петак, 07. јул 2017.

Poslednje Metuzalemovo Iskušenje

piše: Slobodan Vasković

U Ministasrtvu poljoprivrede RS trenutno je smanjena upotreba “bensedina”, što nikako ne znači da će na bolje u ovom resoru; Razlozi smanjenja upotrebe “bensedina” leže u dva razloga: ministar Stevo Mirjanić Metuzalem je na odmoru, kao i značajan dio uposlenika tog resora.

Međutim, čim odmori isteknu u Ministarstvu poljoprivrede slijede uzbudljivi dani, a promet u apotekama će se značajno povećati.

Pred Metuzalemom su teški izazovi, kako kadrovski, tako i finansijski. Za Metuzalema, realno, i odlučujući.

Treba isplatiti dug za podsticaje iz prošle godine koji iznosi 6,5 miliona KM, plus desetak miliona obaveza iz ove godine, koji nisu plaćene.

Metuzalem očekuje novac od ruskog klirinškog duga, što, praktično, znači da ne očekuje ništa, jer tih para nema. Niti će ih biti.

Dug za 2015. godinu, Metuzalem je isplatio u avgustu 2016., a, kako stvari stoje, dug za 2016. godinu, mogao bi biti isplaćen u sledećem vijeku.

Tu su i kadrovska rješenja, koja Metuzalemu zadaju popriličnu glavobolju. 

Savo Minić, bivši načelnik opštine Šamac najozbiljniji je kandidat za direktora Agencije za agrarna plaćanja RS koja je pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. 

Minić je "neraspoređen" još od lokalnih izbora 2016. godine, kada je Đorđe Milićević, kandidat SZP, odnosno, Narodnog demokratskog pokreta, porazio Đorđa Kojića iz SNSD-a. 

Kojić je, kao kandidat za načelnika Šamca, bio velika greška Milorada Dodika; Minić je bio mnogo bolji izbor, a imao je iza sebe dobre rezultate tokom poplava u opštini Šamac, posebno u saniranju šteta od poplava. 

Dodik je, prvobitno, Miniću ponudio mjesto direktora Fonda zdravstvenog osiguranja, ali se u posljednji čas predomislio i postavio Dejana Kusturića. 

Problem po ovom pitanju je što Minić nema nikog svog u Helikopterskom servisu RS.

Minić je prvi na listi za posao, a pošto direktoru Agencije za agrarna plaćanja Milenku Obradoviću, krajem jula, ističe mandat, najozbiljniji je kandidat za tu funkciju. Istina, Obradović ima bliske rodbinske veze sa Dodikom, ali je sedam godina na čelu Agencije predugo i, kako sada stvari stoje, neće se ponovo kandidovati (što ne znači da se neće predomisliti). 

Minić se već vidi na toj poziciji (“Šef je obećao”), a među onima koji se tome najviše raduju je Papkov papak Zoran Maletić, pomoćnik ministra za resor poljoprivrede. 

Metuzalem ga ignoriše duže vrijeme i povjerava mu ponižavajuće zadatke, jer zna da je Maletić tvrdio da će ga naslijediti u ministarskoj fotelji.

Tada je Maletić bio Papak Izvornog Papka Vojina Mitrovića; Međutim, Prvom Papku je uticaj oslabio nakon napuštanja Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini, pa se Maletić priklonio Nedeljku Ćoriću, novom predsjedniku Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina. Naravno da je to sukob interesa, jer Maletić, kao državni službenik, ne može da bude član organa bilo koje partije, ali ko za to mari.

Maletić i Minić su u odličnim odnosima i kuju planove kako da zajedničkim snagama sruše vremešnog i vječnog Metuzalema. 

Tvrde da su mladi, perspektivni, da je budućnost pred njima, za, kako kažu, razliku od Metuzalema, koji, prema njihovim riječima, uveliko zaboravlja šta je rekao danas, a kamoli juče. 

Ukoliko Minić bude direktor Agencije za agrarna plaćanja, nema dileme da će ubrzo doći do njegovog sukoba sa Metuzalemom, jer nema dobro mišljenje o njemu. Nije ni čudo, jer ga je Metuzalem teško izvarao oko pružanja pomoći opštini Šamac tokom i nakon poplava.

Period nakon godišnjih odmora u Ministarstvu poljoprivrede već se naziva Metuzalemovo Poslednje Iskušenje!