петак, 27. април 2018.

HITNO/SIPA uhapsila Atifa Dudakovića, ratnog komandanta 5. Korpusa Armije BiH zbog optužbi za ratne zločine

piše: Slobodan Vasković


Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH, SIPA, uhapsili su rano jutros, oko šest časova, Atifa Dudakovića, komandanta 5. Korpusa armije BiH, zbog optužbi za zločine počinjene nad Srbima i drugima 1995. godine.

Dudaković je uhapšen u Bihaću, u svojoj kući. Prilikom hapšenja nije pružao nikakav otpor.

Akcijom hapšenja direktor SIPA uradio je izvanredan posao, jer je Dudaković za sve njegove prethodnike na čelu te Agencije, bio nedodirljiv. 

Dudakoviću nisu smjeli ništa ni Goran Zubac, ni Mirko Luić, ni Sredoje Nović, iako su svi tokom mandata obećavali njegovo hapšenje.   

Akcija hapšenja Dudakovića pripremana je nekoliko mjeseci u najvećoj tajnosti, a kako informacije o njoj ne bi procurile, vodeći funkcioner SIPA je lično imenovao članove Tima koji su radili na dokumentovanju zločina za koje se tereti Dudaković i učestvovali u njegovom hapšenju.

Osim Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko lica koja se terete za zločine počinjene nad Srbima tokom rata 1992.-1995. godine. 

Svi oni uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH.
Dudakoviću i ostalim uhapsenim biće predložena mjera pritovora.
Istraga protiv Dudakovića vođena je dvanaest godina, a na kraju je rezultovala njegovim hapšenjem, što je Sipu etabliralo kao vodeću policijsku agenciju u BiH.

Prema podacima institucija u Republici Srpskoj, koje se bave traženjem nestalih, u akcijima 5. Korpusa tokom 1995. godine, u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je oko 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela.

Na tom području nađena je 21 masovna grobnica Srba, koje su ubili pripadnici Petog korpusa Armije BiH.

Televizije u regiji proteklih godina su objavljivale snimke na kojim se Dudaković vidi kao akter i naredbodavac ratnih zločina. 

Dudaković je u brojnim intervjuima negirao svaku umiješanost u ratne zločine, tvrdeći da je riječ o montažama i “vađenju riječi iz koneksta”.