понедељак, 9. јун 2014.

Ekskluzivno - Izvještaj o radu JP „Robne rezerve RS“ u vrijeme potopa: Vlada RS nabavila više hrane za stoku nego za stanovništvo


Piše: Slobodan Vasković

U Izvještaju o radu JP „Robne rezerve RS“ u periodu od 15.05.-31.05. 2014. godine navedeno je da je ukupna finansijska vrijednost roba koje je to javno preduzeće dostavilo ugroženom stanovništvu od 15. do 31. maja iznosi 1.941.136 KM.

Od toga, ukupna vrijednost doznačenih roba Robnih rezervi, koje je to javno preduzeće imalo prije početka poplava, iznosi svega 739.346 KM, navedeno je u Izvještaju broj 14/2-2087/14, koji je potpisao v.d. direktora Dragan Vučković.

Precizira se dalje da je poplavljenima dostavljena roba, nabavljena tokom poplava od različitih dobavljača, čija vrijednost iznosi 1.201.790 KM.

Ukupna vrijednost navedenih nabavki za stanovništvo, tokom poplava, iznosi 460.325,61 KM.

Za stoku je, tokom potopa, nabavljeno stočne hrane u vrijednosti od 741.464,92 KM.

Nevjerovatno, ali istinito, Vlada RS nabavila je više hrane za stoku nego za stanovništvo. Valjda to sve govori.

Sve ovo svjedoči da Robne rezerve nisu imale gotovo ništa u svojim magacinima na dan početka potopa, a i to što su imale, očito je bilo bezvrijedno.

Kada se ima u vidu da je, prema Izvještaju, dostavljeno stočne hrane u vrijednosti od 741.464,92 KM, jasno je da je potopljenim građanima iz RR pripalo „pomoći“ čiji je iznos svega 1,2 miliona.

Ovaj Izvještaj Vlada RS nije dostavila u materijalima za Narodnu skupštinu, jer je on sramno svjedočanstvo o nekompetentnoj vlasti, koja je potpuno nespremna dočekala kataklizmu. I tokom nje nije učinila ništa da pomogne građanima.

Treba li boljeg svjedočanstva za to od Izvještaja Robnih rezervi, koji vlasti kriju kao guja noge.

Ostali podaci iz tog Izvještaja svjedočanstvo su javašluka, nerada, ali i činjenice da je u Robnim rezervama potop odavno opustošio sve prije onog koji je prouzrokovala priroda.

Robne rezerve bile su i ostale poligon za pljačku.
Robne rezerve Republike Srpske su 15. maja, na dan kada je počeo potop, u svojim skladištima imale robe u vrijednosti od cca 3,5 miliona maraka.

Od toga su imali merkantilnog kukuruza i merkantilne pšenice u vrijednosti od cca 2.000.000 maraka, dok su hrane za stanovništvo imali u vrijednosti od oko milion maraka.

Preciznije, Robne rezerve su bile gotovo prazne, što se pokazalo tokom i nakon poplava, jer hrana u vrijednosti od milion maraka nije mogla poslužiti ni za kakvu pomoć. Posebno što je riječ o, mahom, konzervama graška.

U skladištima Robnih rezervi na dan početka poplava bilo je jestivo ulje, šećer, mlijeko, grašak, mesni narezak, te oko 55 hiljada komada pašteta, što pilećih, što jetrenih.

U Izvještaju su se u Robnim rezervama podičili da su, preko Crvenog krsta, dostavili čitavih hiljadu prehrambenih paketa ugroženom stanovništvu.

Ukupna vrijednost tih paketa je 32.880 KM.
Interesantno je da su ti paketi, prema Izvještaju, isporučeni Crvenom krstu u 2013. godini, a vode se u dokumentu koji citiram na dan 15.05.2014.

U Izvještaju se dalje navodi da je Vlada RS 15. maja naložila Robnim
rezervama da po hitnom postupku od dobavljača nabavi flaširanu pitku vodu, prehrambene proizvode, sredstva za ličnu higijenu, kao i sredstva za zaštitu i spasavanje.

Još se kaže da je nabavka robe izvršena „putem pregovaračkog postupka i bez objave obavještenja“ i to sa firmama koje su, kako se navodi, bile spremne da odmah dostave traženu robu, ne postavljajući nikakve uslove.

Interesantno, odmah je nabavljena roba od firme „Venera“ iz Banjaluke, čiji je vlasnik čovjek od povjerenja Miloša Čubrilovića Čubrija.

Od te firme nabavljeno je robe u vrijednosti od 319.620 KM. Sve ostale nabavke su manjeg obima, pa je tako nabavljeno svega 150 čizama, dok je iz FIS-a nabavljeno svega 50 građevinskih kolica.

U Izvještaju se navode i donacije od raznih firmi, koje su bile, mahom, hrana, te sredstva za higijenu. Ne pominje se gdje su nabavili polovnu garderobu koju su u dva šlepera uputili u Bijeljinu kao pomoć.