среда, 26. јул 2017.

Lažni Vatrogasac; Osmi (s)putnik; Dodikova pisma Vukoti i novi sarajevskoromanijski duet - Braća Buldog

piše: Slobodan Vasković

Lažni Vatrogasac je Go
Propala je namjera Dragana Čovića da pokaže političku snagu i za isti sto stavi Milorada Dodika, Vukotu Govedaricu, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Branislava Borenovića. 

Čović je računao i na Mladena Ivanića, ali o tom hedonisti nešto kasnije.

Čović je namjeravao da Dodika, praktično, uvede u vlast na nivou BiH, tako što bi mu pružio priliku da pokaže konstruktivnost i, primjera radi, prihvati Ugovor o transportnoj zajednici; Na taj način bi se pokazalo da Dodik nije protiv puta BiH ka EU; Da Dodik i Čović ne ruše, već grade; Da je Čović sposoban i snažan držati kontrolu nad “rogovima u vreći” u BiH, etc.    

Rezultat je poražavajući po Čovića; Nije se okupio baš niko. Sastanak je izbjegao i Radončić, koji jeste bliži Dodiku i Čoviću nego bilo kom drugom u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH doživio je debakl; Uz to se još jače, što mu nije bila namjera, svezao uz Dodika i dodatno potvrdio da su Dvojac koji intenzivno ruši i pali BiH. I da to, konačno, vide svi, tako da Čovićev pokušaj izigravanja Lažnog Vatrogasca nije uspio.  

I Dodik je doživio poraz, jer niko, sem Čovića, ne želi ni da ruča sa njim, kamoli da bilo šta dogovara, što nikako nije prijatno lideru SNSD-a: Izolacija u kojoj se nalazi u odnosima sa Zapadom, dobila je i svoju Unutrašnju dimenziju.

Problemi za Dodika se dodatno multiplikuju i agresivna kampanja protiv “Kvislinga” neće ih riješiti; Štaviše, ta nakazna platforma obija mu se o glavu. Sve jače i jače.

Osmi (s)putnik
Mladen Ivanić, koji je u nekoliko navrata izvlačio Dodika sa dna političkog pakla, i ovaj put je bio spreman da priskoči u pomoć i dođe na ručak. 

Međutim, shvatio je da bi dijeljenje salvete samo sa Čovićem i Dodikom pokazalo svu njegovu političku golotinju i novu javnu prodaju interesa Saveza za promjene, na čijoj listi je izabran za člana Predsjedništva BiH i kojem je okrenuo leđa odmah po tom izboru.

Ivanić je na sebe preuzeo ulogu Mirotvorca, kojeg niko ni ne poziva, još manje želi, u toj ulozi.

Dodik se nekoliko puta poigrao sa njim, kada mu je zatrebao kao uže za izvlačenje iz političkog Pakla, a u SDS-u (ne i u Savezu) su (djeluje da jesu) shvatili koliko je licemjerna Ivanićeva prizemna i providna politička igra.

Lažni Mirotvorac je Go i neće tu uopšte pomoći najavljeno gostovanje na RTRS-u; Cilj tog gostovanja je rušenje projekta Saveza za promjene koji bi se mogao nazvati “TV Bastilja”, a na koji sa RTRS-a, potpomognuti “artiljerijom” SNSD-a, odgovaraju poodavno standardizovanom platformom “Kvisling”.

SDS i PDP već sedmicama su u žestokom sukobu sa Javnim servisom, iznose se teške optužbe na račun menadžmenta te kuće (iz koje ne ostaju dužni) i njihove “prorežimske uređivačke politike”, a onda Ivanić sve to potre gostovanjem na RTRS! 

Pitam se da li će Borenović ikada shvatiti da je on za Ivanića bio i ostao Žrtveni jarac; Kojeg Ivanić po potrebi prinosi na oltar sopstvenih političkih plitkih igrica.

Gostovanje Ivanića na RTRS-u neće donijeti baš ništa njemu, ali toj kući i Dodiku, koji Savez za promjene optužuje da “ruše RTRS po nalogu Izetbegovića”, itekako hoće!

Dok god Ivanić na bilo koji način bude doživljavan kao dio Opozicije, stvaranje zaista kvalitetne i snažne Opozicije Režimu jeste zidanje Skadra na Bojani.

Ivanić je za Savez, definitivno, Osmi (s)putnik!

Podgorica i Makedonija iz ruskoesenesdeovske vizure   
“SDS, PDP i Ćamil Duraković, istim rječnikom napadaju Radio-Televiziju Republike Srpske. To nikoga i ne čudi, jer su takozvanom savezu za promjene isti pokrovitelji i naredbodavci. Soroševa ekipa iz Makedonije se preselila na teren Republike Srpske, iako im je centar Podgorica. Finansije za još jedan pokušaj uništenja institucija Republike Srpske, zasad iznose 5 miliona dolara.  Otuda napadi ne prestaju na Predsjednika Republike Milorada Dodika, na predsjednicu Vlade Željku Cvijanović i naravno na javni servis građana Republike Srpske”, navedeno je prije par dana u saopštenju SNSD-a.

Ključne riječi su “Podgorica” i “Makedonija”, a ne Soroš.

Kratki podsjetnik: 
24.10. 2016. Vučić Aleksandar, sadašnji predsjednik, a u navedeno vrijeme premijer Srbije, izjavio je: “Srpski bezbednosni organi došli su do nepobitnih dokaza, uključujući i materijalne, da su, između ostalog i na teritoriji Srbije, pripremane različite ilegalne aktivnosti na teritoriji Crne Gore”.,

On je naveo da je Đukanović praćen "najsavremenijm uređajima". 

Neka su lica privedena u Beogradu i nalaze se pod našom kontrolom" istakao je Vučić i dodao da su ta lica radila sa ljudima zbog kojih se može reći “da postoji element inostranosti”.

Dodik Milorad nije rekao ni riječi o udaru na Đukanovića, kao što nije rekao ni riječi o “elementima inostranosti”.

Pokazalo se da su “elementi inostranosti”, kako ih je nazvao Vučić, u stvari “ruski ekstremisti”, kako se još diplomatskim riječnikom nazivaju obavještajci, (u ovom slučaju ruski).

26.10. 2016. Sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev doputovao je u posjetu Srbiji; Patrušev je šef svih ruskih tajnih službi; Patrušev je, prema nezvaničnim informacijama, pokupio tri ruska obavještajca, koji su pripremali udar na Đukanovića, i odveo ih sa sobom u Moskvu.

Ta tri ruska obavještajca uhapsile su beogradske vlasti.

Sve je završeno u rukavicama, ne baš svilenim, onim HTZ svakako, ali Dodik Milorad se nije ni tim povodom oglasio.

16.10. održani su izbori u Crnoj Gori i meta “ruskih ekstremista” bio je Milo Đukanović, koji je na tim izborima i pobijedio (DPS).

Đukanović je, tri dana prije održavanja parlamentarnih izbora, izjavio da opozicione partije finansira Moskva koja parlamentarne izbore vidi kao poslednju šansu da zaustavi integraciju balkanskog regiona u EU ili NATO.

"Rusija je angažovala ozbiljna finansijska sredstva koja su, predpostavljam, omogućena preko njihovih oligarha i kanalisana tajnim putevima kroz Srbiju i Republiku Srpsku", rekao je Đukanović i dodao da je "tradicionalna pro-srpska opozicija ovim postala zagovornik ruskih interesa na Balkanu". 

Dodik Milorad nije rekao ni riječi na ove teške optužbe koje su stigle iz Crne Gore, susjeda koji se nikada nije miješao u unutrašnje stvari BiH/RS.

Dodik Milorad nije ni riječi protesta uputio zbog teških Đukanovićevih optužbi.

18.11.2016. Crnogorski mediji: "Rusi i Srbi tražili ubistvo Đukanovića, političar iz DF i Dikić hteli da upadnu u Skupštinu" vlasti optužuju Demokratski Front da su ispostava Rusije. 

"Ruski državljani Eduard Vladimirovič Shirkov i Vladimir Nikolajevič Popov organizovali su kriminalnu grupu od koje su tražili i ubistvo premijera Mila Đukanovića", navodi se u naredbi specijalnog tužilaštva za proširenje istrage o pokušaju terorizma na izborni dan u Crnoj Gori. Tužilaštvo u dokumentu čije delove objavljuju pojedini podgorički mediji, prvi put pominje Demokratski front (DF) i političara iz tog političkog saveza.

Crnogorski mediji pisali su tada da je bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i političar iz DF-a, čiji identitet u tužilačkom dokumentu nije otkriven, trebalo je da 16. oktobra, nakon proglašenja rezultata izbora, predvode nasilan upad u Skupštinu Crne Gore.

Njihov plan je bio da pucaju na pripadnike policije i uhapse crnogorskog premijera Mila Đukanovića, dodaje se u naredbi za proširenje istrage. (Blic)

Dodik Milorad nikada se nije izjasnio zbog čega ni riječi nije rekao o navedenim događajima, niti se očitovao o tome da li je Republika Srpska bila “kanal” preko kojeg je Rusija, odnosno “ruski ekstremisti”/“elementi insotranosti”, ubrizgavali novac zavjerenicima u Crnoj Gori!

Zavjerenici su, kasnije, zvanično optuženi, među njima i navedeni ruski državljani.

Kada se sagleda saopštenje SNSD-a i, u njemu, isticanje “Podgorice” iz ove vizure, nema dileme da su Ruski savjetnici suflirali kako će se glavni grad Crne Gore u saopštenju SNSD-a dimenzionirati; Kada se tome doda i “Makedonija”, koja je nekako ugurana u saopštenje, onda je sasvim jasno da je sufliranje bilo baš žestoko, diktat, i da je posledica poraza proruskih snaga u Crnoj Gori i Makedoniji od onih proameričkih/prozapadnih. I nastavak sukoba na teritoriji BiH, pri čemu ruske snage dejstvuju iz Republike Srpske.

A i Pens je uskoro u Podgorici.

Dodikova pisma Vukoti
Milorad Dodik, šta god ko mislio o njemu, vrlo je marljiv i radišan; Uz sve probleme i obaveze, stiže i da piše.

Svako malo pošalje pismo Vukoti Govedarici, a potpisuje ga sa “maliprljavizlipokvarenineizlječivilaživi šešeljevac: jednom luzer, uvijek gubitnik”, “old momčilo iz tunela usred mraka”, “ero s onog svijeta” ili, pak, sa “vuk nije sit, a kozići su na broju”.

Cilj svih tih Dodikovih, lažno potpisanih, pisama je slabljenje i Vukote i SDS-a i nekog malog uspjeha tu i ima.

Međutim, mnogo više, snažnije, preciznije ta pisma oslikavaju Dodikovu nervozu i bojazan od velikih problema sa kojima se suočava u političkoj, finansijskoj, ekonomskoj… sferi. A ti problemi su svakim danom sve veći i sve manje rješivi.

Pisma će Vukoti stizati sve češće i češće. I biće sve rigidnija i rigidnija.

Braća Babalj  
Ne pokušava Dodik oslabiti Vukotu samo zatrpavanjem pismima, već i preko svojih pulena poput Darka Babalja i notornog Mićića.

Taj Babalj, kojeg je SDS izvukao iz navijačke grupe FK “Slavija”, dao mu pozicije, a on to sve iskoristio/zloupotrijebio kako bi postao milioner, sada čini sve da uruši isti taj SDS i Vukotu. I sačuva milione i slobodu.

Pa je napravio osovinu sa Mićićem, koji je i dalje uvjerenja da može napraviti karijeru i izvan lokalnih okvira.

Babalj i Mićić vrijedno urušavaju SDS iznutra, gdje god stignu.

Toliko je njihovo rušilačko djelovanje uzelo maha da je sve više visokih funkcionera te stranke koji sugerišu/zahtijevaju izbacivanje Babalja iz SDS-a, kako bi se riješili još jedne krtice i primirili Mićića. Što bi zaista bio izvanredan politički potez.

Babalj zna za te zahtjeve pa se pokušava multiplikovati u Braću Babalj.

Tako bi sarajevsko-romanijska regija, ukoliko kloniranje uspije, nakon SNSD-ove Braće Dalton (Čolovići&co), DNS-ove Braće Bing (Nešići, Lučići, Glavaši&co), dobila i Braću Babalj, pod umjetničkim imenom - Braća Buldog.

Multiplikovanje se sastoji u sledećem: Babalj već istrajno ruši predsjednika OO SDS Pale Bojana Ninkovića (dobar čovjek sa jednom manom - previše sluša Miodraga Kovačevića, Babaljevog doušnika), sa namjerom da na njegovo mjesto dovede Radu Jeremića, svog bliskog rođaka. 

Tako bi Babalj postao Braća Babalj/Braća Buldog i potpuno ovladao tom regijom u SDS-domenu. 
    
Šta će biti dalje? Pa Vukota je, nakon što je preuzeo stranku, pominjao mač!