петак, 20. јун 2014.

Sud BiH: Čaušević izjavio da mu je naređeno da imenuje Cvjetinovića


piše: Slobodan Vasković

Kemal Čaušević rekao je da je Upravni odbor UIO 2010. godine donio naredbu prema kojoj se tekstil carini po kilogramu.

Na ovaj način on je odgovornost prebacio na Upravni odbor, u kojem je te godine sjedio i Nikola Špirić.

Čaušević nije ništa rekao o tome zašto je na nekim prelazima kilogram tekstila carinjen sa 6 KM/kg, a na onim gdje je njegova grupa imala punu kontrolu 1,5KM/kg.

On je još rekao da mu je iz političkih krugova naređeno da postavi Zdravka Cvjetinovića na poziciju pomoćnika za carine.
„OHR se protivio njegovom imenovanju, zbog sumnji u kriminalne radnje, a ja sam morao da ga zbog naloga politike postavim“, rekao je Čaušević, ne preciziorajući ko mu je to naredio.

Čauševićev advokat insistirao je da iza svih postupaka Čauševića stoji politika i da on nije imao prostora za samostalno djelovanje.
Ovo je naznaka da bi Čaušević u nastavku procesa mogao da progovori ko je iz političkih krugova šta dobijao, a ko šta naređivao.

Cvjetinović je priznao da je imao komunikaciju sa Mićom Kraljevićem, poslanikom SNSD i dodao da to ne smatra „uopšte značajnim“.

U sudnici su pročitane i optužbe za koje se tereti Kraljević.

On je potvrdio i da je u nekoliko navrata sjedio sa Anesom Sadikovićem, koji je takođe uhapšen i koji slovi kao „Kralj tekstila“.
 
Cvjetinović je zahtijevao da mu puste brata na slobodu, a da njega ostave u pritvoru.

„Brata ste mi namjestili da me pritisnete“, rekao je on.

U sudnici su prezentovani stenogrami snimljenih razgovora između braće Cvjetinović u kojima Zdravko Zoranu naređuje da dio novca od 18.000 KM, koji je uzeo od jednog carinika iz Zvornika, da njihovoj majci, da dio zadrži za sebe, a ostatak donese njemu.

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH pritvor za deset osoba uhapšenih u akciji „Pandora“.