петак, 15. јануар 2021.

“Gvozdena Njuška”: Mile Radišić, po savjetu "ruskih prijatelja", dao Kumu Miloradu Dodiku Ikonu iz Luganska da je pokloni Lavrovu; Radišić je Ikonu dobio od svojih "ruskih veza"


Piše: Slobodan Vasković


1.

Mile Radišić, vlasnik firme “Grand trade” donio je ukradenu Ikonu iz Luganska svom kumu Miloradu Dodiku da je pokloni Sergeju Lavrovu, ministru inostranih poslova Rusije.


2.

Radišić je Ikonu Svetog Nikole dobio od svojih "ruskih prijatelja", koji su od njega zatražili da je preda Dodiku i predloži mu da je obavezno pokloni Lavrovu tokom njegove posjete Istočnom Sarajevu (14.12.2020. bila je posjeta, prethodno je otkazana 27.10.2020., jer je, kako je navedeno, Lavrov imao "kontakt sa licem zaraženim virusom korona").


Ikona je ilegalno unešena u BiH.


Radišić je vrlo precizno uradio posao koji mu je naložen, a Dodik je Ikonu prihvatio.


3.

Prema mojim izvorima, iz najužeg Vrha Režima Dodik je poklanjanjem Ikone, kako mu je rečeno, trebalo da podvuče supremaciju Rusije nad Istočnim oblastima Ukrajine (Donjeck i Lugansk), koje ne priznaju centralnu vlast u Kijevu, već se smatraju dijelom Rusije (Konfederacija NovoRusija). Plus Svelosvensko bratstvo, što je poklanjanje Ikone trebalo da simbolizuje, uz navedeno.


4.

Radišić je Ikonu Dodiku predao tokom septembra 2020. Dodik je, bez mnogo razmišljanja, Ikonu prihvatio, kao i cijeli koncept vezan za nju, koji mu je prenio Radišić.


Dodik je slijepo vjerovao i da će na taj način u velikoj mjeri sebe “oprati” pred Rusima zbog potpisivanja ANP-a, ne shvatajući da će upravo zbog toga biti brutalno kažnjen od Rusije.


U cijeloj "oparciji" pripreme "pranja" Dodik "na Velika Zvona" pred Rusima učestvovale su njegove savjetnice Nina Sajić i Ana Trišoć Babić.


5.

Prihvatajući Ikonu od Radišića, njenim poklanjanjem Lavrovu, Dodik je upao u rusku zamku “Gvozdena njuška” u kojoj je još uvijek zarobljen i nikako ne nalazi načina da se izvuče iz cijele afere, koja je dostigla Planetarne razmjere!


6.

Rusija, odnosno njeni operativci zaduženi za organizaciju i sprovođenje “Gvozdene njuške”, Radišića su iskoristili kao Korisnog Idiota preko kojeg su Dodika navukli na najtanji mogući led; Kroz koji je upao u ekstremno hladne Sibirske tajge iz kojih ne nalazi izlaz, niti način da se “ugrije”.


7.

Koliko je Dodik bio ubijeđen da će se dodvoriti Rusima poklanjanjem Ikone uzete od Radišića svjedoči i činjenica da su njegovi mediji, 14.12.2020. prikazali detaljne fotografije Ikone, a najvažniji dio je onaj gdje se nalazi Pečat, koji svjedoči da Relikvija pripada Ukrajini.9.

Upravo zbog Radišića i činjenice da je on predao Ikonu Dodiku, njegov kabinet je emitovao saopštenje da Relikvija “nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona”, naivno vjerujući da bi Radišić mogao pristati da preuzme odgovornost.


10.

Međutim, njemu to ne pada na pamet, a Dodik se boji da izgovori njegovo ime kao isporučioca Ikone, jer mu je Radišić zaprijetio da će “o svemu progovoriti” ako ponovo bude pušten niz vodu kao u slučaju “Medicinska elektronika”. 


"O svemu progovoriti" u Radišićevom riječniku znači - reći sve o brojnim zajedničkim nezakonitim poslovima i sebi obezbijediti ulogu zaštićenog svjedoka.


Radišić neće ponovo u zatvor.


11.

Radišić se, 18. novembar 2015., nakon dugog bjekstva, predao u KPZ Tunjice, na izdržavanje kazne od tri godine zatvora.


Vrhovni sud RS je, 24.06.2014., pravosnažno predio Radišića na tri godine zatvora zbog malverzacija sa akcijama banjalučke "Medicinske elektronike "za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u podstrekavanju i krivično djelo manipulacije cijenama i širenje lažnih informacija, čime su oštetili Republiku Srpsku za 1.143.187 KM”.Iz zatvora je pušten 06.10.2017. godine; Direktor KPZ Tunjice tada je bio Goran Osnovac Selak koji je Radišića, nezakonito, preko dana puštao da slobodno šeta gradom, ali je morao prenoćiti svaku noć u zatvoru.


Radišić to nikada nije prostio Dodiku, jer je ubijeđen, ne bez razloga, da ga je Kum žrtvovao u slučaju "Medicinska elektronika".


12.

Vrlo je bitno gdje se Radišić krio 13 mjeseci: Gotovo sve vrijeme proveo je u Inđiji, skriven kod drugog Dodikovog kuma Veljka Vukelića, koji je premijer iz sjene već deceniju i po i pljačka vrlo sistematično Republiku Srpsku.


Vukelić je Ruski čovjek i on je uveo Radišića u duboke ruske vode i omogućio mu jake ruske veze.13.

Upravo zato je “Gvozdena njuška” bazirana na Radišiću, a Vukelićeva uloga u cijeloj priči nije, zasad, poznata, iako je teško zamisliti da se sve odigralo bez njegovog znanja.


14.

Svjestan da bi ga Radišić potopio bez mikrona kajanja, Dodik ne smije ni pisnuti o tome da mu je taj Kum poklonio Ikonu.


Zasto se i dalje bavi svinjarijama, iznoseći nebuloze, koje nemaju nikakvog uporišta u realnosti.


15.

Dodik je, 14.01.2021. izjavio da je situacija u pravosuđu BiH katastrofalna i da bi pojedinci bili zadovoljni kada bi neki funkcioneri iz RS bili osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, navodeći kao ilustraciju slučaj Ikone.


„Primjer za to je ikona u vezi sa kojom se neprekidno vodi cijela haranga, iako je ne potražuje Ukrajina. Postoji izjava iz Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je nadležna za saradnju sa Interpolom, da Interpol nema podataka o potraživanju ikone“, naveo je Dodik.

Još  je kazao da iz Ukrajine nikada nije dobio odgovor da li traže ikonu, niti su dostavljeni bilo kakvi podaci u vezi sa njom.Dodik svjesno ne govori istinu, jer se panično boji.


Dodik opet nije rekao odakle mu Ikona, kako je došao u njen posjed, što je najjednostavniji način da se cijela afera okonča?!


16.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba objavio je, 06.01.2021., da Ukrajina i dalje zahtjeva da joj se vrati ikona iz Luganska, koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik 14. decembra prošle godine poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu. 
“Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone”, napisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova na svom Tviter profilu. 


17.

Lavrov je ikonu iz Luganska, koju mu je poklonio Dodik, vratio u BiH diplomatskim kanalima, zatraživši da cijeli slučaj ispita i Interpol. Na taj način demonstrirao je i da Rusija ne polaže pravo na Donjeck i Lugansk, ali i dodatno demolirao Dodika. 


Dodik Radišića zove Klen, ali je Pravi Klen ispao Dodik.18.
Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija ikonu je predao u kabinet Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Ikonu je ilegalno unio u BiH 24.12.2020. godine. 


19.

Ukrajinska Ikona nije opekla, već “prepekla” Dodika, a prijeti da ga skroz sprži. Radišić se, sigurno, neče žrtvovati za. Jega, ali ne treba isključiti da žrtvuje Kuma Dodika. (nastaviće se)


Rusija i Lavrov ostavili Dodika da se sam kuva u kazanu koji je lično potpalio, uz poruku: "Mi odlučujemo kada ćeš zauvijek biti pušten niz vodu"  (23.12.2020.)


Piše: Slobodan Vasković


1.

Rusija i Sergej Lavrov ostavili su Milorada Dodika da se sam kuva u kazanu koji je lično potpalio.


2.

Rusija je, (23.12.2020), predala ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi Ikonu iz 18. vijeka koju je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, saopštio je MIP Rusije.


Tako se Rusija elegantno izvukla iz cijele priče i ostavila Dodika sa vječnom sramotom i Planetarnim skandalom, od kojeg se nikada neće moći oprati, niti politički oporaviti.


3.

Rusija se riješila afere u kojoj su se poigrali sa Dodikom kao sa posljednjim pacerom, a Lavrov je pokazao da je svjetski diplomatski bard.


4.

Vraćanje Ikone iz Luganska svjedoči i da Rusija više uopšte ne mari za Dodika i njegovu političku sudbinu.


On je, ranije sam to već navodio, označen kao “nepouzdan partner” i na Istoku i na Zapadu.


5.

Rusi su njegovu nepouzdanost javno kaznili, a činjenica da je Dodik bio “van stroja” cijelu sedmicu (od 15.12.— 20.12.) jasno ukazuje da je shvatio rusku poruku veoma ozbiljno. I da se veoma ozbiljno uplašio njenih posljedica.


U stvari, Dodik nikada nije bio uplašeniji, a on je osoba koja itekako zna prepoznati opasne trenutke. 


Dodik je, potvrđuje to njegovo neoglašavanje, bio potpuno izgubljen.


6.

Veoma je interesantno saopštenje MIP-a Rusije.


"U dogovoru sa darodavcem, ikona je 23. decembra bila predata ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi. Istovremeno bilo je preporučeno partnerima da iskoriste dostupne pravne mehanizme za razjašnjenje svih okolnosti ovog slučaja, uključujući porijeklo pomenutog artefakta", ukazali su u MIP-u Rusije, prenijeli su mediji.


Budući da je naglašeno kako je vraćena “u dogovoru sa darodavcem”, jasno je da Rusija i Lavrov žele javno obznaniti da  nisu povjerovali ni u jednu jedinu riječ iz pojašnjenja/saopštenja koje je stiglo iz Dodikovog kabineta, a u kojem se, između ostalog, navodi da Ikona iz Luganska “nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona”.

(Saopštenje iz Dodikovog kabineta, izdato sedam dana nakon Planetarne afere, precizna je slika idiotizma ljudi kojima se okružio.) 


7.

Javnom obznanom da ne vjeruju darodavcu, Rusija je, indirektno, potvrdila da odlično znaju gdje je ukradena, kao što znaju i ko je ukrao, a i ko je Ukradenu Ikonu donio Dodiku! 


(Donijele su mu je njegove "ruske veze" i to, najkasnije, prije šest mjeseci.)


8.

Rusi su sve režirali, tako da su odlično znali šta će biti poklonjeno Lavrovu prilikom posjete BiH i sastanka sa Dodikom. 


Njihov cilj je jasan i u potpunosti postignut: Odlučili su da ga javno, vrlo surovo kazne i to su sproveli vrlo elegantno i suptilno.


9.

Dodik je, izvan svake razumne sumnje, u potpunosti izgubio rusko povjerenje potpisivanjem ANP-a, a Rusija, koja mu je u niz izbornih ciklusa dala otvorenu podršku, taj akt je vidjela i vidi kao izdaju njenih interesa.


U Moskvi su svjesni da BiH ide u NATO.


10.

Ruska igra sa Ikonom i Dodikom je proces njegovog puštanja niz vodu, a pauze su moguće ukoliko bude Moskvu slušao bespogovorno u njihovim daljim zahtjevima opstrukcije puta BiH u NATO.


“Slučaj Ikona”, koji je kreiran u Moskvi, precizna je poruka Dodiku: "Mi odlučujemo kada ćeš zavijek biti pušten niz vodu”.


11.

Vraćanjem Ikone iz Luganska, Rusija se bezbolno izvukla iz afere. 


Za mjesec, dva, malo ko će govoriti o Rusiji u toj priči, a Dodik će godinama nositi taj teret.


12.

Istraga Interpola nije mala stvar, a ona se pominje i u posljednjem saopštenju MIP-a Rusije i to kao preporuka partnerima “da iskoriste dostupne pravne mehanizme za razjašnjenje svih okolnosti ovog slučaja, uključujući porijeklo pomenutog artefakta”.


13.

Dodik zna da ga ta istraga može odvesti direktno u pakao. Strah koji je doživio na početku afere je ništa prema onom koji sada osjeća i koji nastavlja da nadire.