недеља, 14. јул 2019.

Nezvanično: Gordan Pavlović i Zoran Stevanović Gladni najzainteresovaniji za kupovinu “Pavlović banku”?!




piše: Slobodan Vasković

Gordan Pavlović, vlasnik kontraverzne firme “Pavgord” i Zoran Stevanović Gladni, načelnik opštine Zvornik i kriminalac u načelu i detalju, mogli bi da postanu novi vlasnici “Pavlović banke”, spekuliše se u poslovnim krugovima.

Ukoliko se to pokaže tačnim, “Pavlović banka”, preko koje je oprano desetine miliona KM, prešla bi u ruke dvojca koji je poodavno trebalo da bude iza rečetaka - Pavlovića i Gladnog, koji nasiljem rješava sve probleme u Zvorničkoj regiji čiji je vlasnik, ali i drugim krajevima.

Treba naglasiti da je Agencija za bankarstvo RS proteklih deceniju i po isključivo služila kao Agencija za prikrivanje kriminala u "Bobar banci", "Balkan Investment Banci", koja je kasnije postala "Banka Srpske" (sve tri banke su propale, ali niko nije odgovarao zbog toga), kao i u "Pavlović banci". I oko najnovijih dešavanja koja se tiči "Pavlović banke", Agencija je u funkciji "krupnog kapitala", opljačkanog od građana.

“Nezavisne novine” su objavile da se “Pavlović banka” dokapitalizuje, ali da to ne čini kompanija “Batagon”, koja je imala pravo preče kupnje.

To je još jedan dokaz da “Batagon” nije imao novac za kupovinu potraživanja FG “Birač” u iznosu od 43 miliona KM, već da je bio “u igri” kako bi se te firme dokopali Pavlović i Stevanović na osnovu kriminalnih zaloga.

Sa “Batagonom” je Vlada RS, nakon "teških muka", raskinula ugovor o prodaji svojih potraživanja od FG “Birač” prije nekoliko dana.

"Batagon" je trebalo da kupi i većinski paket akcija "Pavlović banke", ali ni to seneće desiti.

Pokazalo se da je cijela "akcija Batagon" samo još jedan u nizu kriminalnih projekata, od kojeg se ne odustaje, iako je svima jasno da svi ti silni "investitori" nemaju svog novca ili, pak, ubacuju u RS novac koji su u ranijim kriminalnim poduhvatima izvukli iz ovog entiteta.

Pavlović i Stevanović već godinama pokušavaju da se dokopaju “Alumine” na osnovu fiktivnih potraživanja koje je firma “Pavgord” navodno otkupila od litvanske “Ukio banke”, čiji je vlasnik nekada bio Vladimir Romanov.

Romanov je sada u bjekstvu, Ukio banka je propala, ali prije nego se to desilo opljačkali su FG “Birač” za, kako je to svojevremeno naveo Zoran tegeltija, tadašnji ministar finansija, “preko milijardu maraka”.

Iako ih je Tegeltija nazvao “litvanskim banditima”, nijedan proces koji se vodi protiv njih u pravosudnim institucijama u RS, kao i istrage koje navodno vodi Tužilaštvo BiH, nije priveden kraju. Niti će biti, dok god pravosuđem upravljaju Milan Tegeltija, predsjednik VSTS i Miodrag Bajić, zamjenik Republičkog tužioca, koji već sedam godina ove predmete drži u ladicama i ne dozvoljava da se privedu kraju i odgovorni kazne.

Pavlović i Stevanović kupili su nedavno i jedan hotel na Jahorini, tako da nastavljaju da ulažu u nekretnine novac koji su prethodno opljačkali od građana. Dežavi. (nastaviće se)

"Nezavisne" saznaju, Pavlović banka dobija nove vlasnike (14.07.2019.)

BANJALUKA - Pavlović banka Bijeljina ponudila je putem banjalučke berze na prodaju sedam miliona akcija, a kako Nezavisne saznaju više investitora je zainteresovano za dokapitalizaciju banke. Zanimljivo, među njima nije kompanija "Batagon" koja nije iskoristila pravo preče kupovine, koje je imala kao postojeći akcionar.

Prema našim saznanjima kod Agencije za bankarstvo Republike Srpske se vodi postupak za pribavljanje saglasnosti za sticanje kvalifikovanog učešća i kupovinu akcija, a ako ne bude problema banka će nove akcionare imati već u ponedjeljak 22. jula. Budući kupac bi ovom kupovinom stekao akcije u procentu većem od 39 odsto i tako postao najveći akcionar banke. 

Podsjećamo, ova banka  je u 2018. poslovala sa gubitkom od deset miliona KM koji je pokriven na teret kapitala i neraspoređene dobiti.
Agencija je naložila dokapitaloizaciju kako bi se ispoštovali zakonski okviri u pogledu adekvatnosti kapitala kao i prodaju akcija koje su založene po osnovu kredita. Očekuje se da banka naplati sporne kredite čime će se stvoriti uslovi za nesmetano poslovanje. 

Slobodan i Miroslava Pavlović sa povezanim licima kompanije Slobomir imaju 52 procenta u vlasništvu, a u 2018 godini nisu uspjeli obezbijediti potreban kapital za dokapitalizaciju.

Agencija za bankarstvo je u februaru ove godine donijela rješenje kojim je oduzela porodici Pavlović dozvolu za sticanje kvalifikovanog učešča i naložila da moraju da prodaju svoje akcije. Prema procjeni agencije njihovo upravljanje nije bilo adekvatno sa stanovišta zaštite deponenata i klijenata.
"Batagon" je 20. februara ove godine upisan kao drugi najveći akcionar, a prema posljednjim podacima sa berze trenutno ima 18,5 odsto akcija. 


Akcije su kupili u postupku namirenja za nevraćene kredite koje su bile u vlasništvu Slobodana Pavlovića. Iako se identifikovao kao kupac koji je spreman da preuzme banku te unaprijedi poslovanje i kapital, nije iskoistio pravo preče kupovine.