четвртак, 13. јул 2017.

Ništa neočekivano

piše: Slobodan Vasković

1.
Vrijeđanje inteligencije je Optužnica protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića, (da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o "Danu Republike Srpske", kao "službene osobe u institucijama entiteta, odbili da izvrše konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike”); To je ismijavanje institucije Tužilaštva BiH, izrugivanje toj instituciji i samoj državi.

2.
Sve navedeno učinilo je upravo Tužilaštvo BiH, najodgovorniji funkcioneri te institucije i na  taj način demonstrirali da Tužilaštvo BiH, zapravo, ne postoji.

To je skup interesa, koji je prerastao u Hidru, vrlo opasnu po svakog ko nije zaštićen od Hranilaca Hidre.

3.
Ukoliko Sud BiH potvrdi ovu i ovakvu optužnicu, biće to definitivno urušavanje pravosuđa BiH.

I nije za to kriv Milorad Dodik, kojeg jedino Tužilaštvo BiH nije uspjelo naći u “referendumskoj priči”, što je groteskno, već su, primarno, najodgovorniji oni koji vode pravosudne institucije.

4.
Dodik, koji je naredio održavanje referenduma, je, lani, u niz navrata javno rekao da će “ponijeti svu odgovornost za održavanje referenduma”, ali mu to Tužilaštvo BiH nije dozvolilo. 

Kakav cinizam. 

5.
Svojim postupkom Tužilaštvo BiH zadalo je gotovo pa smrtonosan udarac i Ustavnom sudu BiH, a najopasnija poruka jeste otvaranje širokog puta, upravo Dodiku, za održavanje referenduma o otcjepljenju Republike Srpske, koji on, svako malo, najavljuje.

I koji će on, nakon što je Tužilaštvo BiH ukinulo samo sebe i teško urušilo Ustavni sud BiH, i održati. Jer, nema šta drugo ponuditi u narednoj, izbornoj, godini; Baš kao što nije imao šta ponuditi ni u prošloj, takođe, izbornoj godini, sem referenduma o datumu Dana Republike Srpske.

Zašto to ne bi učinio kada je nekažnjivo!

To su činjenice, sve ostalo su nus proizvodi.

6.
Vrijeđanje inteligencije je i izjava Mladena Ivanića da će “optužnica za referendum stvoriti nove probleme u BiH”, jer njome Ivanić sugeriše da su Karan&Trojka zaista jedini koji su naložili, organizovali i sproveli referendum u RS, uprkos zabrani Ustavnog suda BiH.

Licemjerstvo bez granica. 

7.
Vrijeđanje inteligencije je i izjava Larsa Gunara Vigemarka “da nije vrijeme za prebacivanje krivice oko toga zašto BiH nije mogla da potpiše Ugovor o transportnoj zajednici koji je u izradi osam godina”.

Vigemark je upravo jedan od najvećih krivaca što se BiH nalazi u ovakvoj situaciji, u kojoj se, između ostalog, bez ikakvog razumnog objašnjenja, zaustavlja dotok pola milijarde evra investicija.

Vigemark sve vrijeme svog službovanja u BiH najčvršće podržava one koji ruše BiH i opstruišu svaki njen korak ka EU.

Vigemark nije dio rješenja, on je dio velikih problema u BiH! Njegova politika je usmjerena protiv BiH, nikako u korist njenih interesa.

8.  
Vrijeđanje inteligencije je djelovanje Vlade RS u vezi sa potpisivanjem pomenutog Ugovora; Njihova objašnjenja su potpuno iracionalna, besmislena i potpuno neodgovorna.

Vlada RS nije to učinila bez odobrenja Milorada Dodika, koji je, prije konačnog odbijanja Ugovora, usmeno obećao visokim funkcionerima iz Brisela da će on biti prihvaćen. I izvarao ih.

9. 
Bilo bi zaista zanimljivo saslušati Vigemarkovo pojašnjenje takvog Dodikovog ponašanja.

10.
Da li se desilo nešto neočekivano? Ništa.

To je ono što je i najcrnje u ovim dešavanjima. Ako izuzmemo djelovanje Opozicije u RS!