понедељак, 31. јул 2017.

ŠG “Vučevica” - Ili Radnici ili Marić&gubari?!

piše: Slobodan Vasković

Nastavljena je saga u ŠG “Vučevica”: dio radnika održava protest ispred gazdinstva, a sindikalci su otišli u Banjaluku na pregovore sa Ristom Marićem, generalnim direktorom JP “Šume RS”.

“Nakon šestog dana protesta od viših rukovodilaca iz Uprave preduzeća i drugih institucija, radnicima ŠG "Vučevica" niko se nije obratio osim što je komisija iz Uprave ponovo pokušala ustoličiti Neđu Mašića, ali su ih radnici uspjeli spriječiti u tome”, kažu moji sagovornici.

Dodaju da je, nakon tog neuspjeha, Marić, na poziv prestavnika sindikata, pristao da sa njima održi sastanak u Banjaluci, kako bi se pokušao riješiti problem.

Upravo zbog toga je privremeno odgođen odlazak na Sokolac i protesti pred Upravm javnog preduzeća.

“Ukoliko pregovori ne uspiju protesti će se nastaviti na Sokocu ispred poslovne zgrade JP Šume”, zaključili su moji sagovornici.

Risto Marić, direktor JP “Šume RS” je 27. jula imenovao Slavišu Kovačevića na mjesto v.d. direktora gazdinstva, ali je, tokom noći, pod pritiskom Luke Petrovića, generalnog sekretara SNSD-a, promijenio odluku o imenovanju.

Marić je ponovo postavio Neđu Mašića na tu poziciju, iako zbog njegovog imenovanja radnici “Vučevice” štrajkuju od 21.07. o.g. Mašić je predsjednik OO SNSD Čajniće i propao je kao biznismen.

“JP Šume” su čak saopštile da je za v.d. direktora imenovan Slaviša Kovačević, dosadašnji tehnički direktor, a Marić je 27.07. pozvao Kovačevića i obavijestio ga da je mandat povjeren njemu. Noć je, očito, bila duga, pa je Marić 28.07. stao ponovo uz Mašića.

Radnici “Vučevice” ubijeđeni su da ovaj obrt znači da se sprema pljačka njihovog preduzeća i najavili su radikalne mjere otpora, među kojima je i blokada puteva.

Kako stvari stoje, Uprava “Šuma RS” je na odličnom putu da izazove revoluciju, a sve pod pritiskom Luke Petrovića. 

Radnicima “Vučevice”, kako sada stvari stoje, pridružiće se i radnici nekoliko drugih gazdinstava, koji, takođe, traže smjenu Marića.