понедељак, 8. јул 2019.

PROPAST FARMLANDA: Zašto je Dragan Vasiljević na slobodi?

Nekada najveća farma u BiH danas je pustoš, radnici ojađeni, budžet RS oštećen, povjerioci upadaju na imanje i odnose šta ko može, a Vasiljevića, koji je od govedara postao milioner, niko ne poziva na odgovornost



Prije nekoliko dana član Upravnog odbora firme „Farmland“ iz Nove Topole kod Laktaša Predrag Zgonjanin pozvao je redakciju poslovnog portala Capital iz Banjaluke tvrdeći da „nepoznate grupe i pojedinci sijeku, skidaju i odnose krovove i druge dijelove imovine tog preduzeća“. 

Zanimljivo je da Zgonjanin, kako je to objavio Capital, nije obavijesto policiju da je na djelu pljačka imovine „Farmlanda“. Upitan da li je prijavio policiji neovlašten ulazak u firmu, Zgonjanin je odgovorio „evo prijavljujem vama, a vi prijavite kome hoćete“.

Na pitanje zašto ne reaguje Uprava firme, rekao je da „ništa nije njihovo“, da bi odmah posle toga naglasio kako Uprava traži partnera za spas „Farmlanda“.

NEMA SPASA
Spasa za „Farmland“ nema i neće ga biti, jer ta firma, čiji je većinski vlasnik Dragan Vasiljević, potpuno propala, uprkos desetinama miliona maraka koje je toj firmi poklonjeno iz budžeta Republike Srpske. Iza sebe je „Farmland“ ostavio samo milionske dugove. Kako nadležne institucije godinama nisu reagovale, dopuštajući da Vasiljević budžetski novac preusmjeri na vlastite račune, oni kojima je „Farmland“ ostao dužan uzeli su stvari u svoje ruke. 

Portal Capital je objavio da je Darko Sekimić, direktor  preduzeća “Agrocentar Lijevče”, stavio nedavno katanac na “Farmland” kako bi osigurao mašinu koju je kupio u postupku licitacije. Prema saznanjima „Žurnala“ Darko Sekimić je i zamjenik direktora firme „Darko Komerc“ iz Srpca. Direktor te firme je njegov otac Ostoja. „Farmland“ je i njima ostao dužan mnogo para, pa su odlučili da uzmu svoje. 

Zanimljivo je da su se Sekimići ove godine našli na udaru MUP RS, navodno zbog nelegalne eksploatacije šljunka u Vrbasu. Izvori Žurnala tvrde da je eksploatacija šljunka u Vrbasu samo paravan za progon Sekimića, a da je stvarni razlog to što su prestali moćnim ljudima iz vlasti da plaćaju mjesečnu apanažu u iznosu od 5.000 maraka. Kada su odbili da plaćaju reket, našli su se na udaru policije, mada niko nema saglasnost za eksploataciju šljunka, čak ni firma „Integral inženjering“ Slobodana Stankovića. 

Izvori Žurnala tvrde da je tek počelo pustošenje „Farmlanda“ i da ima još povjerilaca koji će upadati u nekadašnju govedarsku farmu i odnositi šta stignu, kako bi bar djelimično namirili svoja potraživanja. 

„Farmland“ je ranije, kao firma miljenica vlasti u RS, na koncesiju dobio 3000 hektara obradivog zemljišta u Lijevče polju, od kojih nisu koristili ni trećinu. 

Najveći dio tog zemljišta obrađuje Pero Dukić, vlasnik firme „Vitaland“ iz Gradiške. I njemu je „Farmland“ ostao dužan pare, a Dukić se namiruje tako što godinama odnosi mehanizaciju sa govedarske farme. Dukić i još par poljoprivrednika obrađuju zemlju „Farmlanda“, koja je najkvalitetnija. Prema saznanjima Žurnala, farmeri sa tog područja su ogorčeni, jer im je potrebno dodatno zemljište za proizvodnju, ali do njega nikako ne mogu doći, mada ono stoji neobrađeno. 

Opština Gradiška ima oko 4.000 hektara zemlje koja se trebala dati u zakup, ali Ministarstvo poljoprivrede i opštinske vlasti nikako da raspišu konkurs. Ako to ne urade do jeseni, iduće godina je izborna, zbog čega se procjenjuje da nakon toga konkurs neće biti ni raspisan. 

POČETAK PRIČE
Saga „Farmland“, kroz koju su u nepovrat otišli milioni maraka iz budžeta Republike Srpske, traje od 2005. godine, kada je privatizovana nekadašnje Govedarske farme u Novoj Topoli, koja se nalazila u sastavu predratnog Poljoprivredno-industrijskog kombinata “Mladen Stojanović”. 

Govedarsku farmu kupila je kompanija “Farmland LLC” za deset hiljada konvertibilnih maraka, fiktivna firma registrovana u advokatskoj kancelariji u Vajomingu. Većinski vlasnik ove firme je Dragan Vasiljević, koji je ujedno i predsjednik uprave farme. Projekat „Farmland“ mnogo je koštao Republiku Srpsku i njene građane, da bi na kraju završio potpunim krahom. Dugovi ove firme iznose više od 40 miliona maraka, a vrijednost „Farmlanda“ je manja od četiri miliona. 

„Farmland“ je u posljednoj deceniji „progutao“ 25 miliona maraka budžetskih para. Investiciono-razvojna banka toj firmi je odobrila dva kredita, jedan od tri miliona maraka u januaru 2009. godine, drugi od 14,8 miliona KM u decembru 2013. godine. Uz to, Robne rezerve pozajmile su ranije „Farmlandu“ 10 miliona maraka za junice i stočnu hranu. „Farmland“ je te pare trebalo da vrati, što se nikada nije desilo. U međuvremenu su Robne rezerve otišle u stečaj.  

„Farmland“ duguje Poreskoj upravi RS oko pet miliona maraka, Upravi za indirektno oporezivane 790.000 KM, računi firme u bankama su blokirani, ogromni su dugovi radnicima za plate. 

Svi su na gubitku osim Dragana Vasiljevića, koji je uništio govedarsku farmu, ostao državi i mnogim drugima dužan desetine miliona maraka, ali je zato sam postao izuzetno bogat čovjek. 

Vasiljević je vlasnik ekskluzivnog stambenog objekta u Majamiju, koji se nalazi nadomak najčuvenije američke plaže Miami Beach, u najelitnijem dijelu grada, rezervisanom za multimilionere.

Vasiljević je ojadio budžet RS i građane ovog entiteta, zaposlene na govedarskoj farmi tretirao je kao roblje i sve mu je oprošteno, samo zato što je veliki prijatelj sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom. 

Vasiljević je, kako je Žurnal ranije objavio, u decembru 2015. godine putovao s Dodikom u službenu posjetu Kini s namjerom da na dalekom Istoku pronađe moguće investiture u RS. 

Kada su spoznali u šta su se upustili, kineski investitori su odustali od posla sa „Farmlandom“. Nekada najveća farma u BiH danas je pustoš, radnici ojađeni, budžet RS oštećen, povjerioci upadaju na imanje i odnose šta ko može, a Vasiljevića, koji je od govedara postao milioner, niko ne poziva na odgovornost.