понедељак, 8. јул 2019.

April u Viškovićevoj glavi; Ruža vjetrova u Milimirovoj


piše: Slobodan Vasković

1.
Jul mjesec je uveliko nastupio za sve, osim za Radovana Viškovića koji je i dalje mentalno u aprilu. 

2.
U aprilu je istekao rok od mjesec dana da švajcarski “Batagon” plati 43 miliona KM za preuzeta potraživanja koja Republika Srpska ima da naplati u stečaju FG “Birač”. 

3.
Od aprila do danas je prošlo gotovo tri mjeseca, a Višković je “slučajno” zaboravio da ugovor sa “Batagonom” raskine ili bar pojasni zašto se to ne čini i na osnovu čega je još uvijek taj ugovor važeći?!

4.
Da li je Vlada RS, krijući, produžila “Batagonu” rok za plaćanje, iako su svjesni da ta firma nema novac, jer su tražili da plate samo dio potraživanja; Što je Vlada RS odbila, zahtijevajući isplatu punog  iznosa, ali ne objašnjavajući zbog čega je ugovor i dalje na snazi iako su dvije činjenice očigledne: prošao je rok za plaćanje poodavno i “Batagon” nema para da izmiri obaveze.

5.
Ako nema para da izmiri obaveze od 43 miliona KM, kako li će tek nabaviti pare za poveću listu (lažnih) obećanja, kako se još može nazvati ugovor sa njima. 

6.
Džaba sve, Višković je i dalje u aprilu, a pitanje je da li zna u kojoj godini je taj april; Premijer, koji je spao na to da otvara malo veću kafanu i sve to predstavi kao “izniman uspjeh i napredak” i nije premijer; Više liči na staru,olinjalu “mečku” kojoj, s vremena na vrijeme, dopuste da javno zaigra, kako bi se spinovao napredak koji ne postoji.

7.
Višković je i dalje u aprilu zbog još jednog vrlo bitnog razloga: Namirenja 
intimusa Zorana Stevanovića Gladnog, potencijalnog ubice djece i unučadi svojih kritičara i  Gordana Pavlovića Gocija, vlasnika firme “Pavgord”, koji su nizom kriminalnih akata, među kojima je kupovina lažnih/kriminalnih potraživanja Ukio banke od FG “Birač”, pokušali da preuzmu tu firmu, samim tim i “Aluminu”.

8.
Pristali su da alavost (tražili su 120 miliona KM, sa kamatama gotovo 200 miliona), zamijene sa 20 miliona evra, koliko im je “Batagon” trebao isplatiti da prestanu atakovati na firmu i pokušaju je preuzeti navedenim kriminalnim (ali nepriznatim) potraživanjima. Njihovi glavni asistenti u tom prljavom poslu su sudinice iz Zvornika Slavica Tadić i Jelena Todorović, vođene rukom Milana Tegeltije, kojeg potkivaju i “po suncu i po mjeecu”.

9.
Višković godinama podržava kriminalni klan Pavlović-Stevanović (ubica u pokušaju), a sada intenzivno lično radi da zaštiti gangsterke Todorović i Tadić, jer zaštita koju je Milan Tegeltija donedavno pružao Kriminalnom klanu, polako otpada. 



10.
Česti su zajednički, vrlo konspirativni, sastanci navedenih sa “premijerom”, pa tako i tokom otvaranja pomenutog bircuza.

11.
Nedugo nakon toga je “Vreća Soli”, marke “prmeijer”, ispalio izjavu “da očekuje da se Batagon izjasni hoće li izvršiti plaćanja za kupljena potraživanja”?!

12. 
Šta to Višković čeka? Zar je zaboravio da “Batagon” nije izvršio plaćanje u aprilu, maju, junu, uveliko i u julu…

Zašto “Vreća Soli” odugovlači sa raskidom? 

13.
Da li odgovor leži u pokušajima Režima da neki “Tatagon” preuzme “tašna mašna Batagon”, samim tim i ugovor i odigra tako ulogu Trojanskog Konja za Kriminalni Klan, pojačan sa nekoliko režimskih tajkuna - vrlo lak način kako za malo para brzo oteti “Aluminu”. Što se tiče ostalih “razvojnih” dijelova tog ugovora - “piši kući po odijelo”!

14.
Upravo je navedeno i ključni razlog skrivanja pisma/ponude koju je potpisalo 32 rukovodioca “Alumine” sa namjerom da podržave fabriku, gdje bi, u periodu od tri godine, Republika Srpska mogla da naplati između 300 i 500 miliona KM. 

15.
U međuvremenu, režimski zaštitnik državne imovine, slučajno zvan državni pravobranilac, Milimir Govedarica obilazi svoje posjede nastale otimanjem tuđe imovine.



16.
Milimir je ucijenjena glava, opjevani kriminalac (trebalo bi da je potjernici, a ne u fotelji pravobranioca), teška neznalica i prilično praznoglav: U glavi mu je povelika “ruža vjetrova”, budući da ima dosta brisanog prostora. 

17.
Naravno, “Ruža vjetrova” je samo u dijelu koji se odnosi na  zaštitu državne imovine, a kad su u pitanju lične otimačine i prevara, tada Milimir djeluje nešto inteligentnije.

18.
Milimir Govedarica je, da podsjetim, kao načelnik krim policije oteo tuđu imovinu, prenio je svom ocu u vlasništvo, sve sa ubjeđenjem da niko nije vidio/razumio “kompleksnost” kriminalne  transakcije. 

19.
Upravo po tom modelu pravobranilac djeluje i u pogledu državne imovine, ne samo FG “Birača”. Plan mu je, kada je zvornička firma u pitanju, da ne raskine ugovor sa “Batagonom” sve dok se režimski tajkuni ne dogovore oko preuzimanja i Klan “namiri”.

20.
Milimir Govedarica nije dostojan obavljanja funkcije pravobranioca i to iz brojnih razloga: zato što je kriminalac, potom zbog neraskidanja ugovora sa “Batagonom”, postojanja kriminalnog sukoba interesa (istovremeno pravobranilac i član upravnog odbora Alumine)..., te bi treba da bude razriješen po hitnom postupku. 

21.
S tim u vezi, opozicija bi trebalo da djeluje po pitanju nedostojnog Milimira i cijelu ovu priču uvede u skupštinsku raspravu - tako bi se najlakše svi “Trojanski Konji” istjerali na čistinu. I to u galopu.

P.S.
Radovan Višković je vodio sektor Saobraćaja u Boskit Milići, a u tom sektoru je bilo zaposleno najveći broj onih koji su pokušali da likvidiraju Slobodana Vasiljevića, 01/02. juna ove godine. Višković se uopšte nije oglasio o zločinu. Valjda zato što je mentalno još uvijek u aprilu!!!