четвртак, 27. јул 2017.

Luka Petrović i Risto Marić poraženi u Čajniču

piše: Slobodan Vasković

Radnici “Vučevice” pobijedili su Luku Petrovića, generalnog sekretara SNSD-a i njegovog seiza Ristu Marića, generalnog direktora JP “Šume RS”, prisiljavajući ih da uzmaknu sa nezakonitim  pokušajem imenovanja Neđe Mašića na čelo pomenutog gazdinstva.

“JP Šume” su saopštile da je za v.d. direktora imenovan Slaviša Kovačević, dosadašnji tehnički direktor.

On će naslijediti Slobodana Pejovića na čelnoj poziciji ŠG.

Upravo su Kovačevića, kada već menadžment “Šuma” nije dao Pejoviću da nastavi sa poslom, tražili radnici dopisom koji su jutros uputili u preduzeće.

U istom dokumentu radnici su insistirali da neće dozvoliti Mašiću ulazak. 

Mašić je već bio imenovan na poziciju direktora, ali su radnici spriječili njegov ulazak u gazdinstvo.

Nakon četiri dana štrajka i gubitaka koje je obustava rada donijela, sasvim je opravdano pitanje ko će biti odgovoran za nastalu štetu? To je, izvan svake razumne sumnje, Risto Marić, kojem je ovo već drugi teški luping sa imenovanjima.

Prvi se desio na Sokocu, prije par mjeseci, kada je, zajedno sa Petrovićem i Čolovićem, htio nametnuti Rajka Bulajića na čelo tamošnjeg ŠG, što je izazvalo blokadu puteva.

Ista stvar se ponovila i u Čajniču, ali ovaj put Režim je brže ustuknuo pred radnicima, plašeći se nove blokade.

Prosto je za nepovjerovati da aktuelna vlast, nakon događaja na Sokocu, dozvoljava dalja imenovanja Raspikuća, što narečeni Mašić jeste, na značajne pozicije u Gazdinstvima.

Još je nevjerovatnije da je Marić, kojeg su drvoprerađivači javno i dokumentovano optužili za iznudu, i dalje direktor “Šuma RS”.

Desant na Čajniče: Luka Petrović silom pokušava postaviti svog ličnog "tesara" na čelo "Vučevice" (21.07.2017.)
piše: Slobodan Vasković

Buna u Čajniču: Radnici u štrajku (21.07.2017.)
Sila je manir Luke Petrovića, generalnog sekretaraSNSD-a, koji je svojim postupcima izazvao novi štrajk u Šumskom gazdinstvu "Vučevica" iz Čajniča.

Štrajk je počeo 21.07., u ranim jutarnjim časovima, jer radnici ne dozvoljavaju da Petrović na čelo ŠG imenuje "tesara" Neđu Mašića, predsjednika OO SNSD Čajniče, umjesto inžinjera šumarstva Slobodana Pejovića, koji ima najbolje rezultate na nivou javnog preduzeća. I to već godinama.

Međutim, Petroviću i SNSD-u je potreban novac i ne prezaju ni od sile kako bi se dokopali svakog preduzeća koje ga donosi, tako i ŠG "Vučevica".

Nakon što im je propao junski udar na Pejovića, Petrović nije prestao sa pritiscima i prijetnjama da se uspješni direktor smijeni i dovede njegov poslušnik koji će, izvan svake razumne sumnje, otpočeti "golu sječu", kako šume, tako i finansija.

Radnici su pred ŠG i ne dozvoljavaju nikakvu promjenu, spremni su, kako tvrde, na svaku vrstu otpora, ali Petrović nema namjeru da odustane od imenovanja Mašića, makar to morao silom uraditi. Režim, kako vrijeme odmiče i besparica pritišće, postaje sve okrutniji i nemilosrdniji. 

Polovinom juna sam objavio da Petrović prisiljava Ristu Marića, generalnog direktora JP "Šume RS," da smijeni aktuelnog direktora ŠG "Vučevica" Slobodana Pejovića i na njegovo mjesto dovede Neđu Mašića, predsjednika lokalnog SNSD-a.

Međutim, radnici "Vučevice" zaprijetili su otvorenim otporom "svim sredstvima", o čemu su obavijestili i vrh JP "Šume RS".

Takav stav spriječio je smjenu, ali privremeno.

ŠG "Vučevica" je najuspješnije gazdinstvo u okviru javnog preduzeća i prošlu godinu završilo je sa 1,4 miliona KM dobiti. Pomenuto gazdinstvo je zaista najbolje, jer dobit iskazuje već dugi niz godina. 

"U našem gazdinstvu se pokušava smijeniti najuspješniji direktor - inžinjer šumarstva Slobodan Pejović, a na njegovo mjesto postaviti 'tesar' Neđo Mašić, koji je, kako nam je rečeno, prije mjesec dana u upravu šuma donio neku diplomu menadžmenta sa nekog od privatnih fakulteta u Prištini", tvrde moji sagovornici.


Prema njihovim riječima, Pejovića "pokušavaju smijeniti u sredini mandata", s obzirom da je na funkciju izabran do kraja 2018. godine. 


Oni dalje tvrde da Mašić, koji je predsjednik OO SNSD, nikada nije ni sproveo unatarstranačke izbore, već je, kako naglašavaju, sebe "samoizabrao papirološki".


"Nikad nije sproveo izbore, već je samo sastavio Zapisnik o sprovedenim unutarstranačkim izborima, a to mu je pošlo za rukom, jer su u odboru SNSD njegovi poslušnici", tvrde moji sagovornici.


Prema njihovim riječima, zahvaljujući Petroviću taj i takav "takozvani OO SNSD u Čajniču je priznat u centrali stranke u Banjaluci". 


Mašić ima iza sebe krajnje negativne rezultate u poslovima u kojima se okušao; Bio je, svojevremeno, upravnik u komunalnom preduzeću koje je, nakon njegove vladavine, završilo u stečaju. Potom je propao i kao svinjogojac, a zatim i kao stočar, jer mu je od 40 grla ostala samo jedna krava.

"Sve ove navedene okolnosti dovoljno govore o preduzetniku koji je propao na svim poslovnim poljima i sada preko našeg gazdinstva želi nadoknaditi  privatne poslovne neuspjehe. TO MU NEĆEMO DOZVOLITI!!!", naglasili su moji sagovornici. 


Oni su istakli da, u slučaju imenovanja Mašića za direktora, neće fizički dozvoliti njegov ulazak u firmu.
"Budemo li prisiljeni, izaći ćemo na ulice i svoja prava braniti svim sredstvima", zaključili su moji sagovornici iz Čajniča u junu.

Tvrde da je ista takva situacija i u julu.