уторак, 24. јун 2014.

MUP RS štiti policajca-kriminalca Muamera Ferhatovića, kako bi zaštitio Kraljevićeve prljave poslove; Ugrožena sigurnost svjedoka

piše: Slobodan Vasković

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske više od godinu dana vodi istragu oko kriminalnih radnji u koje je duboko involviran Muamer Ferhatović, pripadnik MUP RS.

Policija Ferhatovića istražuje po tri osnova: za trgovinu narkoticima, za šverc stoke i za nelegalnu trgovinu oružjem. Postoje i svjedoci Ferhatovićevih kriminalnih djela, poznati su MUP-u, ali Uprava kriminalističke policije, uprkos brojnim dokazima koje su prikupili, nikako da uhapsi ovog kriminalizovanog pripadnika policije i podnese krivičnu prijavu protiv njega.

Nema dileme, u MUP-u RS svjesno opstruišu završetak istrage protiv Ferhatovića i podizanje krivične prijave, štiteći na taj način tamošnje visoke funkcionere SNSD-a, prije svih Miću Kraljevića i njegove poslove.

Djelujući na ovaj način, MUP RS direktno ugrožava sigurnost osoba koje su svjedoci protiv Ferhatovića.

Na čelu tima koji istražuje Ferhatovića je Siniša Kostrešević, visoki funkcioner MUP-a RS, koji nikako da istragu privede kraju. To uopšte ne iznenađuje, ako se zna da Kostrešević sluša isključivo Miloša Čubrilovića Čubrija, a ne nadležnog ministra.

Čubri štiti Kraljevića, a Kraljević Ferhatovića, jer  je sa njim u brojnim poslovnim vezama. Hapšenje Ferhatovića otvorilo bi pravu Pandorinu kutiju i pokazalo da su sa njim u nezakonite radnje itekako involvirani pojedini visoki funkcioneri vladajuće stranke.

Ferhatović im je otvoreno zaprijetio da će sve “propjevati”, bude li uhapšen.

Ferhatović se već mjesecima nalazi na bolovanju, nakon što je smijenjen sa pozicije zamjenika komandira PS Vlasenica, novembra prošle godine.

On ultimativno zahtijeva od Kraljevića da ga vrati na tu poziciju.

Kraljević je prije par mjeseci čak zahtijevao od najužeg vrha MUP-a RS da Ferhatovića vrati na poziciju zamjenika načelnika PS Vlasenica, što je odbijeno.
Kraljević je nastavio da kopa i rukama i nogama da Ferhatovića vrati na funkciju.

Glas Srpske je 11.03.2014, objavio vijest sledećeg sadržaja:
“Vlasenica - Ministarstvo unutrašnjih poslova RS ispituje navode koji su potresli Vlasenicu da je jedan od glavnih narko-dilera u tom gradu bivši zamjenik komandira vlaseničke Policijske stanice Muamer Ferhatović.
Portparol MUP-a RS Mirna Šoja "Glasu Srpske" je potvrdila da je pismo građana Vlasenice stiglo i da su povodom toga preduzete mjere.
- Više detalja ne mogu da kažem - rekla je Šoja.
U pismu naslovljenom na ministra unutrašnjih poslova RS Radislava Jovičića građani Vlasenice traže zaštitu od Ferhatovićeve samovolje.
- Tokom višegodišnjeg bavljenja kriminalnim aktivnostima Ferhatović je oformio mrežu dilera od kojih je većina poznata organima gonjenja, ali sve se završilo na jednom pretresu i privođenju jednog njegovog dilera - stoji u pismu upućenom prvom čovjeku policije RS. Građani u pismu tvrde da je jedan od Ferhatovićevih dilera i Mehmed Kuljančić, koji je nedavno uhapšen zbog posjedovanja narkotika. Na nekoliko fotografija koje su u posjedu "Glasa" vidi se da su Kuljančić i Ferhatović bliski”.

Od tada do danas MUP RS ništa konkretno nije učinio u istrazi protiv Ferhatovića.

Zato Ferhatović, zajedno sa Kraljevićem, intenzivno radi na otkrivanju identiteta građana Vlasenice koji su poslali pismo u kojem se on teško optužuje. Pri tom prijete da će se osvetiti autorima pisma.

Ferhatović je bio jedan od organizatiora šverca stoke, preko Drine, na kojem su nelegalno zarađeni milioni maraka.

U akciji pod nazivom “Skela”, koju je izvela SIPA, 10. juna prošle godine, uhapšeno je 58 lica, a među njima i Branko Prodanović, nećak Lazara Prodanovića, visokog funkcionera SNSD-a.

Iako je SIPA imala sve dokaze o umiješanosti Ferhatovića u šverc stokom, ali i druge teške kriminalne radnje, njega nisu uhapsili.

Ferhatović vozi Audi A6, kockar je i za veče zna izgubiti i po nekoliko hiljada maraka. Očito je da mu niko ništa ne može.

P.S. Mandić podnosi izvještaj o hapšenjima braći Čolović

Načelnik Uprave krim policije RS Zoran Madić ovih dana provodi istragu o tome kako sam došao do informacije o njegovom tajnom sastanku sa Mirkom i Branom Čolovićem, koji je nedavno održan u Foči.

Tu vijest sam objavio u nedelju, 22. juna, a dodatne informacije sa tog sastanka svjedoče da Mandić detaljno obavještava Čoloviće o namjerama MUP RS u borbi protiv kriminala.

Mandić je Čolovićima u Foči u povjerenju saopštio da će biti hapšenja na teritoriji Istočnog Sarajeva, što su braća Dalton odmah po povratku na Sokolac proširili i tako pripremili javno mnenje tog područja za efikasne akcije MUP-a.

Interesantno je da Mandić podnosi izvještaj Čolovićima, umjesto da ih hapsi, ali to nije iznenađujuće nakon što je Milorad Dodik vratio Čolovića u SNSD i još mu obećao da će ga staviti na listu za Narodnu skupštinu RS.