понедељак, 13. март 2017.

Rupe na cesti: Tajkun Kaja ispada iz putarskih poslova; Borba DNS-ovih tajkuna; Robijaš Nešić u strahu od posledica

piše: Slobodan Vasković

Mladen Milanović Kaja, vlasnik brojnih firmi, među kojima je i “MG Mind”, ostaće, kako trenutno stvari stoje, bez izuzetno unosnog posla održavanja puteva u Republici Srpskoj.

Kaja, nikada presuđeni, ali dokazani, perač novca i član “Mrkonjićkog klana”, zamjerio se vrhu SNSD-a zbog svojih veza sa pojedinim visokim funkcionerima SDS-a; Na udaru se, takođe, našao, jer ga Milorad Dodik smatra “proizvodom” ministra finansija Zorana Tegeltije, sa kojim je u veoma lošim odnosima i čeka “zgodnu priliku” da ga smijeni.

Kajine firme održavaju 1060 kilometara puteva u RS (od regije Mrkonjić Grad, preko regije Ptnjavor do regije Doboj) i to je ubjedljivo “najveći komad”, za koji ovaj tajkun već deceniju i nešto uzima milionske svote iz budžeta.

U maju prošle godine raspisan je tender za održavanje puteva, a u tri navedena područja javio se Kaja. Ukupna cifra predviđena za ove poslove iznosila je 40 miliona KM (za četiri godine); Milanoviću je to bilo malo, pa je zatražio 43,5 miliona KM, smatrajući da JP “Putevi” nemaju kud i da će morati pristati na taj Ugovor. 

Na čelu JP “Puteva”, kada se odlučivalo o Kajinoj ponudi, već se nalazio Nenad Deva Nešić, član DNS-a i Robijaš, koji je u Srbiji, svojevremeno, odležao dva mjeseca na robiji, jer je fizički nasrnuo na obezbjeđenje Nate Mesarović, koja je, tada, obnašala visoke funkcije u pravosuđu Srbije.

Katil ferman iz Vrha Režima
Nešić je bio spreman da prihvati Kajine uslove, ali je stigao “katil  ferman” iz vrha SNSD-a, koji je Komisiji za realizaciju tendera prenio Boris Pavković, visoki funkcioner JP i pomenute stranke.

“Dosta je bilo Mrkonjićkog klana, Kaja neće dobiti posao”, rekao je Pavković na sastanku Komisije, nakon čega je tajkunova ponuda pala u vodu.

Milanović je uputio predstavku Komisiji za žalbe, na nivou BiH, koju kontroliše Darko Babalj, visoki funkcioner SDS-a. 

Komisija je prihvatila Kajinu žalbu i preporučila JP “Putevi” da “preispita svoju odluku”.

“Preispitivanje” još traje, a Deva se nalazi na velikoj vatri, jer ne smije od SNSD-a da potpiše ugovor sa Kajom, odnosno da mu odobri posao, a ne zna ni ko će dalje održavati 1060 kilometara puteva.

Prema poslednjim informacijama, biće raspisan novi tender i pojaviće se tri firme bliske SNSD-u koje će podijeliti ove poslove.

Sukob DNS-ovih tajkuna se nastavlja
Nešiću je navedeno manji problem, od sukoba u DNS-u koji se vodi za održavanje cesta u regiji Prijedor.

Već sam pisao o tome da je Nešić implementirao 100.000 KM keša “na ruke” da bi pogurao “Prijedorputeve” da pobijede na tenderu za održavanje cesta u prijedorskoj regiji.

Bio je to avans (za ukupnu nagradu od 750.000 KM), ukoliko “Prijedorputevi” dobiju posao održavanja u naredne četiri godine.

Dragan Čorokalo, direktor te firme, blizak je Marku Paviću, lideru DNS-a, kojem pripada i Nešić.

Cijena “Prijedorputeva” bila je 26 miliona KM.

Međutim, na tender se prijavila i firma “Niskogradnja Marjanović”, čiji je vlasnik Goran Marjanović Mućak, desna Pavićeva ruka. 

Njihova cijena bila je za 11 miliona niža i iznosila je 15 miliona KM.

Nešić je posao dodijelio “Prijedorputevima”, ali je Mućak oborio tender.

Brutalno otimanje
Kakav pokušaj pljačke je u pitanju svjedoči i sledeći podatak: Mućak na cijeni od 15 miliona KM ima ekstra zaradu od, najmanje, 20 posto, odnosno tri miliona KM, što znači da je posao vrijedan maksimalnih 12 miliona KM. Istovremeno, to znači da bi “Prijedorputevi”, ukoliko dobiju posao, nelegalno zaradili čak 14 miliona KM.

Robijaš Nešić našao je nakon toga “način” kako da ostavi “Prijedorputeve” u poslu, a izbaci “Niskogradnju Marjanović”.

Nešić je (JP “Putevi RS”) 01.02.2017. godine izdao Informaciju o pregovaračkom postupku bez objave obavještenja”, u kojoj se navodi da “JP Putevi” namjerava sklopiti Okvirni sporazum-ugovor u skladu sa Odlukom o pokretanju vanplanske javne nabavke “Izvođenje radova zimskog održavanja i zaštite magistralnih i regionalnih puteva u RS u oblastima 1, 2, 3, 4 i 5”.

Precizirano je da će se postupak javne nabavke obaviti po ubrzanoj proceduri, “bez objave obavještenja, iz razloga krajnje hitnosti i nepredvidivim događajima”, zbog čega nije moguće sprovesti tender.

Sve je djelovalo urgentno, a kvaka je bila u sledećem Robijaševom navodu: “Pregovarački postupak bez objave obavještenja će se obaviti sa izvođačima radova koji su na osnovu prethodno provedene procedure javne nabavke obavljali  radove održavanja na navedenim oblastima u periodu 2012.-2016. godina”.

Oblasti 1, 2 ,3 4 i 5 su u stvari putevi u prijedorskoj regiji, a jedina firma koja tamo održava puteve već deceniju i po, a ne samo od 2012.-2016. jesu “Prijedorputevi”. 

Robijaš Nešić je, defakto, u svojoj Odluci “nacrtao” “Prijedorputeve” kao firmu koja je trebala dobiti posao i na taj način pokušao izbaciti iz igre “Niskogradnju Marjanović”.

Pad Robijaševog plana
Nakon što sam 06.02. ove godine objavio navedene informacije, Nešić se uplašio posledica svog kriminalnog čina i, dva dana nakon objave mog teksta, povukao “Informaciju o pregovaračkom postupku bez objave obavještenja”.

Sada mora raspisati tender i za prijedorsku oblast, tako da se bitka između DNS-ovih tajkuna Čorokala i Mućka nastavlja.

Pavić ćuti dok mu se desna (Mućak) i lijeva ruka (Čorokalo) međusobno “istrebljuju”.  

Da podsjetim, Nešić je već oteo putarima 1,35 miliona KM prisiljavajući ih da od od firme “Legend”, njegovog kuma i sluge Mladena LUćića kupe so nabavljenu u Egiptu.


Nešić, kako saznajem, uzima procenat i od isplata putarskim firmama za obavljene poslove. Ko neće da plati, para nema. 

Važno je navesti da  Nešić, direktor JP "Putevi RS", još od 02. septembra prošle godine nije nikoga prebio u toj firmi, što je napredak. Tada je, da podsjetim, prebio je  Živorada Bosančića, izvršnog direktora za pravne poslove u tom Javnom preduzeću.
Nešić je toliko teško prebio Bosančića (člana Socijalističke partije) da je interevnisala Hitna služba, ali sve je zataškano. (nastaviće se)