среда, 17. новембар 2021.

Ećim je ugovorio likvidacije Vujčića i Kobilića koje je izvršio “Čaruga”; Željko Radovanović Krečo i njegova supruga Zlata su Parezanovićeva i Ećimova veza sa Draženom Šinikovićem, pripadnikom Klana iz Trebinja, zaduženim za preuzimanje narkotika iz Crne Gore

Ljuban Ećim


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milivoje “Čaruga” Lovrenović je tri decenije već glavni ubica Ljubana Ećima.


Iako uvijek radi sam, bez ičije logistike, što ga je, do likvidacije Strahinje Stojanovića, činilo nedohvatljivim i neuhvatljivim, poznato je da je izvršio još nekoliko likvidacija u BiH.


2.

Stojanovića je ubio na Novom Beogradu, o čemu sam detaljno pisao.


3.

Lovrenović je u ratu, po Ećimovom nalogu, dizao u vazduh kuće i radnje Bošnjaka, Hrvata i Albanaca, da bi nakon rata nastavio sa svojim poslom ubice koji taj posao radi isključivo za novac, bez ikakvih drugih ubjeđenja.


Tako je 15.09. 1997. godine, tokom teškog sukoba i raskola Biljane Plavšić i Radovana Karadžića, minirao jednu kuću u Banjaluci u ulici Milana Hrvaćanina broj 24, o čemu postoji i pisano trag u MUP RS.

Učinio je to, kako je tada zvanično saopštio MUP RS, po nalogu Ljubana Ećima.


Lovrenović je postavio dvije mine sa mehaničkim eksplozivom i po deset grama eksploziva, ali je policija otkrila eksplozivne naprave i demontirala ih.


4.

Iako je Lovrenović samotnjak, njegova saradnja sa Ećimom nikada nije prestala.


Svak njihov susret i dogovor značio je i novu smrt.


5.

Tako je Lovrenović likvidirao Milana Vujčića Vujketa, 10.10.2015. godine, ispred kafea “Kasper” iz vatrenog oružja.

Likvidirao ga je Lovrenović, a ugovarač likvidacije bio je Ećim.


Vujčić je bio kriminalac velikog kalibra i držao je dio teritorije u Gradišci kojom gospodari Crvena Sekta.

Vujčić (likvidiran 10.10.2015.)

Predstavljao je problem za njih, odnosno za Ećima i njegove Narkosaradnike, jer je radio za sebe i otimao dio posla Ećimovoj NarkoGrupaciji, tada već duboko ukorijenjenoj u Crvenoj Sekti.


6.

Gradiška je već decenijama pod direktnom kontrolom Ećima i njegovih ljudi, a posebno se to odnosi na Granični prelaz preko kojeg prebacuju narkotike.


Njihov ključni saradnik u tom poslu je Vladimir Dragičević, pomoćnik direktora UIO za carine.


Vladimir Dragičević

Dragičević je, zajedno sa Zdravkom Cvjetinovićem, pomoćnikom direktora za sektor Carine,  ključni dio NarkoKlana Marka Parezanovića i Ljubana Ećima, zadužen za prebacivanje narkotika preko granica. Na svim graničnim prelazima su Ećimovi vojnici, a Zvornik i Gradiška su ključne tačke kojima on, zajedno sa Parezanovićem, rukovodi i prebacuje velike količine narkotika.

Marko Parezanović

7.

Prebacuju oni i narkotike drugih klanova, za šta naplaćuju ogromne iznose. U Zvorniku su njihovi najbliži saradnici Zoran Stevanović, Siniša Mijatović i Dejan Ilić Tigar.


Stevanović, Mijatović, Ilić-Tigar

8.

Vratimo se likvidaciji Vujčića - Crvena Sekta i Ećim nisu htjeli da dijele “narkokolač” ni sa kim i zato su se odlučili na njegovu likvidaciju.


Likvidacija je naručena iz Banjaluke, a Ećim je sa Lovrenovićem ugovorio ubistvo. Naručilac više nije među živima, tako da neću navoditi njegovi ime iako mi je poznato.


Lovrenoviću je, kako moji izvori iz MUP RS tvrde, alibi za noć ubistva dao Saša Rađević, veoma opasna osoba iz podzemlja iz Gradiške.


Isti Naručilac, po čijem nalogu je likvidiran Vujčić, dogovorio je sa Ećimom i likvidaciju Senada Kobilća.

Senad Kobilić, likvidiran 23.07.2018.

Egzekuciju Kobilića, takođe, člana podzemlja, Ećim je povjerio Lovrenoviću.

  

Lovrenović je likvidirao Kobilića, kojeg je ubio iz snajpera, rasprskavajućim metkom, 23.07.2018. godine. Pogodio je Kobilića direktno u glavu.


Kobilić je likvidiran u Liskovcu kod Gradiške.


9.

Bilo kakvu ozbiljniju istragu o ovim likvidacijama spriječio je Siniša Kostrešević, koji je već deceniju visoki funkcioner MUP RS. I sve vrijeme radi za Ećima i Igora Dodika, sina Milorada Dodika. 


Igor Dodik

Kostrešević je dogurao do “Generala” na “Skaj” aplikaciji. Njegov šef u Banjaluci je Igod Dodik sa kojim je nerazdvojan i koji na svaki način sada pokušava da ga zaštiti.


Narko"General" Siniša Kostrešević

Kostrešević je tokom 2011. godine bio je načelnik Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminaliteta u Upravi kriminalističke policije, od kraja 2011. do 2013. načelnik Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminaliteta i korupcije, a od kraja 2013. načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta i korupcije. Od aprila 2015. obavljao je dužnost zamjenika načelnika Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma. Od decembra 2016. do januara 2019. godine bio je načelnik Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Trenutno je na funkciji direktora Policije MUP RS.


10.

Otvaranjem i dešifrovanjem njegove “Skaj” aplikacije, utvrđeno je da je komunicirao sa ubicom Milivojem Lovrenovićem, čije je kodno ime na “Skaju” bilo “Čaruga”, potom sa Ećimom i njegovim bliskim saradnikom Željkom Radovanovićem Krečom. Naravno i sa Dodikom, i seniorom i juniorom.

Krečo (sjedi) i Jovica Davidović
visoki funkcioner Sekte u Bijeljini

11.

Ećim i Krečo uhapšeni su u Srbiji 2008. godine sa ogromnom količinom narkotika, ali se Ećim izvukao i kažnjen je za nezakonito posjedovanje pištolja. Na slici se vidi da mu je pištolj poklonio Željko Ražnatović Arkan. 

Krečo je presuđen na 15 godina zatvora, ali nikada nije odležao ni dana, već se slobodno kreće po cijeloj BiH i narko diler je, pripadnik je Ećimove paraobavještajne službe koja radi za Milorada Dodika.

Marko Parezanović

12.

Tu paraobavještajnu strukturu, sem Ećima, kontroliše i Marko Parezanović, visoki funkcioner Agencije.


Osim Kreče, pripadnik te paraslužbe je i njegova supruga Zlata; Ona je glavni kurir NarkoKlana sa pripadnicima zločinačke organizacije u Trebinju. I diler, takođe.


Zlata i Željko Radovanović Krečo

13.

Dražen Šiniković, bivši policajac, dio je Trebinjskog orgranka Klana, zadužen za prebacivanje narkotika iz Crne Gore. Krečo i njegova supruga Zlata direktno sa njim sarađuju.

Dražen Šiniković

14.

Jedna od njihovih veza u Sarajevu je Senad Jukić zvani Nena Picolo, vlasnik Gradačačke pijace na “Arizoni”. 


Sve ih štiti Marko Parezanović, visoki funkcioner Agencije i direktor Policije MUP RS Siniša Kostrešević. (nastaviće se)