среда, 12. јул 2017.

Metoda Kolektivne Amnestije Vodećih Političara, koju primjenjuje Tužilaštvo BiH, u punoj funkciji

piše: Slobodan Vasković

Magazin "Žurnal" objavio je, 10.07.2017. godine, da je Tužilaštvo BiH izbacilo Milorada Dodika i Željku Cvijanović iz optužnice za održavanje referenduma o datumu Dana Republike, 25.09.2016. godine.

"Žurnal" je (vidi dodatak) još naveo da će biti optužen Siniša Karan, predsjednik komisije za održavanje referenduma i ostali članovi tog tijela.

Tužilaštvo BiH je, nakon tog teksta, izdalo nemušto saopštenje kojim ništa nije opovrgnuto od "Žurnalovih" navoda. 

Kako stvari stoje, "Žurnal" je sve vrlo precizno i tačno najavio, tako da će optužnica protiv Karana i ostalih žrtvenih jaraca biti podignuta, a Dodik i Cvijanovićeva su već "istjerani" iz nje.

Takav rasplet najavio sam još prije dva mjeseca, 22.05.2017. godine i njegovo obznanjivanje potvrdiće samo prastaru spoznaju da je Tužilaštvo BiH bilo i ostalo pomoćno sredstvo vodećih političara u BiH. 

Tužilaštvo BiH u akciji Kolektivne Amnestije Dodika, Izetbegovića i Čovića (22.05.2017.)

piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvo BiH uspostavilo je “princip ravnoteže krivice”, ali ne da bi oni koji su, eventualno, krivi bili optuženi i procesuirani, već da bi bili amnestirani.

Tužilaštvo BiH tako je sebi, defakto, dodijelilo ulogu Institucije za Amnestiju i bez ikakvog sprovedenog procesa.

Tri poslednja primjera u kojima Tužilaštvo BiH intenzivno radi sve kako ne bi optužili odgovorne, odnose se na Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Tužilaštvo BiH napisalo je optužnicu protiv Dodika za “slučaj referendum”, ali je ne podiže. Trebalo je već poodavno da to učine, međutim, ta institucija pribjegla je metodi Kolektivne Amnestije Vodećih Političara, kako bi eskivirali Dodika.

Da bi “slučaj referendum” bio zataškan i neprocesuiran, formiran je predmet pod nazivom “slučaj revizija”, u kojem bi se, prema slobodnim tužilačkim procjenama, mogao odgovornim naći i Bakir Izetbegović. 

Međutim, Tužilaštvo je procijenilo da bi ipak moralo nešto raditi u pomenuta dva slučaja, da im samo ta dva slučaja nisu dovoljna za primjenu omiljene Metode, pa se odlučilo i za pokretanje trećeg: Formiran je predmet o navodnim ratnim zločinima koje je počinio Dragan Čović.

Tako je stvorena situacija da se u procesima mogu naći sva tri Konstitutivna Lidera. Što je, sa aspekta Tužilaštva BiH, potpuno neprihvatljivo.

Prema metodi Kolektivne Amnestije Vodećih Političara, koju primjenjuje Tužilaštvo BiH, Tri Konstitutivna Lidera u Tri Odvojena Predmeta su idealna situacija za Amnestiju; Neće biti optužen niti procesuiran nijedan od trojice navedenih, kako se ne bi “radikalizovala” politička situacija u BiH. 

Zaista izvanredan primjer licemjerstva Tužilaštva BiH, koje nikako ne želi da radi svoj posao, ali itekako se bavi politikom. Preciznije, političkim kriminalom, jer navedeno djelovanje Tužilaštva BiH jeste politički kriminal!

Na sve navedeno Visoki sudski i tužilački savjet uopšte ne reaguje, što nije za iznenaditi, jer su direktno učesnici sveopšteg Amnestiranja Vodećih Političara.

Riba smrdi od glave, ali ova naša bosanskohercegovačka riba mnogo više liči na višeglavu hidru; od kojih svaka tukne nadaleko.    

Piše: A. Avdić
Tužilaštvo BiH obustavlja istrage protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović u predmetu “Referendum”. Također, protiv Milorada Dodika je, prema saznanjima Žurnala, već obustavljena istraga zbog krivičnog djela rušenje ustavno-pravnog poretka BiH.
   
Instrukcije za obustavu istrage izdala je direktno v.d. glavne državne tužiteljice Gordana Tadić od koje smo zatražili i službeni stav.
“Ne mogu govoriti o tome. Ne komentarišem pojedinačne predmete. Javnost će biti obaviještena o svemu”, kazala nam je tužiteljica Tadić, ne demantirajući našu informaciju.
A prema našim informacijama, javnost bi o svemu trebala biti obaviještena u narednih desetak dana. Tada će biti i zvanično saopćeno da su Milorad Dodik i Željka Cvijanović već nestali  iz predmeta “referendum”, a u optužnici u ovom slučaju naći će se Siniša Karan i ostali članovi Komisije za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske.
Ni postupajući tužilac u ovom predmetu, Miroslav D. Marković, nije želio davati izjave za Žurnal, kazavši da nema ovlasti da istupa u javnosti. No, prema pouzdanim informacijama, upravo je Marković već potpisao dio akata iz kojih je jasno da se Dodik i Cvijanovićeva neće naći u optužnici protiv Sinše Karana i ostalih.  V.d. glavne tužiteljice planirala je ove akte obznaniti prije odlaska na kolektivni godišnji odmor. 
Podsjećamo, predmet referendum formiran je u septembru prošle godine, nakon što su vlasti RS-a odlučile da, unatoč zabrani Ustavnog suda BiH, održe referendum o Danu RS. 
Dan nakon referenduma, upućen je poziv za ispitivanje Milorada Dodika u svojstvu osumnjičenog, ali se on nije odazvao. Tek nakon što je krajem decembra prošle godine Sudu BiH poslan zahtjev za izdavanje naredbe za privođenje predsjednika RS-a, Milorad Dodik se “dobrovoljno” pojavio u zgradi Tužilaštva. Kako bi izbjegao medije, čelnici Tužilaštva BiH omogućili su mu da na ispitivanje dođe kroz sporedni ulaz, a tek nakon što je on napustio zgradu, izdato je saopćenje za javnost. 
Kada je u pitanju tada osumnjičena premijerka RS-a Željka Cvijanović, ona je na ispitivanje pozvana krajem januara, ali se nije pojavila zbog službenog puta u SAD. Ispitana je tek početkom marta, od kada u Tužilaštvu BiH traje “analziranje prikupljenih dokaza”. 
Osim Cvijanovićeve, u ovom predmetu ispitivani su još i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, te zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović. Ali ni njihova imena, prema informacijama Žurnala, neće se naći na optužnici Tužilaštva BiH. 
Jer organizovanje referenduma kojeg je zabranio Ustavni sud BiH za Gordanu Tadić i njene tužitelje nije rušenje ustavno-pravnog poretka BiH.