субота, 21. април 2018.

Đavo, Tikve i Jeftini Konfekcijski spinovi u Zvorniku

piše: Slobodan Vasković

1.
Posjeta Milorada Dodika “Alumini” pokazala je svu njegovu Nemoć pred Klanom Zoran Stevanović/Gordan Pavlović&co, ali i Nehtijenje da riješi problem otimanja Fabrike, koji je on prouzrokovao još 2013. godine, dajući Gordanu Pavloviću i Zoranu Stevanoviću vjetar u leđa, (plus avion i sve što uz to ide), da otkupe nepostojeća potraživanja “Ukio banke” od FG “Birač”.

2.
“Ukio banku” tada je kontrolisao Klan Vladimira Romanova, koji je iz Republike Srpske, iz FG “Birač”, izvukao 1,7 milijardi KM. A onda su Romanov&co “nestali” uz pomoć vlasti RS. 

3.
Pavlović, njegova firma “Pavgord”, otkupila je nepostojećih 122 miliona KM duga FG “Birač” prema “Ukio banci” za 6,4 miliona evra, a taj kriminalni dug  od 122 miliona KM litvanski vlasnici su, prije bjekstva iz RS, pokrili zalogama na imovinu Fabrike, koristeći se brojnim zločinačkim radnjama. 

4.
Plan je bio da Pavlović i Stevanović kupe tih nepostojećih 122 miliona duga, a potom ga prodaju RS za veoma postojećih i konkretnih 60 miliona KM. Od čega bi Dodiku, kako to Stevanović tvrdi, pripala trećina.

5.
Međutim, kada se prljavi plan razotrkio, Dodik je malo (ne previše) uzmakao, ali Stevanović i Pavlović nisu, već su nastavili akciju otimanja “Alumine”; U čemu ih Dodik nije sprečavao. Niti to čini sada, iako taj kriminalni projekat traje punih pet godina. Ne čini to, jer ne smije: 

Stevanović i Pavlović ga drže u šaci kao svjedoci dogovora o otimanju Fabrike.

6.
Pomenute zaloge su institucije RS progasile kriminalnim, godinama se o njima vodi fingirana istraga; Svjesno se ne privodi kraju, kako bi Pavlović i Stevanović to vrijeme iskoristili i dokopali se Fabrike. 

7.
Klan je, do sada, uložio najmanje 30 miliona KM u otimanje “Alumine”. Što znači da Klan ne želi sad samo 60 miliona KM, što je bio početak priče, već mnogo mnogo više - Hoće cijelu Fabriku! I snažno pritišće Gladnog, koji je u agoniji i histeriji. A Gladni pritišće Dodika.

8.
Dodik je, tokom posjete “Alumini”, glumio da je i dalje “Veliki Bos” pa je, čak, najavio ukidanje Suda u Zvorniku, ukoliko dođe do blokade računa Fabrike.

“Odluke koje sudovi donose ne smiju ugroziti poslovanje ove firme.
Ukoliko na bazi nepravne odluke bilo kakvog suda pa i ovog u Zvorniku dođe do blokade računa, predložiću tog istog dana da se donesu izmjene i dopune zakona o sudu RS i da se ukine sud u Zvorniku i da se na taj način riješimo sudija i sudova koji ne žele da uvaže prava”, izjavio je Dodik.

Njegova prijetnja je u ravni Notorne Gluposti: Nije potrebno Sud ukinuti, već procesuirati odgovorne koji su dozvolili da Romanov&co na opljačkane i oprane pare upišu zaloge na imovinu FG “Birač”.

9.
Dalje, bitno je procesuirati Stevanovića i Pavlovića koji, na osnovu kriminalom stečenih potraživanja, pokušavaju oteti Fabriku. Uz njih bi trebali odgovarati svi oni koji već godinama ne čine ništa da raspetljaju Čvor “Birač” i, u skladu sa zakonom, kazne počinioce pranja novca od 1,7 milijardi KM.

Ali kako da Dodik procesuira sam sebe i svoje najbliže saradnike - od Tegeltije do Gladnog?!

10.
Ako već ukida pravosudne institucije, zašto Dodik ne ukine Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala (nekadašnje Specijalno tužilaštvo) koje brojne predmete oko pljačke u FG “Birač” drži u ladici, pa napravi Novo koje će raditi svoj posao?!

11.
Ne ukida ih, jer su mu potrebni kao alatka koja, sa jedne strane, štiti one što su učestvovali u najvećem pranju para u istoriji BiH/RS (čitaj Zoran Tegeltija/Rubeži&co), a, sa druge strane, služi kao oštrica za napad na političke protivnike.

12.
Uostalom, šta bi značilo ukidanje Suda u Zvorniku kada bi sudinica Jelena Todorović ponovo donijela odluku o blokadi računa “Alumine”? Ništa, jer bi ta Odluka ostala. I račun bio blokiran.

13.
Zato je Dodikova izjava o “ukidanju suda” mlaćenje prazne slame, jeftina manipulacija i konfekcijski spin, koji bi trebalo da pokaže javnosti da se on, kao, bori za opstanak “Alumine”.

14.
Upravo je suprotno - On je najveći krivac što je “Alumina” u ovoj situaciji, jer je “sa Đavolom tikve sadio”, a sada je “Đavo došao po svoje”. I “tikvama” napada Dodika, koji mora da igra kako Klan svira!

15.
Umjesto da pozove na brzo procesuiranje odgovornih, Dodik priča bezvezarije i pokušava održati status quo do izbora, nakon čega će “Aluminu” pustiti “niz Drinu” i predati u šake Gladnom i Pavloviću. 

16.
Upravo zbog toga Dodik poziva na pregovore sa onima koji pokušavaju kriminalom stečenim zalogama oteti fabriku.

“Sa stranama koja imaju svoja verifikovana i neverifikovana potraživanja treba razgovarati i vidjeti kako problem riješiti i od toga ne treba bježati”, rekao je Dodik. 

Jasno je da aludira na firmu “Pavgord” i njenog vlasnika Pavlovića, plus Gladnog Stevanovića, jer njihova potraživanja (od 122 miliona KM) nisu verifikovana. Što je i logično, jer su kriminalna.

Dodik, defakto, poziva na pregovore sa Mafijašima!!! Što, kada je on u pitanju,  i nije neko veliko iznenađenje.

17.
Dodik i dalje igra na dvije strane - daje “mrkvu” radnicima “Alumine” da će sve biti u redu, jer, eto, on je odlučan da čak ukine i Sud, kao da je taj Sud njegovo vlasništvo, a, sa druge strane, stavlja hladne obloge Gladnom i Pavloviću, moleći ih da pričekaju oktobar, pa da onda blokiraju račune; Kriminalnim radnjama, kao što su to i do sada činili, a njemu “dostave” obećanu trećinu.

18.
Dodikove “dobre namjere” oko “Alumine” Fabriku vode ravno u Pakao. I njegov boravak u Zvorniku jeste vrlo temeljno popločavanje tog puta!!!