четвртак, 4. јул 2019.

PRAVOSUĐE/SUDIJE KANTONALNOG SUDA U BIHAĆU ZAKLJUČILE: Članovi VSTV-a narušili ugled pravosuđa


Tiha pobuna sudija i tužilaca traje već desetak dana. Tridesetak sudija i tužilaca na službenim mailovima iskazuje svoje nezadovoljstvo radom VSTV-a. Kantonalni sud u Bihaću prva institucija koja se zvanično pobunila protiv čelnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća,



Piše: Avdo Avdić
"Ugled sudija i tužilaca, odnosno povjerenje građana u pravosuđe u zadnje je vrijeme narušeno više nego ikada, Razlozi za to su, između ostalog, ponajviše u načinu nefunkcionisanja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH", navedeno je u pismu koje je predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću Fata Nadarević uputila svim nosiocima pravosudnih funkcija u BiH.

Sutkinja Nadarević ističe da je ovo jednoglasni stav svih sudija Kantonalnog suda u Bihaću koji su, na općoj sjednici održanoj 1. jula ove godine, razmatrali posljednja zbivanja u bh pravosuđu, a koja su posljedica afere "potkivanje" čiji je glavni akter predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

"Zauzet je stav da se o problemima te vrste i načinima njihovog rješavanja treba javno razgovarati među članovima prevosudne zajednice, te uključiti sve relevantne institucije sistema koje u okviru svojih nadležnosti trebaju poduzeti mjere da se problemi što prije riješe", napisala je u ime svih kantonalnih sudija u Bihaću Fata Nadarević.

Podsjećamo, posljednih desetak dana sudije i tužioci iz BiH iskazuju svoje nezadovoljstvo zbog stanja u pravosuđu o čemu, putem službenih mailova, obavještavaju sve nosioce pravosudnih funkcija u BiH. Do sada je ovakva, ili slična pisma, napisalo više od trideset sudija i tužilaca. Sve je počelo pismima koje su napisale dvije sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu, Jasenka Potogija i Sanja Jaramaz-Dedić koje su navele da  su "članovi VSTV-a doveli u pitanje moralnost i profesionalnost pravosuđa". 
Svojim kolegicama jučer se pridružila i sarajevska kantonalna sutkinja Elvira Begović koja je navela da zbog obaveza nije mogla reagirati ranije, ali da u potpunosti podržava stavove koje su kolegice iznijele.

"Meni je potpuno prihvatljivo da portali prenose ovu našu prepisku, jer javnost ima pravo da zna šta misle nosioci pravosudnih funicija, a ne samo članovi VSTV-a", napisala je u utorak sutkinja Elvira Begović, dodajući da ovim pismom "povlači podršku svim članovima VSTV-a".