четвртак, 02. март 2017.

Ruski Zombi, Vučićev Poltron; SDS-ovi politički mrtvaci i nule

piše: Slobodan Vasković

1.
Sergej Lavrov je igrač velikog kalibra: Kaže nekoliko uopštenih rečenica, Rusiji pripiše zasluge kojih objektivno nema, progovori pozitivno o gotovo nepostojećim ekonomskim i privrednim odnosima Rusije i Republike Srpske; Dodik se sav rastapa pred njim; Blicevi sijevaju…, medijski događaj je tu… I to je to.

Nigdje ni riječi o konkretnim ciframa bilo kredita bilo pomoći, nigdje ni riječi o konkretnoj ekonomskoj i privrednoj saradnji…; Rusija pare ne da, a svrha cijelog sastanka je da se Dodik dodatno potvrdi kao njihov borbeni ovan u Regiji.

Kojeg koriste bez ikakve naknade.

2.
Dodik nema kud, ponizno prihvata ulogu ruskog alata, posebno nakon sunovrata “Plana Inauguracija”, kada je, umjesto u Zoni 12 ispred Kongresa, osvanuo na Vašingtonskoj “Crnoj listi”.

Što mu je, dodatno, skinulo i ruske akcije, jer nije baš da Moskva sa simpatijama gleda na onakvo ponizno bacanje Dodika pred noge SAD-u, koje je rezultovalo tako što je završio pod njihovim nogama.

3.
Moskva je demonstrirala da, nakon odlaska Tome Nikolića, nije skroz ostala bez marioneta u Regiji, iako je Dodik poprilično demoliran; Dodik je demonstrirao da i demoliran može poslužiti za još poneku lokalnu borbu i to je sav domet Moskovskog susreta. 

Uz nekoliko nijansi, koje nije naodmet pomenuti.

4.
"Ovo je bila prilika da razgovaramo o potrebi da se očuva stabilnost i mir kao primarni cilj", rekao je Dodik nakon sastanka sa Lavrovom.

Očito je dobio instrukciju da malo primiri sa svojim atacima na BiH, jer Rusija ne može iznijeti sukob u cijeloj Regiji; Makedonija joj je sada prioritet, gdje je proruski Đorge Ivanov odbio dati mandat za sastav vlade prozapadnom Zoranu Zaevu, koji je obezbijedio skupštinsku većinu. 

Nema dileme da Kremlj stoji iza odluke Ivanova, a Makedonija je na rubu rata. 

Toliko o ruskim demokratskim principima.

5.
"Neće biti referenduma o nezavisnosti Republike Srpske, iako bi mnogi to htjeli. Mi nismo avanturisti. Ali, ne isključujemo da ćemo organizovati referendum o statusu u slučaju da ne bude za nas zadovoljavajućih rješenja. To je sasvim logično u političkom životu", izjavio je Dodik u Moskvi za agenciju Tass.

Mnogi su požurili da ovu Dodikovu izjavu, njen prvi dio, protumače kao zaokret, što je potpuno netačno. Iz drugog dijela izjave vidi se da Dodik ne isključuje mogućnost referenduma i to je notorno.

Zaokretom bi se moglo nazvati poništenje odluke o referendumu o nezavisnosti RS, koji bi trebao da se održi 2018., donesene na Saboru SNSD-a, aprila 2015. godine.

Ta odluka je i dalje na snazi, kao i Odluka Narodne skupštine RS o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH (iako još nije objavljena u Službenom glasniku) i dok god je tako ne postoji Dodikov zaokret po ovom pitanju, već samo verbalna onanija, projektovana iz Kremlja, kako bi se, trenutno, primirile strasti u BiH, zbog Makedonskog obračuna. 

6.
Rusija (trenutno) ne želi, težim uzdrmavanjem BiH, ići “uz nos” ni Aleksandru Vučiću, koji je glavni favorit na aprilskim predsjedničkim izborima u Srbiji, jer je premijer Srbije kao prioritet svoje spoljne politike istakao mir i bezbjednost u Regionu, posebno u BiH.

Posađivanjem Dodika pred sebe, Lavrov pokušava javno demonstrirati da Rusija drži u svojim rukama neke od “ključeva mira i bezbjednosti” u BiH, iako je i sam svjestan da je “ključ” poprilično izanđao.

7.
Nakon gubitka Crne Gore, velikih problema u Makedoniji, gdje je proruski Režim na ivici poraza, Rusiji bi totalni debakl bio da potpuno udalji Srbiju od sebe, gurajući dalje Dodika u sukob u BiH.

Otud Dodikove “mirnodopske” poruke, kojima se uopšte ne može vjerovati. 

Dodik je spreman na sve, i najcrnje stvari, samo da se lično zaštiti. A osjeća se politički ugroženim i to i ne krije.

8.
Nisu propustili priliku da za sve probleme u BiH optuže Zapad.  

"Lavrov je nedvosmisleno ukazao da je u BiH bilo nekih ponašanja, prije svega sa Zapada, koja su išla za tim da se uslože određeni problemi", rekao je Dodik. 

Zaista je “iznenađenje” da Rusija u Zapadu prepozna glavnog krivca!!!

9.
Lavrov i Dodik su pokušali “provući” i tezu da Zapad stoji iza zahtjeva za reviziju, što je potpuno netačno. 

Petar Ivancov jeste sazvao sjednicu PIK-a, sa koje je upućen jednoglasan poziv svih ambasadora (sem Turske) za potrebom “institucionalnog djelovanja”, što samo svjedoči da su svi ambasadori, kako ruski, tako i zapadni, bili jako dobro upoznati sa dešavanjima koja će uslijediti nakon podnošenja zahtjeva za reviziju.

Potez Ivancova je marketinški politički trik, koji se u RS “prodaje” kao “čvrsti ruski prosrpki stav”, što jeste providno, ali jeste i djelimično efikasno.

10.  
Primjetno je da se Dodik baš plaši Vučića pa je, što iz kabineta, što lično, javno “svjedočio” o sopstvenoj “vjernosti” srpskom premijeru.

Džaba zaklinjanja, Vučić Dodiku ne vjeruje i prekrižio ga je.

Ako se Dodik i pojavi uz Vučića u skorijoj budućnosti na nekom događaju, ništa se suštinski neće promijeniti u njihovom odnosu - ostaće na Nuli!

11.
Na Nuli je i Predsjedništvo BiH - svako je napisao i poslao svoje pismo MSP-u, čime nanovo javno demonstriraju raspad te institucije.

Kriza u Predsjedništvu i dalje traje; Najbitnije je da se tu i zadrži i ne prelije izvan te institucije.

12.
Kriza je i u SDS-u, a slabost te stranke najbolje oslikava činjenica da je još uvijek uspijevaju uzdrmati politički mrtvac Ognjen Tadić, notorni škrbićevac Vlado Babić i njihov “tajni” saradnik Darko Babalj Gumeni, koji je politička nula. 

13.
Premalo je “štofa” na političkoj sceni, mahom dejstvuju stare “krpetine”.

14. 
Ostanite sa mnom.