уторак, 21. март 2017.

Dodikova Urinoterapija za željezničare bez voznog reda

piše: Slobodan Vasković

1.
Željezničarska drama pretvorila se u MiniKomediju: Milorad Dodik preuzeo je funkciju generalnog direktora JP “Željeznice RS” Dragana Savanovića i radnicima koji su štrajkali glađu isplatio plate za februar, plus par toplih obroka i naknada za prevoz.

2. 
Režimski mediji sve su propratili naslovima “Dodik sam sa više stotina željezničara - isplaćena februarska plata, štrajk završen”.

Akcenat je, naravno, na “Sam” (sa više stotina željezničara), jer bi to “Sam” trebalo da posvjedoči o Dodikovoj hrabrosti, a “više stotina” o, najblaže rečeno, potencijalnoj krvoločnosti željezničara. Koji se, iako izgladnjeli zbog štrajka glađu, nisu usudili pojesti Dodika. Shvatajući, valjda, da je nesvariv.

3. 
Željezničari nisu Kanibali, ali jesu vrlo vješto (zlo)upotrijebljeni u još jednoj inauguraciji Dodika kao Superheroja, koji sve rješava bez većih problema.

4.
Dodiku je takva minijatura bila prijeko potrebna, jer je u ovoj godini doživio niz teških udaraca - od “17. januara” do “17 minuta” - pa mu je “rješavanje” pitanja željezničara bez voznog reda došlo kao “kec na jedanaest”.

5.  
Problem je što je to stiglo u pet do dvanaest. 

6.
Prije 5 do 12, nekoliko zaključaka, koji vrište sa Kolodvora bez putnika.

Dodik je ponovo demonstrirao da ne postoje nikakve institucije u RS, sem njega lično. Dežavi.

Nakon što je isplatio plate željezničarima, jasno je da ne postoje ni Javna preduzeća, pošto je Dodik preuzeo i njihove funkcije. Dežavi.

7.
Odranije je poznato da je preuzeo ingerencije Vlade RS i Narodne skupštine, Uzurpirao njihova ovlaštenja i tako promijenio ustavno uređenje ovog entiteta, preuzimajući svu vlast u svoje ruke. Dežavi.

8. 
I sav novac! Dežavi.

9.
Nije Dodik isplatio plate željezničarima bez željeznice iz svog džepa, već realociranjem nekih budžetskih sredstava na račune JP “Željeznice”.

Neko je ostao “kratak” za svoj budžetski dio, što pokazuje i da je budžet Dodikov lični buđelar, a ne entitetski.

I to je Dežavi.

10.
Vratimo se 5 do 12.

Iz kojih sredstava će plate željezničarima biti isplaćene idući mjesec, mjesec iza toga? 
Do kada će im uopšte biti moguće isplaćivati bilo kakve plate, jer su željeznice na umoru? U stvari, svjesno su umorene. 

Zašto se godinama ni ne pokušava riješiti bilo koji problem u tom JP (ni bilo kom drugom), već se improvizacijama i jeftinim trikovima jednokratno kupuje javnost?! Jednokratno, jer para nema, a ove koje su date željezničarima oduzete su nekim drugim radnicima. 

11.
Može se pitati unedogled, nijedan odgovor iz Režima se neće dobiti, jer i nemaju odgovora. 

Šta bi i mogli odgovoriti na pitanja o sveopštoj propasti koju su oni prouzrokovali i, posebno, otvorenom ponižavanju radnika (ovaj put željezničara) kojima se isplata njihove zarađene plate predstavlja kao herojski čin, razrješenje Krizne situacije, spasavanje života…

12. 
Ni riječi o tome da su prethodno natjerali ljude da piju sopstveni urin, a onda ih “spasavaju” od toga! Kakav užas, kakva monstruoznost.

13.
I, što ne reći, kakav Recept. Preporuka - svi koji hoće da dođu do svojih zarađenih, a neisplaćenih, plata treba javno da piju sopstveni urin, dok se Dodik ne smiluje, odluči da ih spase, otme im flašu/čašu iz ruku i u nju tutne platu!

Šta je sledeće?!

14.
Otvoreno ponižavanje koalicionog DNS-a i javno pokazivanje njihove nesposobnosti trebalo bi da djeluje kao kolateral cijelog spina, premda je realnije da je to “A priča”.

Kome je to uopšte i bitno nakon “Duplog Urina na eks”.

15. 
MiniKomedija u sveopštoj Tragediji mjera je njene dubine.

Da se ne zavaravamo, može to još dublje ići. 

Nije ovdje više pitanje kada ćemo ka vrhu, već kada ćemo stići do dna?!

16.
Ostanite sa mnom.