среда, 01. март 2017.

Pohlepa, Đubrivo, Ruska Bajka, Gumeni Babalj i Propali Tajkun koji zna da čita

piše: Slobodan Vasković

1.
Raduje me što će je donesena odluka da se Fond zdravstva zaduži za 44 miliona KM, od čega će Pohlepnoj porodici Dodik pripasti 23 miliona KM.

Neka bar nekom u ovoj zemlji sve ide od ruke. A i MD je zategao kapke - da ta 23 miliona što bolje vidi. 

Uostalom, šta je za RS još 23 miliona, među milijardama koje su joj opljačkane. Kap u okeanu Pohlepe Dodikovih. 

2.
28.02., putujući kroz Hrvatsku, slušao sam večernji Dnevnik Radija RS. Od prvih šest vijesti, u pet Dodik.

Dodik čak i oko pasoških knjižica; Nejasno je zbog čega u terminima Dnevnika ne puštaju integralno Dodika, bez ikakvih međunajava.

3.
Dnevnik je kasnio nekih pet-šest minuta, jer je Radio RS prenosio govor Dodika. Sa svečanog prijema, u Starom dvoru u Beogradu, upriličenog povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja prvog Ustava Srpske.

Slušao sam desetak minuta govora u kojem je Dodik oštro napao BiH, Crnu Goru, dio Makedonije, vrlo mali dio Hrvatske, kompletan Zapad…; Tokom verbalnog napada na sve kojih se sjetio stalno je stavljao u istu ravan Srbiju i Republiku Srpsku. 

Ne vjerujem da je to imalo prijalo beogradskom političkom vrhu. 

4.
Digresija: U Beograd sam ulazio oko 16 časova; Pretekla me kolona vozila Milorada Dodika. Sve pod rotacijama.

5. 
Digresija 2: Ljilja ji ja odmarali smo na OMV pumpi, 65 kilometara od Beograda, oko 15h i 30 minuta; Naišla je kolona SNSD-ovaca, komada tri; Čim su nas uočili, vratili su se u automobil i put Beograda. Jedan je pozdravio, mahnuo sam, sve uz kafu i cigaru; Bolje da ne pominjem njegovo ime. Zbog njega. Pristojan dečko, u svakom slučaju.

6.
Krivična protiv Dragana Đurića djeluje mi kao solidan odgovor Beograda na Dodikovo uvlačenje Srbije u lične ratove; Đurić je Dodikov izvrstan prijatelj i poslovni partner. Ima na tom crijevu još čitav niz visokih funkcionera SNSD-a - svi su do grla u đubrivu. Vještačkom.

7.
Nakon Beograda Dodik je otputovao u Moskvu, gdje će sresti Lavrova; Neće se baš obradovati: para od Rusije nema, politička podrška sve je uslovljenija, od Dodika će se štošta tražiti; Ništa dobro za njega, a sve je džaba.

8. 
Kad smo već kod Rusa, Rafinerija je dužna 145 miliona KM poreza, što se krije. Ne treba nam klirinški dug, ako bi nam vratili ovaj Konvertibilni. Ništa od toga, a šta će biti u oktobru sa Rafinerijom, o tom potom!

9.
Uzgred, neki od bivših ruskih direktora Rafinerije su baš nastradali, jer su ih ovdašnji prevaranti posnimali kao zadnje pacere u pregovorima o parama sa M. Bandićem i T. Šakićem. I ti snimci su poslužili za ucjene; a direktori su ekspresno udaljeni.

U cijeloj “ruskoj bajci” su još jedan “uvaženi” advokat, koji je dobio iz Rafinerije 200.000 KM za zataškavanje/potplaćivanje; masa tona benzina i nafte klasifikovanog kao lož ulje (standardna prevara), ima tu nešto potplaćenih sudija, osvete određenih policajaca; pokradenih desetine miliona KM; Preširoka je priča za ovaj tekst, biće detaljnije na blogu uskoro.  

10.
Da li Vam je palo na um da MMF ne da pare, jer je Dodik na “Crnoj listi” SAD-a?!

Zvuči mi sasvim realno.

11.
Darka Babalja, vlasnika “Berze rada” unutar SDS-a, sve više poznanika zove Gumeni.

Interesantno - i Amira Zukića, nedavno uhapšenog generalnog sekretara SDA, takođe, zovu Gumeni.

I Zukić je, kao i Babalj, bio vlasnik “Berze rada”, koja je osnovana unutar SDA. Uhvaćen je pri naplaćivanju usluga.

Borisa Jerinića zovu Plastični.

12.
Vratimo se Babalju Gumenom. I ulici Dabrobosanska 19, za koju sam pogrešno mislio da se nalazi na teritoriji opštine Istočno Novo Sarajevo.

Ne, Dabrobosanska se nalazi na teriotoriji opštine Istočna Ilidža, kojom gospodari Babalj Gumeni.

U Dabrobosanskoj 19 (11.11.2016.) uhapšen je Alija Delimustafić, koji je imao firme otvorene u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Kako Babalj Gumeni nije znao da mu je Delimustafić komšija?! A Šef je Male Grupe Navijača koja hara Istočnom Ilidžom, a i Istočnim Sarajevom?!

Ili je znao, pa ćutao. Zbog kumovske veze - Momčila Mandića i Alije Delimustafića, koji se nekada zove i Ilija Mustafić.

Mandić je stvarni šef Gumenom, kao što je i Delimustafić šef Gumenom, koji odmara u KP Zenica, kako bi izgubio uticaj. 

Zenica za Gumene i Plastične sve više djeluje kao krajnja destinacija.

13.
Nedavno sam saznao da Nedeljko Vargas Elek, desna ruka Veljka Vukelića, Kuma od Brčkog do Foče, zna da čita.

Vrlo prijatno iznenađenje, s obzirom da većina ostalih Dodikovih tajkuna jedva zna da sriče.

14.
Elek ima novi zadatak: kupovinu odbornika u Skupštini Grada Istočno Sarajevo; Ponude - sto hiljada KM po glavi plus zaposlenje za porodicu. Potrebno Komada Dva!

Do sada se niko nije prijavio na “tender za Papke”, što ne znači da neće.

15.
Elek ima vremena da Papke traži, svakako je besposlen. Sve firme su mu propale, a pare za Papke obezbjeđuje Veljko Vukelić, čije veze sa Darkom Šarićem i Sašom Mijalkovim su legendarne. Posebno one sa Mijalkovim i akcijom kodnog imena “Zvornik”!

16.
Nove priče o Gumenom, Plastičnom i ostalom vještačkom đubrivu tek slijede. Ostanite sa mnom.