djelu kriminalni pokušaj uvlačenja novinara u “slučaj”, kako bi se otvorio prostor za njegovo urušavanje, pa, ako zatreba, i hapšenje. Na kraju krajeva, Avdić je sa Budimirom razgovarao dok je ovaj bio na slobodi i ima li išta prirodnije od komunikacije urednika Javnog servisa sa predsjednikom entiteta.

Uz to, razgovori Budimira i Avdića, koje Čavka ima namjeru pustiti u sudnici nemaju ama baš nikakve veze sa pomilovanjem osuđenika.

Da imaju, već bi to bilo navedeno u prijedlogu za produženje pritvora, a o tome nema ni riječi. Naravno, ukoliko je neko počinio krivično djelo, bio novinar ili ne, on treba odgovarati, ali ne mogu tužioci sebi dozvoljavati slobodu da na osnovu onoga što im se ne dopada u medijima lažno sumnjiče/optužuju novinare, te čak imaju namjeru da ih hapse. To je nedopustivo, osim kada je riječ o Lagumdžijinim tužiocima, koji se prvo predstave kao TV kritičari, što odluče da neki prilog nije po ukusu njihovog istančanog “nepca”,  a onda, kao i svi pravi staljinistički kritičari, saopšte kaznu - u ovom slučaju bio bi to gulag za Avdića.

Koliko je cijeli sluča Budimir čak i bez staklenih nogu, potvrđuje i sljedeći citat iz prijedloga za produženje pritvora.
“Potrebno je ispitati i veći broj osoba koje su pomilovane te onih koje nisu, poput tri Tužilaštvu poznate osobe navedene na dvije cedulje pronađene kod pripravnice Budimir Živka i kod njega lično, sa naznakon ‘za Edija: ovo troje nipošto ne pomilovati’. U tom slučaju treba otkriti ko je Edi i zašto je važno da ove tri osobe ne budu pomilovane. Da li je razlog to što nisu platili ili nešto drugo”, navodi se u dokumentu Tužilaštva BiH.

Da ti pamet stane: sada se Budimir tereti i zato što nije pomilovao neke tri osobe.  Posebno je “inteligentan” dio u kojem Lagumdžijine tužilačke kurtizane “zaključuju” da “treba otkriti ko je Edi”.

Pa šta ste radili dosad?!

Jadna je cijela ova priča, tu dileme nema, kao ni oko činjenice da je Budimir uhapšen zato što je bio prepreka Lagumdžiji da ovlada Federacijom BiH i svim njenim finansijskim i privrednim resursima.

Uostalom, pročitajte prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora pa zaključite sami.