субота, 31. август 2019.

Pokušaj ubistva Vasiljevića: Vrhovni sud odlučuje između produženja pritvora za ubice i nastavka “Sezone lova” na nevine građane


Jurošević je organizovao pokušaj ubistva Vasiljevića, a konačni dogovor da ga ubiju desio se 08.02.2019. godine u kafeu “Vertigo” u Vlasenici.

Jurošević je tada, prema mojim saznanjima, sedmorici uhapšenih obećao 100.000 KM za izvršenje zločina. Koliko je on trebalo da dobije od Naručioca ubistva zasad nije poznato, ali jeste da nasilnik u jednoj od banaka posjeduje 400.000 KM. 

Jurošević je siledžija, ubica, nasilnik i sva nedjela je, očito, jako dobro naplaćivao. 

piše: Slobodan Vasković

1.
Vrhovni sud Republike Srpske treba 02.09. da odluči o produženju pritvora ubicama koje su pokušale da likvidiraju Slobodana Vasiljevića, 01/02.06. ove godine.

Slobodan Vasiljević
2.
U pritvoru se nalaze izvršioci ovog gnusnog i jezivog pokušaja ubistva Milutin Kandić, Goran Čalmić, Nebojša Ozinković, Stevan Garić, Miljan Milić, vozač u AD “Boksit” Milići, Nebojša Petković, takođe uposlen u AD “Boksit” i Stefan Radovanović. 

3.
Svaka odluka osim  produženja pritvora za navedene značila bi da je Vrhovni sud omogućio ubicama da pobjegnu, jer ih nikakvo oduzimanje ličnih dokumenata u tome neće spriječiti. Značio bi još mnogo toga užasnog.

4.
Ključni razlog leži u činjenici da su svi navedeni, kao i organizator pokušaja ubistva Slaviša Jurošević, imali pomoć pojedinaca iz Policijskih stanica Milići, Vlasenica i Šekovići. 

Slaviša Jurošević, organizator pokušaja ubistva
5.
Niko od tih policajaca/inspektora nije suspendovan, uprkos dokazima protiv njih, što dovoljno govori samo za sebe.

6.
Riječ je o inspektoru Predragu Krstiću, iz PS Milići, koji je 15.04.2015. godine pomogao Juroševiću u pokušaju da ubije Ljubišu Pantića u Domu zdravlja u Milićima. Dodao mu je pištolj iz kojeg je Jurošević pogodio Pantića u nogu i, srećom, nije uspio da ga likvidira. 

Inspektor Predrag Krstić
7.
U sve je upetljan i komandir te stanice Slavko Bošković, kao i Nikola Milaković iz PS Šekovići.

8.
Milaković je imao u noći pokušaja likvidacije direktnu komunikaciju sa Juroševićem; Pokušao je to prikriti tako što je napisao Službenu zabilješku 12.06., deset dana nakon napada, u kojoj je navedeno "da je imao poziv od Juroševića", kako bi opravdao svoje ušešće u zločinu, ali postoje dokazi da laže.

Nikola Milaković
9.
Važno je podsjetiti da su pripadnici PS Šekovići i PS Milići prvobitno pokušali minimizirati zločin, ističući da je "došlo do tuče", ali je nadležni tužilac odbio takvu kvalifikaciju kada je saznao da je Vasiljević pretučen metalnim šipkama i istraga se vodi o pokušaju likvidacije na posebno surov i podmukao način. 

10.
Nema dileme da je pokušano zataškavanje namjere da Vasiljević bude ubijen. Upravo zbog toga ubice moraju ostati u pritvoru, kao i zbog činjenice da još uvijek iz Grčke nije izručen organizator likvidacije Slaviša Jurošević, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru. O njegovom izručenju sud u Solunu trebalo bi da odluči ovih dana.



11.
Jurošević je organizovao pokušaj ubistva Vasiljevića, a konačni dogovor da ga ubiju desio se 08.02.2019. godine u kafeu “Vertigo” u Vlasenici.


Jurošević je tada, prema mojim saznanjima, sedmorici uhapšenih obećao 100.000 KM za izvršenje zločina. Koliko je on trebalo da dobije od Naručioca ubistva zasad nije poznato, ali jeste da nasilnik u jednoj od banaka posjeduje 400.000 KM. 

Jurošević je siledžija, ubica, nasilnik i sva nedjela je, očito, jako dobro naplaćivao. 

12.
Vrhovni sud RS morao bi odrediti produženje pritvora ubicama i zbog toga što postoje materijalni dokazi za zločin koji su počinili; Uz to, prema mojim saznanjima, i zapisnici sa saslušanja do detalja opisuju način organizacije grupe, planiranja izvršenja krivičnog djela pokušaja teškog ubistva i njegovo izvršenje. 

13.
Nema nikave dileme da će Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo podići optužncu protiv navedenih ubica, jer posjeduju sve dokaze za to. 

Uz to, radi se o krivičnom djelu koje je počinjeno u okviru organizovane grupe, a što su do sada prikupljeni dokazi, kako saznajem, nesumnjivo pokazali, a osumnjičeni bi boravkom na slobodi mogli prijetnjama i nasiljem uticati na svjedoke.

Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo
14.
Takođe, niko ih ne može spriječiti da međusobno komuniciraju i naprave  dogovore u vezi iznošenja činjenica koje utiču na njihovu krivičnu odgovornost u ovom predmetu. 

15.
Njihovo puštanje na slobodu izazvalo bi ogromno uznemirenje javnosti u tom dijelu BiH/RS, posebno zbog brutalnosti načina na koji su pokušali ubiti Vasiljevića - doslovno ga umlatiti željeznim cijevima i poniziti i u smrti. 

16.
Puštanje na slobodu ubica značilo bi nepovratnu kriminalizaciju pravosuđa i bilo direktan dokaz da zločinci uživaju potporu najznačajnijih pravosudnih institucija, dok su građani mete u “Sezoni lova”, čiji nastavak bi na taj način bio označen.

(nastaviće se)