уторак, 9. јул 2019.

Ubica Jurošević, organizator neuspjele likvidacije Vasiljevića, uhapšen u Grčkoj; Pokrenuta procedura za ekstradiciju




piše: Slobodan Vasković

1.
Ubica Slaviša Jurošević, organizator nesupjelog ubistva Slobodana Vasiljevića, jeste uhapšen u Grčkoj, na graničnom prelazu, potvrđeno mi je iz bezbjednosnih struktura BiH.

Isti izvori navode da je pokrenuta procedura za ekstradiciju Juroševića, odnosno njegovo izručenje BiH.

2.
Jurošević je uhapšen u četvrtak, 04. jula, a pred sudijom u Solunu pojavio se u petak. Sud u Solunu će, prema pisanju grčkog portala “ekathimerini.com" odlučiti o njegovom izručenju BiH.



3.
Jurošević je, sa još sedam lica, koja se nalaze u dvomjesečnom pritvoru, u noći 01/02 juli pokušao da ubije Vasiljevića.

4. Jurošević se, prema navodima grčkog portala, branio da je riječ o "političkom sukobu"; Međutim, prema mojim saznanjima, odnešen je u Grčku veliki novac kako bi se platili advokati da ga oslobode.

5. Kakav je to monstrum, svjedoči i činjenica da je pokušao likvidirati Vasiljevića, a potom otišao na odmor.

6. Da podsjetim, Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu nedavno je produžilo za još dva mjeseca pritvor, kako je saopšteno, Miljanu Miliću Miljanu, Stefanu Radovanoviću, Stevanu Gariću, Petković Nebojši, Kandić Milutinu, Jurošević Slaviši, Čalmić Goranu i Ozimković Nebojši.

Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu je dana 01.07.2019. godine, nakon održanog ročišta, po prijedlogu Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, donijelo odluku i prema osumnjičenom produžilo pritvor. Prema odluci vijeća pritvor osumnjičenom može trajati najduže dva (2) mjeseca ili do druge odluke suda”, navedeno je u saopštenju Suda, 02.07. o.g..



Slaviša Jurošević, kojem je, takođe, određen pritvor, tada se nalazio u bjekstvu.

7.
Ranije sam objavio - svi navedeni, uz još najmanje šest lica, organizovali su i pokušali likvidirati Slobodana Vasiljevića, tako što su ga metalnim šipkama pokušali bukvalno zatući u crkvenom dvorištu u Šekovićima, 02.06. o.g, u ponoć.

8,
Vasiljević, iako teško povrijeđen, uspio je preživjeti napad; Spasili su ga ljekari UKC Tuzla; Njegovo trenutno zdravtsveno stanje je dobro.


9.
Osmočlana kriminalna grupa organizovana je kako bi se Vasiljević likvidirao. Napadnut je sa leđa metalnim šipkama 02.06. o.g., u ponoć, ispred Parohijskog doma u Šekovićima.

10.Iako se pokušaj ubistva odigrao u crkvenom dvorištu, niko iz SPC-a nije se oglasio o tom zločinačkom aktu. 

11.
Udarac u glavu metalnom šipkom zamalo je bio koban po Vasiljevića, a takav napad jasno ukazuje na svjesnu namjeru napadača  da ga likvidiraju i da je riječ o zločinu u kojem je pokušano Teško Ubistvo.

12.
Neophodno je istražiti i ulogu pojedinih pripadnika PS Milići koji su, kako se tvrdi, pomogli Juroševiću da pobegne iz BiH. Pobjegao je preko graničnog prelaza Šepak.

13. Jurošević je u poslovnim vezama sa AD “Boksit” Milići, a u periodu od 2012. do 2015. godine bio je vozač Radovana Viškovića.

14.
Višković ga je otpustio nakon što je Jurošević pokušao da ubije Ljubišu Pantića, 04.11.2015. godine u Domu zdravlja Milići; Tada je teško ranio Pantića; Pogodio ga je iz pištolja je pogodio Pantića u nogu, dok je previjan.

15.
Pantić se nalazio na listi od 18 lica koju je tada napravio Rajko Dukić i kojima je bio zabranjen ulazak u sve objekte čiji je vlasnik firma “Boksit”.

Ranjavanju je prethodio fizički sukob Juroševića i Pantića i više pripadnika Industrijske policije AD “Boksit” iz Milića.

Pantić je, kako sam to objavio 04.11.2015., oko 17 časova pokušao da uđe u motel “Milići”, ali ga je Jurošević napao. Došlo je do tuče, nakon čega je Pantić otišao u Dom zdravlja kako bi mu previli ruku.

Sramna odluka Tužilaštva i Suda
Jurošević je došao za njim i pucao iz pištolja sa namjerom da ga ubije. Nasreću nije uspio, ali ga je ranio.

Za pokušaj ubistva, Jurošević je kažnjen sa 800 KM, jer je djelo prekvalifikovano u “izazivanje opšte opasnosti”.

16.
Nije to bio ni prvi, ali ni poslednji Juroševićev udar i pokušaj ubistva.

Još 2011. godine, kao uposlenik AD “Boksit”, Jurošević je fizički zlostavljao novinare i snimatelje BHT-a, za šta nije odgovarao, ali su zato po sudovima razvlačeni napadnuti članovi TV ekipe.


Šestog oktobra 2011. godine u Milićima je napadnuta ekipa koja je pripremala priloge  za  politički magazin Crta. Fizički napad dogodio se u blizini autobuske stanice. Povrijeđeni su snimatelj Semir Sefović, koji je zbog povreda prebačen u Klinički centar u Tuzli, te tonski tehničar Zvjezdan Kalanović. 




17.
Zbog napada i nanošenja tjelesnih povreda, tadašnji Centar javne bezbjednosti Bijeljina podnio je izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv dvije osobe, pripadnika osiguranja firme Boksit Dragomira i Slaviše Juroševića, koji su prema saopštenju iz Boksita navodno dobili otkaz.

18.
Ono što je posebno opasno jeste da se u Milićima, Šekovićima, Vlasenici i okolnim mjestima sve više tvrdi da će Jurošević i ovaj put biti pošteđen kazne i da je cilj zataškavanje cijelog slučaja pokušaja likvidacije Vasiljevića.

19.
Uopšte to nije nerealno, jer je Jurošević, izvan svake razumne sumnje, direktna veza do Naručioca Ubistva Slobodana Vasiljevića, a ranija brojna nedjela koja je počinio i prošao nekažnjeno ukazuju da ima izuzetno snažnu podršku vlasti.


Slobodan Vasiljević, kojeg su pokušali likvidirati
20.
Ubistvo Vasiljevića je naručeno, u to nema nikakve dileme.

Zna se sve, a, nakon izručenja Juroševića, vidjećemo da li će MUP RS i nadležno Tužilaštvo u ovom slučaju do kraja rasvijetlititi sve aspekte zločina, kao što to nisu učinili sijaset puta do sada u drugim nedjelima.

Jurošević i Kandić su glavni batinaši i ubice, vezani za AD “Boksit” Milići i imaju iza sebe niz premlaćivanja, pokušaja ubistava i drugih nedjela.

Kandić, ubica i predator
U noći kada je napadnut Vasiljević, formirane su “dvije ekipe”: Jednu su činili Garić, Petković, Milić,i Radovanović, a drugu Kandić, Čalmić i Jurošević.

21.
Jurošević je vodio akciju za likvidaciju Vasiljevića, a Ozinović je bio zadužen da iz Parohijskog doma, gdje je sjedio u blizini Vasiljevića, dojavi napadačima/ubicama kada će on krenuti vani sa “Lovačke večeri”, koja je održana u tom objektu.

22.
Napadači su Vasiljevića čekali sat i po, iza Parohijskog doma, a čim se pojavio na izlazu, što im je Ozinović javio, snažno je udaren metalnom šipkom u glavu.

Odmah nakon toga pritrčali su i drugi napadači i udarali su Vasiljevića po cijelom tijelu metalnim šipkama, sa namjerom da ga likvidiraju. 

Kada su pomislili da su uspjeli u svom naumu, pobjegli su sa lica mjesta.

Očito je da napadači nisu smjeli da se direktno suoče sa Vasiljevićem.

23.
Prije dvije godine, Kandić i Jurošević, sa još nekoliko pomagača, presreli su automobilima, u blizini Šekovića, Vasiljevića. I tada su imali namjeru da ga likvidiraju, ali je on uspio da ih natjera u bijeg.

Sve to prijavljeno je Policijskoj upravi Zvornik, ali nikakve kazne za Juroševića i njegove saradnike/ubice i batinaše, nije bilo.