четвртак, 26. јун 2014.

Konačno rješenje u SNSD-u: Dodik dao prednost polusvijetu i probisvijetima i javno išamarao Radojičića i ministra policije Jovičića

piše: Slobodan Vasković

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata u toku je zadnja faza konačnog rješenja u kojoj polusvijet i probisvijeti, primitivni „baroni“ velikih kriminalnih poslova u Republici Srpskoj, čiste poslednje džepove u kojima su se uspjeli zadržati korektni, nekorumpirani kadrovi, što se usuđuju misliti svojom glavom.

Usekovanje glava Milovana Topolovića, donedavnog načelnika opštine Laktaši i Duška Račića, sada već bivšeg direktora KBC-a, potvrđuje da je SNSD-om u potpunosti ovladala kriminalna hobotnica, koja to više i ne krije i javno satire sve one koji ne žele biti agenti njenih interesa i žrtve nezakonitih poslova.

Topolović je smijenjen, jer je odbio da plaća račune i finansira nezakonite poslove tajkuna Bude Stankovića, a Račić je uklonjen, jer nije pristao da stavi potpis na otimačinu pet miliona maraka, koja je osmišljena na izgradnji centralnog hola i završetka Južnog krila Kliničkog centra Banjaluka. Račić je odbio da potpiše Ugovor o izgradnji, svjestan da bi tako sam sebe presudio na robiju.

Umjesto Račića postavljen je Mirko Stanetić (već je bio direktor KBC-a), protiv kojeg je 17. januara 2014. godine MUP RS podnio krivičnu prijavu, tereteći ga da je oštetio KBC za 1.100.000 KM. Predmet je u Specijalnom tužilaštvu, a uz Stanetića osumnjičen je i Milan Skrobić, dekan Medicinskog fakulteta, koji je, takođe, za ove vlasti bio i direktor KBC-a.

Sama činjenica da je vlast imenovala na čelo KBC-a osobu koja se tereti da je taj isti KBC oštetila za 1,1 miliona KM dovoljno govori sama po sebi. Stanetić će potpisati sve što mu se naredi, a zauzvrat će vlast srediti da bude oslobođen u Specijalnom tužilaštvu RS.

Imenovanje Stanetića za direktora KBC-a direktno je ponižavanje Radislava Jovičića, ministra unutrašnjih poslova, jer je ta institucija protiv novopečenog šefa bolnice podnijela krivičnu prijavu.

Jovičić je pošten čovjek, ali šta mu to vrijedi kada je igračka u rukama Milorada Dodika i njegovog okruženja i kada sebi dozvoljava da podrži imenovanja osobe protiv kojeg je MUP, koji on vodi, podnio milionsku krivičnu prijavu. Jovičić je član Vlade RS, ma koliko se trudio da djeluje kao da nije.

Stanetić je nebitan, on je određen za izvođača radova, koji sopstvenu kožu od 1,1 milion treba sada platiti potpisivanjem štetnog ugovora od pet miliona.  

Stanetić je samo pion organizacije koja je opljačkala zdravstvo RS i u kojoj on radi za nadnicu.

Isti je slučaj i sa Draganom Bogdanićem, ministrom zdravlja, koji je morao smijeniti Račića da ne bi sam ostao bez posla. Ministar brani neodbranjivo, tvrdeći da će cijeli posao izgradnje centralnog hola i završetka Južnog krila Kliničkog centra Banjaluka  koštati “deset miliona, plus PDV" (cca 11,7 miliona), iako je Vlada RS  8. maja 2014. donijela Zaključak u kojem zadužuje KC da zaključi ugovor s najpovoljnijim finansijerom i izvođačem radova za realizaciju projekta završetka izgradnje i opremanja Centralnog dijela Južnog krila Centralnog medicinskog bloka, u kojem se navodi da će “sredstva za to u iznosu 12.030.464,97 KM, ali bez PDV-a, u 48 rata, obezbijediti u Bužetu za 2015. godine u okviru Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite”. Sa PDV-om je to 14.075.644 KM. To je  "samo" dva i po miliona više od ministrovih 11,7 miliona KM, a pitanje je ima li Bogdanić pojma šta je Vlada RS odlučila 8. maja?!

Bogdanić tvrdi da će sve koštati deset miliona, a smijenjen je Račić, koji je insistirao da sve zaista i košta deset miliona (ali sa PDV-om)?!!! I odbio da potpiše Ugovor, koji je bio za četiri miliona veći od cifre navedene u tenderu, odnosno svih pet od procjene radova iz novembra 2013. godine, koja je iznosila 9 miliona KM.

Nažalost, Bogdanić ne govori istinu. Cijeli ovaj prljavi posao koštaće RS čitavih 17,5 miliona, jer je već dogovoreno da radovi koštaju 15 miliona bez PDV-a (sa PDV-om je to cca 17,5 miliona). A radovi nisu ni počeli.  

Pion Bogdanić priča što mu je naređeno i demonstrira apsolutni nedostatak karaktera i apsolutno sluganstvo Organizaciji koja će uzeti milione, a njega odbaciti kao krpu.

Smjena Račića težak je šamar Igoru Radojičiću, jer je bivši direktor KBC-a jedna od vedeta Gradskog odbora SNSD-a i šef kluba odbornika te stranke u banjalučkom parlamentu. Račić je trebalo da bude jedna od glavnih Radojičićevih poluga u izbornim aktivnostima u Banjaluci. Sada je ta poluga polomljena direktno o Radojičićevu političku kmetovsku glavu.

Radojičić je insistirao kod Bogdanića da ne smjenjuje Račića, ali ministar je ustuknuo pred prijetnjama Glavnog Šefa – Milorada Dodika.

Dodik, koji je tražio od Račića da “radi po zakonu”, istovremeno je zaprijetio Bogdaniću da ga smijeni, ili će njega ostaviti bez glave.

Dodik je ponizio Radojičića, pokazujući još jednom na javnoj sceni da ga tretira kao beznačajnu krpu, do čijeg mu je stava i političkog interesa stalo koliko i do samice na Tunjicama.

Radojičić, da se ne lažemo, i jeste krpetina (bez stava, karaktera, ličnosti, hrabrosti), čim sebi dozvoljava da ga Dodik, već godinama, “nabija kao olupanu kantu”. On čak ne može da se suprotstavi ni Željki Cvijanović, sa kojom se na prošlom skupštinskom zasjedanju “počupao za kose”.

Kako bi joj se osvetio, čak je petnaest puta odbio da joj da riječ; Ona mu je u pauzi siknula u lice “opet me ignorišeš”, nakon čega se klub SNSD-a podijelio, pa je morao intervenisati lično Dodik da bi ih uvezao.

Cvijanovićeva je insistirala na smjeni Račića, kako bi se osvetila Radojičiću, ali jadna je to satisfakcija, jer ona vrijedi duplo manje od njega. Dvostruko Ništa.

Da ne bi bilo dileme, Dodik stoji iza svega. On je generator kriza u kojima su posječeni i Topolović i Račić.

Velemajstor haosa ima sve manje prostora za svoje igrarije, ali on ih igra, jer mu je stalo isključivo do sopstvene kože i interesa.

Dodik je Budi Stankoviću naredio da smijeni Topolovića, istovremeno dajući zadatak Branislavi Milekić, direktorici struje, da ga štiti na sjednici IO OO SNSD Laktaši. Dodik je znao da je Stanković jači i da Topolović leti, ali je, javno, zadržao status “neutralnosti”.

Stanković, još jedan Dodikov pion, treba da izdvoji milione za kampanju i počini sve moguće prljave radnje ne bi li Dodik pobijedio na izborima. U takvoj utakmici Topolović je bio bez ikakvih šansi.

Minuli rad u SNSD-u se ne vrednuje, već samo novac, spremnost na prljavštine i kriminal.