четвртак, 19. јун 2014.

Tužilaštvo BiH: Kraljević je počinio organizovani kriminal

piše: Slobodan Vasković„Miroslav Kraljević počinio je krivično djelo Organizovani kriminal iz člana 250. stav 2., u vezi sa krivičnom djelom protuzakonito posredovanje iz člana 219. stav 1. i 2. KZ-a BiH“, navodi se u dokumentu Tužilaštva BiH – naredba o sprovođenju istrage, broj T 20 0 KT 000, datiranom 23.05.2014. godine.

Ovaj dokument prezentovan je na pres konferenciji Mira Džakule, direktora UIO i Mehmedalije Osmića, čelnika sindikata Uprave za indirektno oporezivanje.

Kraljević se tereti da je pripadnik zločinačke organizacije, a djelo koje je počinio opisano je u tački 12. pomenutog dokumenta.

Tu tačku prenosim u cijelosti.

Cvjetinović Zdravko i Miroslav Kraljević – zajedno

12. Nakon što je Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Kraljević Miroslav, pozivajući se na svoje službeno svojstvo stupio putem telefona u kontakt sa Cvjetinović Zdravkom, Pomoćnikom direktora za carine UIO zatražio od Zdravka da kao visoki službenik u UIO omogući pravnom licu IZO Eko Mont iz Vlasenice ostvarivanje prava na povrat pdv-a pa je Zdravko prihvatio zahtjev Kraljević Miroslava i objasnio Miroslavu da će prvo uputiti kontrolu u pravno lice Izo Eko Mont a nakon toga donijeti odluku o povratu pdv-a što je naposljetku i učinio pri čemu se rukovodio interesima Kraljević Mirolsava i pravnog lica Izo Eko Mont iako mu u momentu kada je obećao povrat pdv-a uopće nije bilo poznato kakvi će nalazi biti izvršene kontrole pa je u skladu sa međusobnim dogovorom od strane Šefa grupe za obradu poreskih prijava RC Tuzla dana 26.03.2013.godine donešeno rješenje kojim se obvezniku pdv-a Izo Eko Mont odobrava povrat razlike ulaznog poreza kao većeg od izlazne poreske obaveze u iznosu od 88.665,90 KM

Poslanik SNSD-a Kraljević je kasno u noći 18/19 juna napustio manastir Lovnica, gdje se sklonio tokom akcije Tužilaštva BiH.

Ne zna se gdje se trenutno nalazi, a Tužilaštvo ima namjeru da ga privede u nastavku akcije “Pandora”.