понедељак, 6. мај 2013.

Budimir u pritvoru, a SDP-ov ministar Mikulić naređivao pomilovanja

Piše: Slobodan Vasković

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, nalazi se u jednomjesečnom pritvoru i zbog toga što je pomilovao Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac.

Međutim, dokumenti svjedoče da je za pomilovanje Mirse Švicarca najzaslužniji ministar pravde u Vladi Federacije BiH Zoran Mikulić, član SDP BiH. Komisija za pomilovanje je na sjednici održanoj 3. 07. 2012. godine jednoglasno odbila pomilovanje Mirse Švicarca. Nakon toga je uslijedila intervencija ministra Mikulića da se preinači odluka Komisije.

U službenoj zabilješci, koja nije datirana, a koju su potpisali svi članovi Komisije za pomilovanje, navodi se sledeće: „Odluka za osuđenu osobu Hadžić Merseda, P-139/12, donesena na sjednici Komisije je po nalogu ministra izmijenjena“. U zabilješci se još konstatuje da se „usvaja molba za pomilovanje i predlaže da se osuđena osoba djelimično oslobodi od izdržavanja izrečene kazne zatvora za period od tri mjeseca“.

Nakon toga, ministar Mikulić je uputio zahtjev Budimiru da pomiluje Mirsu Švicarca, što je ovaj i učinio. Ovi dokumenti su nesporan dokaz da je Mikulić u potpunosti umiješan u pomilovanja, da je uticao na odluke Komisije i da bi, u najmanju ruku, trebalo da je u pritvoru zajedno sa Budimirom.

I ovi dokumenti, kao i brojni koje sam ranije objavio, svjedoče da je hapšenje Budimira montirani politički proces, produkovan iz SDP-ove kuhinje, a krajnji cilj mu je ovladavanje pozicijom predsjednika Federacije BiH, koja je ključna za uspostavu i kontrolu izvršne vlasti u tom entitetu.