петак, 14. јул 2017.

Sankcije, Struja i Put pod noge

piše: Slobodan Vasković

EU u septembru o sankcijama Dodiku
Unutar Evropske unije detaljno se razmatra mogućnost uvođenja sankcija Miloradu Dodiku, po ugledu na one SAD-a.

SAD su Dodika stavile na “Crnu listu” 17.01.2017. godine. EU tada nije odlučila da prati SAD.

Međutim, ključne članice EU ponovo su pokrenule pitanje sankcija Dodiku, kojeg optužuju za opstrukcije evropskog puta BiH i potpuno stavljanje u funkciju Rusije i njenih interesa.

Konačnu odluku o sankcijama EU će donijeti u septembru, a kako sada stvari stoje, velika je vjerovatnoća da do kažnjavanja i dođe.

Ukoliko se EU odluči za takav potez, na novoj “Crnoj listi” bi se našla i premijerka Željka Cvijanović.

Njome su posebno nezadovoljni u Briselu, a nakon što je Vlada RS odbila da prihvati Ugovor o transportnoj zajednici, zbog čega je zaleđeno pola milijarde vrijednih projekata za BiH, bilo je čak i direktnih zahtjeva iz Evropske komisije za njenom smjenom.

Dodik je zahtjeve odbio i nastavlja da sa EU igra igru “mačke i miša”.

Visoki napon  
Početkom mjeseca (04.07.) objavio sam da Vlada RS namjerava da smijeni Željka Kovačevića sa pozicije v.d. generalnog direktora “Elektroprivrede RS”, zbog, kako mi je rečeno, “spekulativnih poslova sa strujom”.

Ta namjera i dalje je na snazi, a bitka za kontrolu nad EPRS poprimila je dramatične razmjere, jer se u nju uključilo mnogo frakcija unutar SNSD-a.

Razlog je jednostavan: Onaj ko ima kontrolu nad pomenutim Javnim preduzećem, ima kontrolu i nad novcem, ali i nad izbornim procesom.

Na djelu je, trenutno, prikupljanje potpisa direktora zavisnih preduzeća unutar EPRS, koji bi trebalo da zajedno zatraže smjenu Kovačevića pismom koje će uputiti Vladi RS i Dodiku.

Ovaj plan odobren je iz vrha Režima.

Kovačevića na poziciji v.d. generalnog direktora čuva Nebojša Radmanović, koji je svjestan da je on glavna meta, zbog namjere da se kandiduje za predsjednika Republike Srpske.

Dodik, u ovom trenutku, nije spreman da podrži njegovu kandidaturu, a nije daleko od toga da se odluči za Željku Cvijanović.

Eventualna smjena Kovačevića značajno bi oslabila Radmanovića, a ojačala Cvijanovićevu.

Protiv Radmanovića&Kovačevića udružile su se “Lijevčanska” i “Hercegovačka” strujna frakcija unutar SNSD-a, dok je na njihovu stranu stao Petar Đokić, jer su na udaru i neki kadrovi SP-a (Maksim Skoko), što garantuje vrlo oštar i beskrupulozan obračun.

Put pod noge
Dok se unutar SNSD-a “krvavo” bore za predsjedničku nominaciju, Marko Pavić, lider DNS-a, je ubijeđen da je on novi predsjednik RS i da mu ta funkcija nikako ne može izmaći.

Dok ne “postane predsjednik”, Pavić je odlučio da se malo pozabavi kadrovima matičnog DNS-a, pa je namjeran da Neđu Trninića, ministra saobraćaja, pusti “niz put”, jer je potpuno nezadovoljan njegovim radom.

Trninića čeka vrlo trnovit put, jer i Dodik traži njegovu smjenu.

Pavić tu izlazi u susret koalicionom partneru, ali zauzvrat traži recipročne mjere; Plus odlazak Miloša Komljenovića sa pozicije direktora RUGIP-a.