субота, 22. јул 2017.

Alternativa

piše: Slobodan Vasković

1.
Smjena Vere Sladojević sa pozicije direktora Centra za socijalni rad jeste dobar potez, ali on nije dovoljan da se kazni ta monstruozna individua, za koju se, dokumentovano, vežu teške zloupotrebe djece, udari na porodice i brojne druge užasavajuće malverzacije.

2. 
Neophodno je da Tužilaštvo ispita sve navode oko Sladojevićeve, koji se kreću od pokušaja da Bolesnim Predatorima preda nezaštićenu djecu na milost i nemilost, pa do otvorene trgovine djecom, kao što je to bilo u naširoko (u medijima) opisanom “Slučaju Kanada”.

3. 
Mora se to učiniti kako bi se, bar djelimično, zacijelile duboke tragedije, rane i strahovi koje je Sladojevićeva svojim neljudskim postupcima izazvala. 

Samo u tom i takvom slučaju njene Žrtve, kojih nije malo, će imati kakvu-takvu satisfakciju; Samo u tom slučaju pokazaće se da Društvo nije do kraja rastočeno, da postoji bar u tragovima.

4. 
Osim Sladojevićeve moraju odgovarati i njeni zaštitnici. Kao što je Budimir Balaban, koji je, konačno, prisiljen da demisionira sa pozicije predsjednika Skupštine Banjaluke.

Balaban je jedna od ključnih karika koja je Banjaluku držala u Podzemlju; Koja je dozvolila da Sladojevićeva nesmetano zloupotrebljava štićenike CSR-a, trguje njima, prodaje ih kao robu. U 21. vijeku!!!

5.   
Balaban, taj Ogavni licemjer, koji je svoj Klub saučesnika-odbornika nazvao “Sloboda”, trebao bi za slobodu ostati uskraćen. Na dugi niz godina. 

Nema tu finih manira sa Spodobama poput njega, kojima ni zaštita onih koji  su spremni nanijeti najveće zlo djeci ne predstavlja nikakav problem, samo da bi vladao i imao moć!

Sada ne vlada, moć mu rapidno opada i morao bi, zaista morao, odgovarati zato što je štitio Sladojevićevu i njoj slične. I što je dugi niz godina jedan od kreatora djelovanja Zemljišne i Građevinske mafije u Banjaluci.

Tužilaštvo bi, sem trgovine sa Predatorima, moralo istražiti i kako je Balaban (preko posrednika, naravno) došao u priliku da zida zgradu u centru Banjaluke? I Koliko ih je do sada izidao?! A nije malo.

6.   
Umjesto Balabana imenovan je Zoran Talić. Pošten čovjek, nekorumpiran. Nije Papak, ma šta o njemu izmišljali oni što su ga otjerali iz PDP-a. Poput Crnatka i Borenovića, vječitih Ivanićevih lakeja.

Razlika između njih i Talića je u tome što aktuelni predsjednik Skupštine Grada nije lakej. 

Njegovim imenovanjem Banjaluka je, po prvi put nakon 19. godina, dobila predsjednika gradske Skupštine koji nije pripadnik nijedne Interesne/Zločinačke grupe. 

7. 
Igor Radojičić, gradonačelnik, uradio je jako dobar posao - uklonio Mirka Stojčinovića, notornog kriminalca, Sladojevićevu i Balabana; Ubijedio Talića da prihvati predsjedavanje Skupštinom; Spasio objekat i zemljište u Grčkoj ulici od otimača…, Bori se za zemljište “Građe”, Poljoprivredne škole…

8.
Radojičić je pokazao kredibilitet otkako je na čelu Banjaluke; Za nepunih devet mjeseci uradio je jako mnogo protiv Zemljišne i Građevinske mafije; Navedeno zaista jeste mnogo, jer su pripadnici Klanova direktno naslonjeni na SNSD. Stranku kojoj pripada i Radojičić. Preciznije, u kojoj je frakcija. I to vrlo jaka.

9.
“Za sve koji me hvale/kude prethodnih dana: Politika se ne vodi i ne shvata na dnevnom nivou. Ozbiljan pristup je dugoročni cilj i akcija”, tvitnuo je/izjavio Igor Radojičić 02. juna 2015. godine, Bilo je to dan nakon što su i Dodik i on (tada) ponaosob ozvaničili sukob unutar SNSD-a, pa potom sjeli da pokušaju “spustiti napetosti i pronaći rješenja”. Što se nije desilo. Ni tada ni do dana današnjeg, bez obzira na primirje (veoma vrelo) koje vlada između njih.

10.
Tri godine nakon ovog tvita pokazuje se da je Radojičić ima(o) dugoročan cilj  i akciju do njegovog (zasad djelimičnog) ostvarenja, koja ga je iz gubitničke situacije te 2015., dovela u poziciju ključne političke figure unutar SNSD-a - 2018. Bez koje se ništa ne može učiniti, jer u potpunosti kontroliše Banjaluku, preko GO SNSD, a samim tim i biračko tijelo. Koje je u Banjaluci i najbrojnije. 

11.
I dalje sam ubjeđenja da je Radojičić u martu 2015. godine mogao da završi sa vladavinom Milorada Dodika, (da je napustio SNSD, izvjesno bi došlo do raskola i za njim bi otišao veći dio stranke), ali je on, očito, imao drugačiju strategiju i taktike. 

Bilo kako bilo, njegov način vladanja Banjalukom sve više liči na Alternativu Režimu, izniklu unutar samog tog Režima?!!!

12. 
Radojičićevi pristupi tek bi trebalo da uslijede, ali, bez obzira na snagu koju pokazuje i bez obzira na izgon Dodika i njegovih tajkuna (zasad jednog dijela) iz Gradske uprave, to nije dovoljno. Bitno je da institucije počnu da rade svoj posao.

13. 
To se prije svega odnosi na Tužilaštvo: Nije prirodno da notorni Stojčinović sam sjedi u pritvoru, jer je on samo točkić u Mehanizmu Zla.

Zašto u pritvoru nisu Aleksandar Deurić, Budo Stanković, Miloš Komljenović? Oni su Glava Mehanizma!

Oni su likvidirali Danijelu Novaković, prerano preminulu zbog njihovih prijetnji i pritisaka; Oni su, zajedno, htjeli oteti zemljište u Grčkoj; Oni otimaju i zemljište “Građe”!

Oni, Stanković, Deurić, Komljenović, su naredili prebijanje Ćane Babić zbog tog zemljišta. Bejzbol palicama.

Ako to znam ja, zna izvjesno i Tužilaštvo. Da bi to i dokazali dovoljno je da sagledaju koji su predmeti hitro riješeni dok je Babićeva “lizala” bejzbol-rane, odnosno bila na bolovanju. Riješeno je sedam predmeta, koje čak ni Babićeva, koja je daleko od svake moralnosti, nije htjela uraditi za Stankovićevu Grupu Zločinaca.

14.
Ukoliko sve ostane na Stojčinoviću (a ima snažih indicija za to), onda je nadležno Tužilaštvo, izvan svake razumne sumnje, u funkciji Zločinačke organizacije Bude Stankovića. Koji je Kum Milorada Dodika.

Dodik ga jeste udaljio od sebe, ali to ga ne može “oprati”, jer ga je štitio i podržavao 11 godina. Tek kada su Stankovićevi krenuli fizički da se obračunaju sa njim, Dodik je odlučio da se odmakne od Kuma!

15.
Ako Tužilaštvo ne učini ništa “izvan Stojčinovića”, onda Radojičićevi napori da napravi pomake gube na snazi, a on ulazi u bezbjednosno još opasniju situaciju od ove u kojoj se nalazi već mjesecima. I koja je sve, samo ne bezazlena.

16.
Na čelu Banjaluke, nakon dvije decenije, konačno se nalaze dvije osobe koje se ne mogu dovesti u vezu ni sa jednom aferom; Nije malo, ali, još uvijek, nije ni presudno za dalji razvoj i Grada i političkih odnosa u Republici Srpskoj. 

17.
Radojičić, jasno je, stvara/formira novu grupaciju političara, mahom mladih ljudi.

Najveći problem u cijeloj priči jeste u tome što se dugoročni ciljevi moraju pretvoriti u kratkoročne, ako se žele ostvariti i išta spasiti. 

Raspad kompletnog Društva je preočit, Opozicija preslaba.

Alternativa, ako je zaista Alternativa, a ne ventil Režima, ne bi smjela biti prespora!

18. 
Ostanite sa mnom.