недеља, 15. април 2018.

Let do Kukavičijeg gnijezda

piše: Slobodan Vasković

Dugo već Režim cijelu političku koncepciju zasniva na na tezi “Izdajnika i Patriota”, kojom se vlast predstavlja patriotskom, a suprotstavljeni politički blok -Savez za promjene se demonizuje kao izdajnici. 

Na samo jednom primjeru, koji je aktuelan već nekoliko godina, ova potpuno idiotska teza se može testirati, a njen idiotluk i dokazati.

Dovoljna je jedna riječ - “Alumina”!Koncept
Koncept otimanja “Alumine” skovan je uz podršku vrha Režima: Inicijalno je sve krenulo od Zorana Stevanovića Gladnog, gradonačelnika Zvornika, zamajac je dobio parafom ministra finansija Zorana Tegeltije, a punu snagu kada je Miloradu Dodiku, prema riječima Stevanovića Gladnog, obećana trećina plijena, nakon otimanja “Alumine” i FG “Birač”. 

U pakleni plan uključila se i Željka Cvijanović, sa ulogom stjuardese na Letu za Kaunas (Litvanija), gdje su obavljeni tajni dogovori sa “Ukio bankom” o prodaji/kupovini kriminalnih potraživanja teških 155 miliona KM.

Kupio ih je Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord” za 6,4 miliona evra. 

Sam početak realizacije paklenog plana govori o bahatosti i osionosti Režima, koji nacionalne resurse stavlja u funkciju Kriminalnog klana. 

Digresija za pitanje: Da li su pripadnici Klana, Goci Pavlović i Zoran Stevanović Gladni platili cca 100.000 KM, koliko košta višednevni zakup privatne letjelice i pilota za let za Kaunas ili je to palo na teret poreskih obveznika, građana RS? 

Nema sumnje da je odgovor jedan: Narod je platio Let do Kukavičijeg gnijezda, u kojem je otpočela realizacija otimanja “Alumine”. 

Upravo ovaj Let je, u slučaju FG “Birač”/ “Alumina”, recimo to režimskim jezikom, Prva izdaja državnih resursa i novca poreskih obveznika: Tih cca 100.000 KM je pronevjera i ide na konto stjuardese Cvijanović.

Izdaja No2
Druga velika izdaja koju je počinila Vlada RS, pod vođstvom Željke Cvijanović i ministra Zorana Tegeltije jeste donošenje zaključka Vlade RS iz 2016. godine o podršci imenovanju Zorana Stevanovića Gladnog za direktora “Alumine”. 

Podsjećam da RS, preko fondova, Poreske uprave i Ministarstva finansija, ima cca 42 miliona KM potraživanja od FG “Birač”, koji je jedini vlasnik “Alumine”. 

Podsjećam da se nad FG “Birač” vodi stečaj, što je sudski postupak. 

Ako sve to znamo, postavlja se pitanje koji je pravni osnov donošenja zaključka o imenovanju Gladnog za direktora, odnosno direktnog miješanja Vlade RS u sudski postupak?

Suština ovog zaključka je bila da se na mjesto direktora Alumine postavi Stevanović Gladni, kako bi sa te pozicije mogao da prizna potraživanje Kriminalnom klanu, odnosno da omogući brzo izvršenje prema “Alumini” i predaju te fabrike. 

Da se to desilo, Vlada RS bi izgubila svojih 42 miliona KM, a Klan bi dobio sve; Dobio bi Fabriku. Nema sumnje da je Zoran Tegeltija inicijator ovog Zaključka, zato što je dotični Strateg otimanja “#Alumine”, koji vuče sve konce iz pozadine. 

Aerorežimskim riječnikom rečeno, u ovoj Izdaji Cvijanovićeva od stjuardese napreduje u Pilota, a Tegeltija u Kopilota, jer su zajedno, izdajnički, ugrozili imovinu Republike Srpske vrijednu 42 miliona KM; I, istovremeno, prekoračili sva zakonska ovlašćenja i direktno se umješali u sudski postupak, za šta im sljeduje i krivična istraga.

Izdaja No3
Treća velika izdaja Režima u slučaju FG “Birač” i “Alumina” je poziv upravi Fabrike na “dogovor sa Pavlovićem i Gladnim” - upriličen u zgradi Vlade RS, u aprilu prošle godine; Samo  nekoliko dana nakon inscenirane blokade računa, koju je sprovela korumpirana sudinica Jelena Todorović, pod supervizijom šefice u Osnovom sudu Zvornik Slavice Tadić, poznate i kao Bankomat. 

Najenergičniji, najbučniji, najodlučniji… u pritiscima i prinudi na rukovodstvo “Alumine” da se dogovori sa Pavlovićem bio je Zoran Tegeltija, izvan svake razumne sumnje, sada već Glavnokomandujući, kako to Režim voli reći,  Izdaje Republike Srpske i njenih građana. 

Nema sumnje da je Veleizdaja sam čin uvođenja pripadnika Klana u zgradu Vlade, čime je, nedvosmisleno, Vlada RS stavljena u funkciju Klana.

Nije se bez razloga Tegeltija gurao u prve redove izdajničke redove: Već tad je bio uslovljen ranijim dogovorima i obećanjima Klanu, čiji je visokorangirani član.

Izdaja nad izdajama
Ipak, najveća izdaja Režima je urušavanje institucija RS, prije svega sudova koji su stavljeni u funkciju Klana, koje je i dovelo do neprocesuiranja pripadnika Klana. 

Na desetine tekstova i dokaza sam objavio o kriminalnim radnjama pripadnika Klana, o djelovanju KlanKrpenjača Todorovićeve i Tadićeve; jednoj od glavnih osovina Klana - Rubež&Rubež; O bahatom, beskrupuloznom prevarantu, utajivaču, nasilniku, kriminalcu i, što ne reći, kad tako dobro i književno zvuči, izdajniku Zoranu Stevanoviću Gladnom; Njegovom partneru Gociju Pavloviću, ali Režim stočiki, da ne kažem izdajnički, ćuti i daje podršku kriminalu i urušavanju institucija RS!

Režim je izdao narod, udario na najvredniju imovinu u državi, razvalio sudstvo, nakotio desetine ober kriminalaca i Klanova, koji siju strah, pale i žare, basnoslovno se bogateći. 

Isto nude i nakon oktobra, a slučaj FG “Birač” i “Alumina” najbolje oslikava njihov “patriotizam”, koji nije ništa drugo do prodaja/izdaja države u funkciji punjenja sopstvenih džepove.

Zaključci sa sastanka UO i menadžmenta Alumine, predsjednika Kompanije Boksit, sindikata i stečajnog upravnika FG Birač (02.04.2018.)

UPUĆENO

Predsjedniku RS, 
Vladi RS,
Upravi kriminalističke policije,
Pravobranilaštvu RS
Javnim tužilaštvima
Javnost i medijima

PREDMET: Zaključci sa sastanka UO i menadžmenta Alumine, predsjednika Kompanije Boksit, sindikata i stečajnog upravnika FG Birač

Podržavajući pismo koje je menadžment Alumine prosledio institucijama RS u petak 30.03.2018. godine, ovim obavještavamo imenovane institucije i javnost o zaključcima sa sjednice UO i menadžmenta Alumine, predsjednika Kompanije Boksit, sindikata i stečajnog upravnika FG Birač o sljedećem:

-Posljednje Rješenje o izvršenju zvorničkog suda je nepobitan dokaz teških zloupotreba sudijskih ovlašćenja u korist poznate kriminogene grupe, a na štetu Birača, Alumine i Republike Srpske. 

Očigledno ignorisanje ranije pravosnažne presude Okružnog privrednog suda u Bijeljinu, o nepostojanju potraživanja i zaloga Ukio banke, kao i nemogućnost vođenja izvršenja protiv Birača, kao firme u stečaju, zvornički sud pokazuje bezobzirnost i odsutnost zakonitog postupanja u jednoj zvaničnoj instituciji. 

Nema sumnje da su u ovom prljavom i štetnom poslu, ne samo po Fabriku i njene partnere, već i po RS, inkorporirane razne strukture državnih institucija, odnosno da ovdje postoji sprega kriminala i određenih struktura vlasti.

-Postavljamo javna pitanja svim tužilaštvima u RS i BiH u kom statusu su silne istrage, koje se navodno vode protiv Litvanaca i domaćih pomagača iz Fabrike koji su iz Alumine i Birača iznijeli preko milijardu KM? Da li je moguće da se pravni sledbenici istih tih Litvanaca danas naplaćuju na imovini Alumine i Birača? Da li je ovo legalizacija kriminala teškog milijardu KM od strane suda u Zvorniku?

-Ukazujemo državnim institucijama RS i široj javnosti da je djelovanjem ove organizovane kriminogene grupe ugrožen opstanak Alumine, Birača, Kompanije Boksit i niza poslovnih partnera.

Ukoliko se pod hitno ne otklone ove kriminalne radnje i procesuiraju odgovorni, zaposleni u fabrici Alumina i kompanije Boksit kao i njihovi članova porodica, odnosno oko 10.000 lica će preduzeti sve mjere koje stoje na raspolaganju u cilju očuvanja svojih životnih interesa. Za očekivati je da se zaposlenima i njihovim porodicama pridruži hiljade drugih, prije svega sa područja regije Birač koji su poslovno vezani za ova dva kombinata. U tom slučaju, organi upravljanja i sindikati neće snositi odgovornosti sa štetu koja može da nastane ovim povodom. 

-Molimo i tražimo od Predsjednika RS, Predsjednice Vlade RS, Ministra pravde, Ministra unutrašnjih poslova, Načelnika Uprave kriminalističke policije, Pravobranioca RS za hitan sastanak u fabrici Alumina u cilju otklanjanja, sankcionisanja i javne osude ovih kriminalnih radnji i već sada teškog bezakonja i samovolje pojedinaca u Zvorniku.

-Ukoliko navedeni nadležni organi Republike Srpske ne preduzmu mjere u okvirnu svoje nadležnosti i obaveza, Alumina i Boksit će se obratiti i drugim nadležnim institucijama za hitnu reakciju i sankcionisanje odgovornih.

-Upozoravamo da će bilo kakav pokušaj ulaska u Fabriku od strane nepoželjnih lica ili njihovih saradnika, sa ciljem sprovođenja ovih kriminalnih radnji, biti onemogućen.

Zvornik, 02.04.2018. godine

UO i menadžment Alumine
Predsjednik Kompanije Boksit
Sindikat radnika

Stečajni upravnik