субота, 21. јун 2014.

MUP RS javno laže kako bi zaštitio kriminalce; Narkodileri štite Kraljevića

piše: Slobodan Vasković

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS pokušalo je lažima, javno iznesenim u saopštenju CJB Bijeljina 19.06.2014., da prikrije činjenicu da je Mićo Kraljević, narodni poslanik SNSD-a, član organizovane kriminalne grupe, koja je Upravu za indirektno oporezivanje BiH oštetila za dvije milijarde maraka.

"Policijski službenici nemaju informacije da se narodni poslanik Mićo Kraljević dovodi u vezu sa navedenom akcijom, kao ni da se za njim traga", navodi se u saopštenju CJB Bijeljina, koje je potpisao Borislav Grkinić, načelnik tog centra.

Izvan svake razumne sumnje je da je Grkinić otvoreno slagao, jer sam objavio zvanične dokumente Tužilaštva BiH koji svjedoče da je Kraljević osumnjičen za organizovani kriminal.

 „Miroslav Kraljević počinio je krivično djelo Organizovani kriminal iz člana 250. stav 2., u vezi sa krivičnom djelom protuzakonito posredovanje iz člana 219. stav 1. i 2. KZ-a BiH“, navodi se u dokumentu Tužilaštva BiH – naredba o sprovođenju istrage, broj T 20 0 KT 000, datiranom 23.05.2014. godine.

Posebno je zabrinjavajuće da MUP RS javno zvanične dokumente institucija naziva neistinima, a potpuna je katastrofa da javno štiti osumnjičene za organizovani kriminal, kao što je to slučaj sa Kraljevićem. Kraljević je kao član organizovane grupe, pomenut i u Sudu BiH, tokom ročišta na kojem je određen pritvor za devet uhapšenih u akciji "Pandora", održanom 20.06..

Kraljević se tereti da je sa Zdravkom Cvjetinovićem omogućio firmi "Izo Eko Mont" iz Vlasenice nezakonit povrat PDV-a, čime je oštećen budžet za cca 90 hiljada KM.

"Mislim ja na sve. Iduće sedmice dolazi kontrola, a potom slijedi povrat", navedeno je SMS-u koji je Cvjetinović poslao Kraljeviću i u kojem ga obavještava da će "srediti" prljavi posao.

Nakon toga uslijedila je kriminalna akcija, koja je u dokumentima Tužilaštva BiH opisana na sledeći način:
" Nakon što je Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Kraljević Miroslav, pozivajući se na svoje službeno svojstvo stupio putem telefona u kontakt sa Cvjetinović Zdravkom, Pomoćnikom direktora za carine UIO zatražio od Zdravka da kao visoki službenik u UIO omogući pravnom licu IZO Eko Mont iz Vlasenice ostvarivanje prava na povrat pdv-a pa je Zdravko prihvatio zahtjev Kraljević Miroslava i objasnio Miroslavu da će prvo uputiti kontrolu u pravno lice Izo Eko Mont a nakon toga donijeti odluku o povratu pdv-a što je naposljetku i učinio pri čemu se rukovodio interesima Kraljević Mirolsava i pravnog lica Izo Eko Mont iako mu u momentu kada je obećao povrat pdv-a uopće nije bilo poznato kakvi će nalazi biti izvršene kontrole pa je u skladu sa međusobnim dogovorom od strane Šefa grupe za obradu poreskih prijava RC Tuzla dana 26.03.2013.godine donešeno rješenje kojim se obvezniku pdv-a Izo Eko Mont odobrava povrat razlike ulaznog poreza kao većeg od izlazne poreske obaveze u iznosu od 88.665,90 KM"!

I pored svega navedenog, Grkinić je javno slagao i pozicionirao MUP RS uz kriminalce.
Međutim, nije to nikakvo iznenađenje ako se ima u vidu da je Grkinićev stvarni šef upravo Kraljević, a ne ministar Radislav Jovičić, koji ga je na tu poziciju imenovao početkom oktobra prošle godine umjesto Vaje Andrića.

Jasno je da Jovičić nema kontrolu nad cijelim MUP-om, što je više nego zabrinjavajuće, jer je nedvojbeno da dijelovi te institucije djeluju po principu hunte i da sprovode politiku kriminalnih centara moći. U ovom slučaju Miće Kraljevića.

Grkinić je slagao i da Dragan Jovičić, komandir PS Vlasenica, nije tokom akcije „Pandora“ skrivao i štitio Kraljevića. Dapače, on ga je sklonio u manastir „Lovnica“, odakle ga je, nakon što sam to objavio, vratio nazad u Vlasenicu, gdje ga je stavio pod zaštitu Muamera Ferhatovića, donedavnog pomoćnika komandira PS Vlasenica.
  
Korumpirani Ferhatović je kadar Stranke demokratske akcije, pa je vrlo interesantno da značajni pripadnik SDA štiti značajnog pripadnika SNSD-a.  

Još je inetesantnije da je Ferahatović osumnjičen da je narko diler, a stalno je u društvu drugih narko dilera, a na slici je zajedno sa Mehmedom Kuljančićem, uhapšenim narko dilerom (na slici je Ferhatović desno).


Da ne bi bilo da Vasković ponovo obmanjuje, evo i teksta iz "Glasa Srpske", objavljenog 11.03.2014. godine.
 
"Vlasenica - Ministarstvo unutrašnjih poslova RS ispituje navode koji su potresli Vlasenicu da je jedan od glavnih narko-dilera u tom gradu bivši zamjenik komandira vlaseničke Policijske stanice Muamer Ferhatović.
Portparol MUP-a RS Mirna Šoja "Glasu Srpske" je potvrdila da je pismo građana Vlasenice stiglo i da su povodom toga preduzete mjere.
- Više detalja ne mogu da kažem - rekla je Šoja.
U pismu naslovljenom na ministra unutrašnjih poslova RS Radislava Jovičića građani Vlasenice traže zaštitu od Ferhatovićeve samovolje.
- Tokom višegodišnjeg bavljenja kriminalnim aktivnostima Ferhatović je oformio mrežu dilera od kojih je većina poznata organima gonjenja, ali sve se završilo na jednom pretresu i privođenju jednog njegovog dilera - stoji u pismu upućenom prvom čovjeku policije RS. Građani u pismu tvrde da je jedan od Ferhatovićevih dilera i Mehmed Kuljančić, koji je nedavno uhapšen zbog posjedovanja narkotika. Na nekoliko fotografija koje su u posjedu "Glasa" vidi se da su Kuljančić i Ferhatović bliski", navodi se u tekstu objavljenom u "Glasu".

Kraljević je prije par mjeseci od vrha MUP-a RS tražio da Ferhatovića vrate na poziciju pomoćnika Komandira PS Vlasenica", ali mu to nije pošlo za rukom.

Nema šta, ljubav na relaciji kriminalci SDA-kriminalci SNSD cvjeta. A sve njih štiti načelnik CJB Bijeljina Grkinić.
 
Grkinić je napisao sve navedene laži u saopštenju od 19.06. po naređenju Kraljevića.

Grkinićev postupak uopšte ne čudi, jer je on sa Kraljevićem obavio niz “poslova”, koji svakako nisu za podičiti, ali o tome više u narednim danima.

Saopštenje MUP RS koje je puno laži  
Osuda medijskih neistina o akciji »Pandora«
Srna - 19.06.2014 16:13
BIJELJINA - Centar javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina najoštrije je danas osudio iznošenje neistinitih optužbi u nekim medijima o radu policije tokom akcije "Pandora".
"Policijski službenici nemaju informacije da se narodni poslanik Mićo Kraljević dovodi u vezu sa navedenom akcijom, kao ni da se za njim traga", navodi se u saopštenju CJB Bijeljina.
U demantiju koji je dostavljen medijima, CJB je odbacio optužbe koje su iznesene na račun komandira Policijske stanice Vlasenica Dragana Jovičića.
U saopštenju se podsjeća da su policijski službenici CJB Bijeljina, zajedno sa pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu, učestvovali u realizaciji i provođenju akcije kodnog naziva "Pandora", pod nadzorom Tužilaštva BiH.
"Pozivamo medije da i sami poštuju novinarski kodeks i zakone koji regulišu njihov rad i da se prije sastavljanja svojih saopštenja informišu kod nadležnih institucija", apeluje se u saopštenju koje je potpisao načlenik CJB Borislav Grkinić. (prenijele Nezavisne novine, 19.06. u