среда, 22. мај 2013.

Dodikovi naftni poslovi u Specijalnom tužilaštvu Srbije

piše: Slobodan Vasković

Dokumentacija koja svjedoči o poslovima Milorada Dodika sa naftom i drugim visokoakciznim robama predana je prije par mjeseci Specijalnom tužilaštvu Srbije za organizovani kriminal.

Stotine dokumenata, (među kojima su i Ugovori o uvozu nafte iz Bugarske u vrijednosti od 4,8 miliona dolara tokom 1994. godine, koje sam objavio u tekstu „Dodikov ratni put“), predao je jedan Dodikov blizak saradnik u tim poslovima. (Poznato mi je njegovo ime, ali ga ne objavljujem iz razumljivih razloga).

Taj Dodikov saradnik ponudio se Specijalnom tužilaštvu Srbije i kao svjedok.

Dokumenti koje je predao svjedoče da su u ovim poslovima na raznorazne načine učestvovali i Mihalj Kertes, bivši direktor Uprave carina nekadašnje SRJ, te Borislav Mikelić, jedan od bivših čelnika nekadašnje Republike Srpske Krajine, kao i desetine drugih lica.

Svi ovi profiterski poslovi nisu se mogli u to vrijeme obaviti bez direktnog odobrenja Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i nekadašnje SRJ.

Protiv Mihalja Kertesa vode se brojni sudski postupci u kojima je optužen za teške kriminalne radnje.

Kertes je pravosnažno presuđen zbog zločina na Ibarskoj magistrali, odnosno zbog pomaganja u izvršenju četverostrukog ubistva i pokušaju atentata na Vuka Draškovića. U ovom predmetu, presuđen je na 18 mjeseci zatvora, a kaznu je izdržao u požarevačkom zatvoru „Zabela“, iz kojeg je izišao 27.09.2011. godine.

On je osuđen i na kaznu od 6,5 godina zatvora zbog iznošenja deviza (38 miliona tadašnjih njemačkih maraka, od 1994.-2000. g.) na Kipar, ali je (03. 03. 2013.) Vrhovni kasacioni sud ukinuo tu presudu Apelacionog suda i vratio je toj instituciji na ponovno odlučivanje.

Apelacioni sud je (20.03.2013.) Kertesa oslobodio u slučaju šverca cigaretama, u kojem je bio osuđen na 4 godine zatvora. Predmet je vraćen Specijalnom sudu na ponovno odlučivanje. U istom predmetu oslobođen je i Stanko Subotić Cane (prvobitno osuđen na 6 godina zatvora), kao i svi drugi optuženi i biće im ponovo suđeno.