среда, 18. јун 2014.

Uhapšeni Zdravko Cvjetinović, Kemal Čaušević i brojni drugi funkcioneri UIO


piše: Slobodan Vasković

Pripadnici SIPE su 17.06. u večernjim časovima, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili Zdravka Cvjetinovića, pomoćnika direktora Sektora za carine u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Cvjetinović je uhapšen zbog sumnje da je član zločinačke organizacije koja je UIO oštetila za desetine miliona maraka.

Cvjetinović je uhapšen kao organizator zločinačke organizacije i jedan od njenih šefova, koji je teško zloupotrijebio svoju poziciju unutar UIO za nezakonite poslove. Kao drugi najvažniji čovjek ove zločinačke organizacije označen je Kemal Čaušević, bivši direktor UIO.

Cvjetinoviću je po svoj prilici dojavljeno da će biti uhapšen, pa je pokušao da pobjegne, ali su ga pripadnici SIPE uhapsili na graničnom prelazu Gradiška.

Rano jutros, oko šest časova, SIPA je pretresla Cvjetinovićevu sobu u Hotelu “Talija” u Banjaluci, gdje je bio smješten.

Paradoks je da je Cvjetinović nastanjen u Novom Sadu, gdje ima brojne i razvijene poslove.

Cvjetinović je jedan od ključnih ljudi Milorada Dodika i na mjesto prvog čovjeka Carine, unutar UIO, postavljen je (drugi put) u januaru ove godine, nakon farse sa konkursom.

U Petrovcu je jutros uhapšen Kemal Čaušević, bivši direktor UIO, nakon čega je sproveden u Sarajevo. I on je, po svemu sudeći, pokušao da pobjegne.

Čaušević, Cvjetinović i ostali se terete da su organizovali zločinačku grupu unutar Uprave za indirektno oporezivanje koja je, između ostalog, štitila jednu grupu uvoznika tekstila, na uštrb drugih lica koja su se bavila tim poslovima.

Oni su povlaštenim uvoznicima, među kojima je najpoznatiji Anes Sadiković, omogućavali da bez plaćanja carina i ostalih dažbina uvoze robe.

Sadiković je, odranije je poznato, imao potpuni monopol na uvoz tekstila iz Turske i Kine u BiH.

On je čak uspio da kineske robne marke lažno zaštiti kao sopstveno “intelektulano vlasništvo”, nakon čega su Cvjetinović i Čaušević naređivali godinama carinskim ispostavama da štite Sadikovićeve robe, kao da je on njihov proizvođač.

Čaušević je jednom ovdašnjem glasilu potpuno nezakonito isplatio stotine hiljada KM.

Kada je Čaušević smijenjen sa pozicije direktora UIO, Cvjetinović je preuzeo kompletan posao sa Sadikovićem, a dio novca stečenog kriminalnim radnjama predavao je visokim funkcionerima SNSD-a, koji su ga štitili.

Ostali uvoznici tekstila morali su Sadikovuću plaćati reket, a on je novac dijelio sa Cvjetinovićem i Čauševićem.

Cvjetinović je na graničnim prelazima Rača, Gradiška i Brod uspostavio mrežu svojih pomagača, koji su radili za njegov račun i tako stvorio zločinačku organizaciju unutar UIO. Oni su, osim poslova sa tekstilom, uvezli nezakonito hiljade automobila i počinili brojne druge zloupotrebe.

Do sada je uhapšeno preko dvadeset carinika, među kojima je i Cjetinovićev brat Zoran, uposlenik u Carinskoj ispostavi Bijeljina, a akcija se nastavlja.