уторак, 14. март 2017.

Ležanjem do razvoja

piše: Slobodan Vasković

1.
Susreli su se Dodik i Čović. Copy paste ranijih izjava i stavova, nema se tu šta posebno reći, sem da taj dvojac sigurno neće ničim doprinijeti boljitku ove zemlje, a ni njenih entiteta, niti bilo čega o čemu razgovaraju, na šta i pomisle.

2.
Dodikov jedini cilj je da se nekako dokopa para od MMF-a, iako nam nikada bolje nije išlo. “I ljudi dobro žive” i “imamo privredni rast” i “investicije su velike” i “razvoj je spektakularan” i ….

3.
Nisam primijetio da je pominjao turizam u poslednje vrijeme. A u turizmu je šansa. Recimo da svi obiđu mjesto gdje je Dodik rođen. 

4.
To Mjesto njemu bliski smatraju Najsrećnijim mjestom na Planeti.

5.
“Predsjedniče, Vi ste toliko srećni, pod tako velikom Srećnom Zvijezdom rođeni, da je to čudo. Bilo bi odlično da nas odvedete na mjesto gdje ste rođeni, pa da svi tamo legnemo, gledamo u Nebo i dobijemo dio te sreće”, prepričao mi je jedan Dodikov posilni svoju fascinaciju Šefom, koju je podijelio sa Šefom.

6.
Nije precizirao kada mu je to rekao: Da li nakon skupštinskog zasjedanja, kada je Opozicija prihvatila da se referendum održi sedam dana prije izbora i tako verifikovala pobjedu SNSD-a ili nakon što je Izetbegović podnio, preko Softića, apelaciju za reviziju ili kada je Salihović javio da je “Štuka sakrila Orla” ili…

7.
Kako god, zaključio sam da je Dodiku bila neka velika “grkuša”, a onda mu se “namjestilo”… 

8.
Sad je to manje bitno; Važnije je ono mjesto rođenja gdje bi se moglo Leći.

Da je pameti - Organizuju se turističke ture, autobusi iz svih krajeva Republike Srpske hrle, okićeni zastavicama i pravac Mjesto Rođenja.

9.
Oko Mjesta Rođenja izgrađena šetališta, hoteli, moteli, hosteli, vodoskoci i ostale fontane…; Kiosci sa brzom hranom, restorani sa sušijem, prirodni sokovi, tezge sa suvenirima, travom rukom ubranom na Mjestu rođenja… i Red.

10. 
U Redu se strpljivo čeka da se legne na Mjesto Rođenja. I uredno se plati. 

Najskuplje Ležanje je noću, jer se tada vide Zvijezde. I ona srećna, Najsrećnija.

Bio bi to pravi Turistički bum. 

Posebna ponuda: Ležanja u paru, Grupna Ležanja…

11. 
Sigurno bi dolazili i turisti iz Srbije, recimo neki od predsjedničkih kandidata sa kompletnim izbornim štabovima, a našao bi se pokoji turista i iz Federacije BiH. U inat.

12.
Nakon Ležanja svi pričaju o Čudu. 

Osjećaju se mnogo srećnijim nego prije toga; Posebno su srećniji, jer ne leže u sopstvenim krevetima, kućama, na podovima… i ne razmišljaju kako da u svem ovom dobru razvuku 300-400 KM penzije; 800 KM plate, ko platu prima; primanja nekih, bilo kakvih, od prvog do prvog… 

Koja je to pegla koja to može da prepegla, a kako koji mjesec prolazi, KM se u marketima sve više i više skuplja. Kao da je otkuvaju na neki nevidljiv način, čim se pređe prag marketa.

13.
Čović se sreo i sa Radojičićem. 

Nisu ni riječi progovorili o Toplani. Koja je u gubicima, koja ne grije, već smrzava, koja je mlinski kamen Gradu oko vrata…, ali koja ima izvanredan IS sistem, plaćen četiri puta više nego što vrijedi - milion KM. “Lanakov”.

14.
“Lanako” za održavanje sistema svake godine uzme “Toplani” cca 250.000 KM, iako te usluge, kako tvrde stručnjaci, vrijede mnogo mnogo manje - oko 25.000 KM.

Nije baš da ništa u “Toplani” ne radi - IT tehnologije idu “kao na vatru”.

15.
Ima ih, bez dileme, koji su i prije pokretanja turističke akcije uspjeli da leže, leže i leže na onom Mjestu Rođenja. 

16.
 Ostanite sa mnom, osim ako niste već u Redu!