петак, 21. јул 2017.

Čajniče: Kaznena ekspedicija Luke Petrovića zaustavljena do daljnjeg; Radnici spremni na otpor bezakonju "svim sredstvima"

piše: Slobodan Vasković

Radnici ŠG “Vučevica”, kao što su i obećali, spriječili su uvođenje Neđe Marića, poslušnika Luke Petrovića, na poziciju direktora. 

Radnici su od ranog jutra 21.07. na okupu ispred ŠG, a tu, prema njihovim riječima, ostaju do daljnjeg; odnosno, dok god Risto Marić, generalni direktor JP “Šume RS”, ne poništi Rješenje kojim je nezakonito imenovao Mašića na direktorsku poziciju.

Očito je Marić ucijenjen da to učini, jer je početkom godine pokušao iznuditi (dijelom je i uspio) milionske svote od drvoprerađivača (čak i onih bliskih SNSD-u), a nakon bune na Sokocu, nudio je da vrati otete pare.

Marića pritišće Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a, koji ne preza ni od kakve vrste nezakonitosti. 

Marić je morao imenovati Mašića, iako on ne ispunjava (čak ni približno) uslove za poziciju direktora, jer je završio Višu građevinsku školu, pod vrlo sumnjivim okolnostima.

Upravo zbog toga nije ni prošao na prethodnom konkursu za direktora.

Risto Marić, protiv kojeg se vodi istraga za organizovani kriminal, je iz uprave JP “Šume RS” poslao Komisiju za primopredaju dužnosti, ali im radnici nisu dozvolili pristup zgradi gazdinstva. 

Članovi Komisije okupljenim radnicima pokazali su potpisano Rješenje o imenovanju Mašića, što je nezakonit čin. 

Radnike ŠG posebno iritira što u gazdinstvu radi 20 šumarskih inžinjera, kao i jedan magistar, ali Petrović i Marić insistiraju da direktor bude Mašić, osoba vrlo sumnjivih poslovnih kvaliteta i još sumnjivijeg obrazovanja.

Radnici su mi potvrdili da neće ni po koju cijenu dozvoliti ovo imenovanje, da će u štrajku istrajati do poništenja Rješenja o imenovanju Mađića, kao i da su spremni firmu braniti “svim sredstvima, ukoliko to budu primorani”.

Kako stvari stoje, lako se može očekivati nova velika buna poput one u Sokocu, kada je došlo do blokade puteva u Sarajevsko-romanijskoj regiji.