среда, 13. јануар 2021.

Stečajni postupak nad Dodikovom političkom karijerom i njegovi pokušaji da se, bar malo, pridigne sa patosa i pokuša spriječiti sopstvenu političku eliminaciju koja poprima sve veću brzinu


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik se pojavio ponovo među nama 05.01.2021., nakon, kako je rekao, “najtežih 25 dana u svom životu”, kada je napustio UKC i nastavio sa “kućnim liječenjem”.


2.

Od tog 05.01. sporadično se pojavljuje “u saopštenjima”, što svjedoči da je još na kućnom oporavku.


3.

Za pretpostaviti je da je to glavni razlog što još uvijek nije razriješio “enigmu” Ikone Svetog Nikole, ukradene iz Luganska, koju potražuje Ukrajina, iako to Dodik “nije znao” nakon što je napustio UKC RS, pa je izrekao niz neistina.


4.

Tada nije rekao odakle mu Ikona, ali je sopštio sljedeće: “Pozvaću ljude koji su mi tu ikonu dali, vratiti im ikonu, a oni neka objašnjavaju odakle im”!


Tako je Dodik sam sebe doveo pod sumnju, jer ako “ljudi koji su mu dali ikonu” moraju objašnjavati “odakle im”, to znači da i on sam smatra da je realno kako je stečena na nelegalan način.


5.

Imao je nekoliko loših pokušaja/spinova da “pozicionira Ikonu” na “mjesto” koje bi ga opravdalo, ali su svi odreda propali, kao i Idiotska objašnjenja iz njegovog kabineta, koja su, srećom prestala, ali, nažalost, nisu nestali Idioti koji su ih pisali.


6.

Podljednji Dodikov pokušaj spinovanja jeste da je Ikona, “vrijedna nevjerovatnih 12,5 miliona evra, bila pohranjena u depozitu Banke Srpske u stečaju, koja je preuzela bivšu UKIO banku”, što je objavio portal BN TV, pozivajući se na izvore bliske Dodiku.


I da je sve “servirano Dodiku” kao izvrstan poklon za Lavrova koji bi značio dodatno ojačavanje veza.


7.

Nema dileme da su to saopštili izvori bliski Dodiku, ali i da su zaboravili na nekoliko vrlo bitnih stvari: Da se tako desilo, bila bi to pljačka Banke Srpske u stečaju, jer uzimanje Ikone vrijedne 12,5 miliona evra je pljačka bez presedana.


To, praktično, znači da je i Dodik učestvovao u toj pljački, što ne bi bilo iznenađenje, ali bi pravi šok bio da to tako javno priznaju negovi savjetnici koji su osmislili priču u kojoj je Dodik počinio niz krivičnih djela.


Nastave li da ga brane na opisani način, robija mu ne gine.


Uz sve to, Litvanci, na čelu sa Dodikovim prijateljem-kriminalcem Vladimirom Romanovim, detaljno su finansijski pomeli FG “Birač” i sve iz “Ukio banke” tako da nema ni minimum šanse da su tako vrijednu relikviju staru 300 godina ostavili iza sebe. Nisu to učinili, jer je nisu ni imali.


8..

“Teški dani su iza mene”, rekao je Dodik, 05.01. o.g., na šta opet mogu konstatovati da su još teži pred njim. Čega je on u potpunosti svjestan.


Situacija je nimalo obećavajuća za njega.


9.

Dodik, koji je, odgovorno tvrdim, Ikonu dobio prije, (najkasnije), šest mjeseci, ne smije da kaže ko mu je uručio i stalna potraga za “Žrtvenim Jarčevima” to dokazuje. 


Jasno je da je vrlo pravilno shvatio poruke, kaznu i brutalnu lekciju Rusije, koja ga je, elegantno, izložila blamu Svjetskih razmjera, organizujući mu klopku u koju je upao kao zadnji som sa poklanjanjem Ikone Svetog Nikole, ukradene iz Luganska, Sergeju Lavrovu.


10.

Rusi su Dodika kaznili po principu “Gvozdene njuške”, demonstrirajući da ne prihvataju izdaju sopstvenih interesa i da kažnjavaju svoje marionete brutalno kada se usude da ih prevare i slažu, kao što je to učinio Dodik potpisivanjem “Programa reformi BiH”/ANP-a, (bez odobrenja Kremlja), koji BiH nezaustavljivo vodi u NATO.  


11.

Ima tu još jedna vrlo vrlo važna činjenica koje mnogi nisu svjesni, ali Dodik jeste: Rusija nije kaznila Dodika samo kazne radi, već da ga javno predstavi kao osobu koja je Teško Uvrijedila Rusku Federaciju, potpisujući ANP-e (put BiH u NATO), urpkos ogromnoj podršci koju je uživao od Kremlja; Tako je Rusija javno pokazala da Dodiku ne duguje ništa i sebi otvorila vrata za direktno učestvovanje u brojnim procesima otpočetim u BiH, a među kojima je i gotovo izvjesna smjena Visokog Predstavnika Valentina Incka i imenovanje novog (Kristijan Šmit iz Njemačke je najozbiljniji kandidat).


Pošto ih je Dodik izdao, Rusija, primjera radi, može biti suzdržana prilikom izbora novog Visokog predstavnika za BiH, a ne staviti veto.


“Gvozdena njuška” je atraktivna, ali vrlo brutalna, Ruska akcija sa brojnim ciljevima (primarni su usporavanje ulaska BiH u NATO i EU integracije) od kojih nijedan nije zaštita Dodika. Tu je njegov najveći STRAH.


12. 

Međutim, Dodik se neće predati, za toliko ga znam. To nije nikako za očekivati, zato ponovo pokušava da promiješa karte na unutrašnjoj političkoj sceni, kako bi ojačao svoju poziciju i konačno izišao iz defanzive.


13.

Već je eliminisao Igora Radojičića, a na čelo GO SNSD Banjaluka dovešće sebi potpuno odanog funkcionera stranke - najbliži toj poziciji je, u ovom trenutku, Vlado Đajić, direktor UKC RS.


14.

Nakon toga slijedi smjena Vlade RS (oko 1. marta) - Dodik je u javnost već pustio nekoliko imena - Srđan Rajčević, Siniša Karan, ali je, trenutno, njegov kandidat No 1 za novog premijera Boris Pašalić, ministar poljoprivrede u Vladi RS; Bespogovorno odan lideru SNSD-a.


Karan ima “falinku” - Željka Cvijanović ga podržava i to mu je najveći problem da se dokopa funkcije premijera.


Rajčević je izgubio izbore u Banjaluci i Bijeljini, kao šef Glavnog izbornog štaba u SNSD-u i to ga diskvalifikuje, uprkos podršci iz Dodikovih najužih krugova.


15.

Mjesta u novoj Vladi RS ne bi trebalo biti za Ministroida Srebrenku Golić, zbog njene bliskosti sa Radojičićem, a upitan je i opstanak Antona Kasipovića na poziciji ministra pravde. Na to mjesto juriša Milan Tegeltija, što ne znači da neće utrčati u prazno.


16.

Najveća enigma je šta će se desiti sa šefom “Policijskog orkestra” Draganom Lukačem, odnosno da li je “odsvirao svoje”?!


Iz Dodikovog okruženja tvrde da je Lukač zreo za uklanjanja sa pozicije ministra unutrašnjih poslova, bar, za početak, na neku drugu poziciju. 


Uprkos tim tvrdnjama, Dodik teško da smije smijeniti Lukača. 


17.

Hapšenja su jedan od Dodikovih “novih impulsa” koji bi trebalo da ga, bar pridignu, sa patosa na kojem leži od 14.12. prošle godine, kada ga je Lavrov toliko snažno udario da se još nije oporavio. 


Već sam objavio da je Dodik naložio hapšenje Nedeljka Ćorića, Nenada Nešića (sociopati, nasilniku i gangsteru namjeravaju podići i nekoliko optužnica u bliskom periodu), Mladena Krekića i Marine Selak, sive eminencije SPS-a, na čijem čelu je njen brat Goran Osnovac Selak.


18. 

Osnovac tvrdi, u sebi bliskim krugovima, da će ga Dodik opet primiti “u školu”, Marina tvrdi da je spremna i odležati i da nije u paranoji, potajno se nadajući da će joj Brat ponovo “u školu”, što bi je spasilo “mučeništva” za opljačkane milione; Ćorić sve nade polaže u Veljka Vukelića, koji ga “izvukao iz nosa” i napravio od njega teškog kriminalca (ranije je bio sitni), Nešić u vrlo opasnu gangsterku organizaciju koja stoji iza njega, dok je Krekić, među navedenim, najozbiljniji igrač i sebi je već obezbijedio kvalitetnu odstupnicu!


19.

Četvrti važan segment Dodikovog pokušaja pridizanja sa patosa jeste izazivanje “Obojenih revolucija” u opozicionim strankama. U SDS-u je već počela - Željko Babić, narodni poslanik SDS-a, izjavio je, 13.01., da je nezadovoljan “stanjem u stranci”. 


To je startni pucanj za ostale Dodikove “krtice” da navale na Mirka Šarovića; Jedan od razloga napada biće i uvođenje Milana Radovića na mjesto zamjenika predsjednika SDS-a, iako je ono već popunjeno (Rado Savić), a druga takva pozicija nije predviđena Statutom SDS-a.


20.

U cijeloj operaciji “podizanja sa patosa” doživio je još jedan poraz: “Projekat Grigorije” iza kojeg Dodik, u najvećoj mjeri, stoji je potopljen, bez nade da će ijedna krhotina isplivati. 


21.

Stečajni postupak nad Dodikovom politčkom karijerom zvanično je otvoren 14.12.2020. i trajaće do njegove potpune politiičke eliminacije.


Da li će Dodik uspjeti da se odbrani - Šanse su mu teoretske. Ali I to su šanse! Slijede uzbudljivi dani i još dramatičniji mjeseci. (nastaviće se)