уторак, 23. јул 2019.

ŽURNAL SAZNAJE: Izdat nalog za hapšenje Pramoda Mittala

Glavni tužilac iz Tuzle Tomislav Ljubić potvrdio za Žurnal da je izdat nalog za hapšenje Mittala i još dvije osobe zbog kriminala u Global Ispat Koksnoj industriji Lukavac  



A. Avdić
Kantonalno tužilaštvo Tuzla izdalo nalog za hapšenje britanskog milijardera Pramoda Mittala, saznaje Žurnal. Osim njega trebale bi biti uhapšene još najmanje dvije osobe koje se dovode u vezu sa organiziranim kriminalom u vezi sa pranjem novca preko Global Ispad Koksne industrije Lukavac (GIKIL).

"Tačno je da je izdat nalog za hapšenje Pramoda Mittala i još dvije osobe. Više detalja će biti saopćeno nakon što akcija bude okončana", potvrdio je za Žurnal glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić.

Pramod Mittal trenutno se nalazi u Lukavcu. On je jedan od članova poznate indijske porodice Mittal, koja se bavi proizvodnjom željeza i čelika. 

Svoje poslovanje Mitalovi vode iz Londona. 

Prije petnaestak godina njihova korporacija je kupila Koksnu induzstriju u Lukavcu. Ista porodica je ulagala u zeničku Željezaru i Rudnik Ljubija kod Prijedora. 

Mittal je, formalno, bio predsjednik Nadzornog odbora Global Ispat Koksne industrije Lukavac. Istražni organi sumnjaju da je preko ove firme oprano i iz BiH izvučeno najmanje pet miliona maraka.