среда, 31. јул 2019.

Novinar Miljan Kovač: Ne osjećam se odgovornim, Kovačeva advokatica: Nije kriv!

Banjalučka policija saslušala novinara Impulsportala i akivistu Miljana Kovača. Kovač je sinoć uhapšen na Graničnom prelazu Gradiška zbog optužbe da je spriječio policajca u obavljanju službene dužnosti tokom protesta građana 25. decembra 2018. godine, na Trgu Krajine u Banjaluci


Autor: Impuls
Banjalučka policija danas je saslušala i pustila novinara Impulsportala i akivistu Miljana Kovača koji je sinoć uhapšen na Graničnom prelazu Gradiška. 

Miljan Kovač priveden je 30. jula oko 23 časa zbog neodazivanja na pozivu za saslušanje. Tereti ga se da je spriječio policajca u obavljanju službene dužnosti tokom protesta građana 25. decembra 2018. godine, na Trgu Krajine u Banjaluci, zbog privođenja roditelja Davida Dragičevića, mladića ubijenog u martu prošle godine pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Miljan Kovač je neko vrijeme boravio izvan BiH u koju se, prema izjavi njegove supruge Impulsu, vratio prije otprilike mjesec dana. Od tada je bar jednom napustio zemlju bez ikakvih problema, a uhapšen je kada se zajedno sa suprugom pokušao vratiti u BiH preko graničnog prelaza u Gradišci.

Nakon saslušanja Miljan Kovač izjavio je novinarima Impulsa: - Mogu reći da se ne osjećam odgovornim ni po jednoj tački koja mi se stavlja na teret, zato što navedena djela nisam počinio, niti sam nanio bilo kome tjelesne povrede, druga stvar koju želim naglasiti je da su pripadnici granične policije BiH koji su me lišili slobode jutros po zahtjevu PU Banja Luka bili vrlo profesionalni i ljubazni. Takođe mogu reći da su pripadnici PU Banja Luka bili jako korektni. Čekamo nastavak, osjećam se odlično.

Kovačeva advokatica Smiljana Moravac – Babić dodala je: - Moj klijent se tereti za sprečavanja vršenja službene dužnosti odnosno radnje od strane službenog lica, iz člana 306 stav 1 KZRS, i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti  iz člana 308, stav 2 KZRS.
Naravno da gospodin Kovač nije počinio ni jedno od ovih krivičnih djela za koje se sumnjiči, malo je da kažem čudno da je kvalifikacija člana 308 stav 2, koja upućuje na tjelesnu povredu službenog lica. Ta kvalifikacija nikako ne može da stoji  jer iz video snimka koji je na YouTube platformi vidljivo, a i mnogi građani mogu to da posvjedoče, da gospodin Kovač nije dodirnuo policajca, a kamoli da mu je nanio tjelesnu povredu.


Ovo će ići dalje u postupak. Vjerovatno će doći do podizanja optužnice. Tvrdimo da nije došlo do napada od strane gospodina Kovača na službeno lice, dakle nema nikakvog osnova za procesuiranje, ali imajuću u vidu dosadašnje postupke službenih lica, odnosno organa, očekivati je da će to ići u postupak.