четвртак, 11. јул 2019.

Vlada RS raskinula ugovor sa "Batagonom"



piše: S.V.

Vlada RS raskinula je ugovor sa firmom "Batagon", potvrđeno je medijima. Bio je to jedini logičan slijed dešavanja, pošto "švajcarska" firma nije platila ugovorenu sumu na vrijeme. Niti je imala para da isplati novac za potraživanja institucija RS od FG "Birač".

Vlada RS je poodavno trebala to da učini, kako bi pokazali kakvu-takvu ozbiljnost, ali o kakvoj ozbiljnosti se može uopšte govoriti kada je Radovan Višković premijer, a Milimir Govedarica republički pravobranilac?! Ni o kakvoj.

Multipleks Nedostojnosti i Diletantizma: Višković sakrio pismo najstručnijih i najodgovornijih funkcionera “Alumine”; Milimir Govedarica nastavlja sa kriminalnim djelovanjem; “Batagon” ni dalje ne plaća, jer nema para, a ugovor sa tom “firmom” se ne raskida, iako je to već moralo biti učinjeno (05.07.2019.)




piše: Slobodan Vasković

1.
Vlada Republike Srpske i Pravobranilaštvo RS još uvijek nisu raskinuli štetni ugovor o prodaji potraživanja koja Republika Srpska ima prema Biraču u iznosu od 43 miliona KM. 

2.
Vlada RS je ugovor sa švajcarskom tašna mašna firmom “Batagon” potpisala u februaru mjesecu ove godine, a kupac je imao rok od mjesec dana da plati svih 43 miliona KM; Međutim, sve je ostalo “pusto obećanje”, jer “Batagon” nije platio ni jednu marku.

3.
Vlada RS, što je još gore od toga, nije raskinula ugovor sa lažnim investitorom, iako je to bila dužna da učini, jer nije izmirio svoje obaveze.

4.
Umjesto vijesti o raskidu ugovora, portal “Capital.ba” objavio je 04.07.o..g. da je  “Batagon tražio od Vlade da mu dozvoli da kupi potraživanje samo jedne institucije, a da u kasnijem periodu parcijalno kupuje i ostala potraživanja. Vlada je ovaj način isplate odbila sa stavom da se na ovaj način ne mogu prodati potraživanja, jer je memorandumom koji je donesen definisano da se proda sve u paketu”


5.
Ne zna se ko je gori: “Batagon” ili Vlada RS?!; “Batagon”, jer je samo prazna forma, nula, koji sada nudi Vladi da isplati neki milion (uzet od režimskih tajkuna i kriminalaca) od ukupno 43 miliona; Epilog bi bio da za “siću” odmah preuzme “Aluminu”, pa da isplaćuje ostatak do 43 miliona iz dobiti “Alumine”. 

6.
Toliko puta već viđen “razvoj događaja” u kojem mešetari uvijek dobijaju firmu, unište je na kraju, a vlasti RS na sve “zvižde”.  



7.
Sa druge strane, Vlada RS praznu formu “Batagon” i dalje tretira kao ravnopravnog partnera, čak razmatra njegovu novu ponudu umjesto da je kategorički odbaci i hitno raskine ugovor sa “Batagonom”, što je već morala učiniti. 

8.
Naravno da do ovog neće doći, već će Vlada RS, sasvim izvjesno, za koji dan razmatrati neku izmijenjenu verziju, u kojoj će “Batagon” svoju parcijalnu finansijsku ponuda da pojača sa dodatnih 20 maraka. 

9.
“Batagon” je, izvan svake razumne sumnje, Trojanski konj režimskih tajkuna i režimskih kriminalaca koji trenutno pregovaraju ko će “upumpati” dio novca ili kupiti “Batagon”, iako je riječ o praznoj formi, i tako na prevaru preuzeti FG “Birač” i “Aluminu”; Sve za malo para i mnogo mnogo nerada pravosudnih institucija. 

10.
Očigledno je da se dosad ovaj scenario nije realizovao, jer režimski tajkuni i kriminalci ne mogu da se usaglase koliko će ko imati procenata unutar “Batagona”, plus dogovori o tome kako unijeti što manje para u “Batagon”, a imati što veći udio u kapitalu FG “Birač”. 



11.
Sve prevara do prevare, a u ovom trenutku “Batagon” je, čini se, u ravni sa sa Vladom RS, jer izvršna vlast “strpljivo” čeka da se prevara ispregovara i dogovori.

11.
To je privid; Suštinski, Vlada RS je mnogo gora od “Batagona”, jer im dozvoljava da pokušaju prevaru i ne čini ništa da to spriječi.

12.
Nema sumnje da Vladu RS vode puke neznalice, pogotovo oni koji su zaduženi za oblast industrije i privrede. 

13.
Vlada RS i premijerska “Vreća Soli” Radovan Višković su puki diletanti: Nisu u stanju da podstaknu “Aluminu” na dodatni razvoj niti da sankcionišu razne kriminalce, gangstere, grabeže, rubeže, gocije, gladne i žedne, razne “krpe” i “bankomate” koji pokušavaju, potpuno javno, na kriminalan način da otmu “Aluminu” i, usput, zastraše one koji su protiv otimanja (sa akcentom na potpisnika ovih redova, kojem je opet monstruozno prijećeno), služeći se prijetnjama nasiljem i ostalim arsenalom, koji je stalni sadržaj njihovih “kupovina”.



14.
Treba istaći da u prevarama vezanim za prodaju FG”Birač” i “Alumine” prednjači Milimir Govedarica, formalni pravobranilac i suštinski kriminalac. 

15.
Hohštapler, čije je drugo ime i prezime Sukob Interesa (istovremeno je pravobranilac i član upravnog odbora Alumine?!), Govedarica je veoma iskusan u otimanju tuđe imovine - lično je to radio u Gacku, tako da nečinjenje u pogledu štetnih ugovora sa “Batagonom”, stalna otimanja iz Alumine i kriminalni sukob interesa tek nastavak njegovog kriminalnog opusa - Sabrana Nedjela!  

16.
Veoma važno je navesti i sledeće - Vlada RS i Radovan “Vreća Soli” Višković prikrili su od javnosti da su im se prije više od mjesec dana pismom obratila 32 lica - rukovodioci, šefovi sektora “Alumine”, članovi menadžmenta i sindikata iz te firme. 

17.
Pismo je nekoliko dana išlo iz ruke u ruku, čitale ga prazne glave u Vladi RS i “strateški” odlučile da je najbolje da završi što dublje u ladici. 

18.
Vladu RS je ovo pismo prestravilo, jer sem 32 potpisnika, podrazumjeva učešće još 230 obrazovanih i stručnih lica sa višedecenijskim iskustvom koji imaju namjeru da u roku od tri godine, kako su u pismu naveli, ostvare sljedeći ciljeve:
-Povjerioci Birača u stečaju, bi se u potpunosti isplatili; Oko 48 miliona KM duga bilo bi isplaćeno u punom iznosu, dok bi potraživanja Vlade RS u visini od 43 miliona KM, bilo konvertovano u kapital Birača,

-Vlada Republike Srpske bi, nakon ove akcije, postala jedini ili većinski vlasnik Birača, a time i “Alumine”.

-Ovakav razvoj događaja omogućio bi i ulaganje od cca 70 miliona KM iz sopstvenih sredstava “Alumine”, u okviru realizacije strateškog plana poslovne aktivnosti.

-U okviru navedenih ulaganja realizovalo bi se, navodi se u pismu, najmanje 5 velikih projekata, u saradnji sa inostranim partnerima, ukupne vrijednosti od 50 miliona KM, koja bi, u tim projektima, omogućila zaposlenje još najmanje 300 radnika.

-Na ime direktnih poreza bilo uplaćeno više od 80 miliona KM.

-Prihodi od izvoza bi dostigli 500 miliona KM u skladu sa strateškim planom poslovanja.

-Bio bi zadržan nivo zaposlenih - između 1.500 i 1.700 lica - sa konstantnim usavršavanjem i povećavanjima prema stvarnim potrebama.

-U međuvremenu bi se riješili svi sudski postupci, kao i stečajni postupci sa povezanim licima, gdje bi “Alumina” integrisala značaje tehnološke cijeline.

19.
U svom dopisu 32 stručna lica navode da bi, nakon isteka ovog perioda, “Alumina” postala jedna od najvećih evropskih firmi, a njena vrijednost bi bila 300 - 500 miliona KM!

20.
Ako se uzme u obzir da je Vlada RS “Batagonu” prenijela potraživanja koja nisu plaćena, a da ugovor nije raskinut, iako je to imperativ svih imperativa, može se smatrati da je Vlada RS poklonila “Batagonu” (čitaj režimskoj ekipi kriminalaca i tajkuna, koji preuzimaju, kako je to već opisano), imovinu od 300 - 500 miliona KM. 

21.
Kada se sve navedeno sagleda, bilo bi više nego opravdano da, za početak, pravobranilac Milimir Govedarica bude momentalno pritvoren zbog očiglednih zloupotreba, što bi značilo i napuštanje funkcije pravobranioca, jer je nedostojan pozicije. Ruku na srce, kao nedostojan je i izabran, te je višestruko nedostojan. Multipleks nedostojnosti. 

22.




Navedeno je nesporan dokaz da je Vlada RS nenarodna, ogrezla u kriminalu, te da njeni šefovi zbog ličnog srebrenjaka sasvim svjesno i (zlo)namjerno uništavaju stotine miliona KM za RS i BiH. (nastaviće se)