недеља, 21. јул 2019.

Trgovska gora: Nuklearni i Politički otpadpiše: Slobodan Vasković

1.
Nakon teškog političkog pada na Pelješkom mostu, koji je, uprkos velikoj, ali i sramnoj podršci u tzv. parlamentu RS, totalno samorazbijanje, Milorad Dodik pokušava da se pridigne na Trgovskoj gori, gdje će se uskoro početi odlagati nuklearni otpad, ističući da vlasti RS “treba da se usmjere na rješavanje tog pitanja”.

2.
Licemjerstvo bez granica, ali i izuzetno štetno političko djelovanje Milorada Dodika.

3.
Trgovska gora je od vlasti Republike Hrvatske označena kao mjesto gdje će se skladištiti nisko i srednjeradioaktivni nuklearni otpad.

4.
Namjera vlasti susjedne države da u opštini Dvor, na granici sa BiH, u kaponirima nekadašnjeg vojnog objekta Čerkezovac, organizuje skladištenje radioaktivnog otpada.

“Hrvatska ima dužnost polovicu svog otpada iz Krškog preuzeti najkasnije 2023. godine, dok je dogovoreno da će visokoradioaktivni otpad – istrošeno nuklearno gorivo, ostati u nuklearki do kraja njenog rada 2043. godine, nakon čega se Hrvatska i Slovenija moraju pobrinuti i za taj otpad”, naveo je riječki Novi list u januaru ove godine.

5.
Međutim, već godinama se zna da Hrvatska ima namjeru da nuklerani i drugi opasni otpad deponuje na Trgovskoj gori, ali vlasti Republike Srpke nisu ništa učinile da to spriječe, iako će odlagalište ugroziti Novi Grad i niz drugih okolnih opština. 

6.
Srebrenka Golić, ministarka za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju, izjavila je 2016. godine da je takav slučaj nezabilježen u svjetskoj praksi i istakla da bi izgradnja tog odlagališta na Trgovskoj gori direktno uticala na zdravlje 230.000 ljudi koji žive u tom području, sa obje strane granice. Još je dodala da bi bila zatrovana rijeka Una.


7.
Ono što je zaista nezabilježeno u svjetskoj praksi jeste da Vlada RS ne reaguje, preko institucija BiH, na ovakav akt susjedne države, iako je upoznata godinama upoznata sa tim izuzetno opasnim namjerama. 

8.
Da bi se spriječila gradnja, nužno je da reaguje Predsjedništvo BiH, a Dodiku bi, za eventualnu reakciju, bila potrebna saglasnost druga dva člana Predsjedništva BiH.

9.
Da ne bi bilo nikakvih nejasnoća - vlasti RS, Milorad Dodik i Vlada RS, još u maju 2014. godine znali su da Hrvatska namjerava na Trgovskoj gori  skladištiti nuklerani otpad (objavio sam to još 2016.). 

10.
Nisu pune dvije godine rekli niti riječi, jer je Dodik imao dil Draganom Čovićem, tadašnjim članom Predsjedništva BiH, kao što ga ima i danas.

11.
Da ne bi bilo nikakvih nejasnoća: O namjerama Hrvatske Dodika je obaviješten od institucija RS, (koje su 2014. još uvijek postojale u nekoj formi, za razliku od današnjeg vremena), ali nije reagovao. 

A kada Dodik ne reaguje, svi drugi se prave "mrtvi".

12.
Maja 2014., Dodik je bio informisan da je Hrvatska odluku o Trgovskoj gori donijela u drugoj polovini aprila te godine i da Hrvatska godišnje proizvede 200.000 tona opasnog otpada, što je, kako je u toj informaciji navedeno, tri puta više od zvanično prijavljenog otpada Agenciji za zaštitu okoliša.

13.
U Informaciji dostavljenoj Dodiku navedena je procjena da će se “u početnoj fazi u ovom neuslovnom i nenamjenskom objektu godišnje odlagati oko 60 hiljada tona medicinskog i hemijskog otpada”. Navedeno je da taj otpad stiže iz Instituta “Ruđer Bošković”, Instituta za rak i nuklearnu medicinu, Vojne bolnice, KC “Rebro”, Bolnice Dr “Braća Sobot”, ali i nuklearnog otpada iz NE “Krško” u Sloveniji. Istaknuto je još da Hrvatska i Slovenija imaju zajedničku obavezu rješavanja nuklearnog otpada.

14.
Pitanje glasi: Što se iko sada čudi namjerama Hrvatske, kada se Dodik na to nije ni osvrnuo prije pet godina?! 

Očito je da je Dodiku bilo mnogo važnije ostati u bliskoj vezi sa Čovićem, nego moguće trovanje preko 230.000 stanovnika BiH, koliko ih živi na tom području.

15. 
Pomenuto reagovanje Golićeve je tek spin i ništa više - da je Dodik htio da reaguje imao je osam mjeseci predsjedavanja Predsjedništvom BiH i pet godina (što kao premijer, što kao predsjednik RS), da pokrene pitanje odlaganja nuklearnog i drugog opasnog otpada na Trgovskoj Gori. 

Izgubilo se dragocjeno vrijeme u borbi protiv ovih loših namjera iz susjedstva.

16.
Hrvatska je namjerila da nuklearni otpad odloži u Dvoru i to će i učiniti, a Dodik je vrlo opasan politički otpad, zbog same činjenice da je sebi dopustio da ćuti o informacijama o otpadu, da ništa nije preduzeo, niti preduzima, kako se ne bi zamjerio Čoviću.