петак, 16. август 2019.

“Crni Utorak”; Dodikova “principijelnost” i jedna sasvim dobra vijest




piše: Slobodan Vasković

1.
Rok trajanja “Principima za uspostavljanje vlasti u BiH”, koje su, 05.08., potpisali Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović (dok ih je posluživao Lars Gunar Vigemark), ističe 05.09, što znači da ima još ravno 20 dana za njihovu implementaciju.

2. 
Koja, sudeći prema prvih deset “principijelnih” dana, neće ići nimalo lako. Štaviše. 

3.
U vezi sa formiranjem vlasti trebalo bi da su ključne dvije sjednice Predsjedništva BiH, zakazane za 20.08.: redovna, na kojoj bi se trebao naći ANP, njegovo usvajanje i, nakon nje, vanredna na kojoj bi se trebao naći Zoran Tegeltija na mandatarskom meniju.

4.
Taj 20.08. već je proglašen za “Crni utorak”, jer se može desiti da sve padne u vodu, pošto je Dodik izjavio da “neće usvojiti ANP niti omogućiti njegovo slanje u Brisel (NATO pakt)”, a druga dva člana Predsjedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović, su najavili da bez usvajanja ANP-a nema ni usvajanja Tegeltije.

Usvajanje ANP-a (bilo redukovanog/neredukovanog) jeste otvaranje širokog puta za ulazak BiH u NATO!

5. 
“Crni utorak” uopšte ne mora biti tako crn, jer se sjednice Predsjedništva još uvijek mogu odgoditi, budući da rok “Principima” ističe tek 05.09., kako bi se dobilo na vremenu i pokušao naći dogovor oko ANP-a.

6.
U prevodu - kako bi Dodik konačno shvatio da treba ispunjavati i državne obaveze i data obećanja.

7.
Problem kod Dodika je što to ne čini, već javno pokušava poništiti državne dokumente u čijem kreiranju je lično učestvovao i odobrio ih; Sve to čini pozivajući se na principijelnost, što je, iz njegove vizure, tačka postavljena u vremenski period koji, njemu lično i njegovim interesima, najviše, u datom trenutku, odgovara, pokušavajući na taj način stvoriti suludi koncept da vrijeme, prostor, odluke, čovječanstvo, civilizacija.., prije te njegove tačke nisu ni postojali.

(“Logorska demokratija” koja je dominantna u RS potpuno je unakazila Dodika i njegovo poimanje Svijeta, stvarajući kod njega ubjeđenje da je kompletna Planeta njegov Logor).

8.
Dodikova najnovija Tačka “Velikog Praska” od koje je sve počelo trenutno je (i navodno) 17.10.2018., kada je Narodna skupština RS usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS, pravno neobavezujući dokument, iako su Dodik, njegov SNSD i njihov Nebojša Radmanović, 2009. godine, podržali upućivanje pisma Predsjedništva u Brisel, sjedište NATO, kojim se taj Savez tretira ključnim partnerom.

"Sa velikim zadovoljstvom Vas podsjećam na uspješan sastanak u NAC+BiH formatu posvećenom sprovođenju Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP), održanom 11. marta 2009. godine. Još jednom smo potvrdili našu predanost vrijednostima Alijanse, kao i našu volju da ostanemo proaktivan, vidljiv i pouzdan partner koji dijeli teret današnjih izazova. Iznad svega, podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO, što je od strateške važnosti za Bosnu i Hercegovinu", navodi se na početku pisma koje je potpisao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

U pismu se još navodi: ”Dalji napredak prema članstvu u NATO je krucijalno važan za Bosnu i Hercegovinu. Također, trebao bi poslužiti promociji NATO strateških ciljeva i doprinijeti bezbjednosti i stabilnosti cijelog euroatlantskog prostora i naročito regiona Jugoistočne Evrope”!

Tekst pisma usvojen je 10.06.2009. na sjednici Predsjedništva BiH kojom je predsjedavao Radmanović, nakon čega ga je odmah uputio u sjedište NATO.

Radmanović je u pismu istakao kako mu je “zadovoljstvo zamoliti Vas da proslijedite Saveznicima zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo, u skladu sa uobičajenom procedurom, s ciljem njegovog razmatranja i odobravanja”.

”Veoma smo zadovoljni uspjehom naših prijatelja i susjeda, Republike Albanije i Republike Hrvatske, i vjerujemo da je pravo vrijeme da i mi slijedimo njihov put”, stoji na kraju pisma koje je Radmanović uputio generalnom sekretaru NATO-a Jaap de Hoopu Schefferu.

Pismo je proslijeđeno, a NATO je, 05.12.2018., pozvao BiH da dostavi ANP i aktivira MAP - široki put ulaska u Alijansu! 

Na ovom mjestu važno je naglasiti da je Srbija donijela Deklaraciju o vojnoj neutralnosti u decembru 2007. godine; gotovo dvije pune godine prije upućivanja pisma Predsjedništva BiH u NATO.

Zašto tada, te 2009., Dodiku ta Deklaracija Srbije nije značila baš ništa, već se tog dokumenta "sjetio" tek deset godina kasnije?! "Principijelnost" nakon preplivavanja sa Zapada na Istok!

9.
Radmanović danas ima drugačije stavove, ali to ne mijenja na činjenici da je zahtjev, koji je potpisao u ime Predsjedništva BiH 2009. godine, i dalje na snazi i ima status državne obaveze.

Isto tako to ne mijenja činjenicu da se Narodna skupština RS, te 2009., nije uopšte izjašnjavala o tome da li Radmanović može, bez saglasnosti te institucije, potpisati jedno takvo pismo i namjere u njemu.

10.
Radmanović je tada predlagao da se Narodna skupština izjasni o stavovima iz pisma, ali je Dodik bio protiv toga. I nije se izjasnila.

11.
Dodik je tada vrlo detaljno obrazložio zašto nema potrebe za tim, a sve 02.10.2009. objavila “Slobodna Evropa” 

Slobodna Evropa - Komentarišući predaju Akcionog plana za članstvo u NATO-u, premijer RS i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik podsjetio je da je Narodna skupština RS još 2005. godine jednoglasno podržala plan ulaska BiH u ovaj vojni savez:

„Moj stav vezano za NATO savez je jasan - i partije koju ja predstavljam: mi treba da se nađemo u NATO savezu, ali procedura koju treba da provedemo mora da manifestuje volju ljudi koji žive ovdje. Podnošenje tog dokumenta ne znači članstvo u NATO savezu. Odluku o tome će donijeti organi BiH, a to znači i mi koji participiramo u tim organima, i mi ćemo se opredijeliti o metodologiji kako ćemo doći do takve odluke i njene podrške.“ 

Predstavnici političkih stranaka iz RS prije nekoliko dana, na konsultacijama sa članom predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, zatražili su novu raspravu u Narodnoj skupštini RS. Prema riječima Radmanovića, kod konačnog prijema BiH u NATO nije isključena ni mogućnost referenduma u RS o ovom pitanju: „Narodna skupština RS mora obaviti raspravu još jednom jer se u međuvremenu, u posljednjih četiri godine od posljednjih njenih stavova o pristupanju NATO savezu mnogo toga promijenilo, a onda se ne isključuje mogućnost izjašnjavanja građana.“

Radmanovićev stranački šef Dodik, s druge strane, smatra da je nepotrebna još jedna rasprava o ulasku u NATO:

„Treba u racionalnoj atmosferi vidjeti na koji način se kretati ka tome. Ima mnogo nepravdi koje je učinio NATO na ovim prostorima, ali to ne znači da mi treba da žrtvujemo buduće integracione procese zato što imamo otvorene probleme. Mislim da svi otvoreni problemi upravo se mogu rješavati u okviru NATO struktura.“ 

12.
Deceniju kasnije Dodik žrtvuje integracione procese, pozivajući se na Rezoluciju Narodne skupštine, što je, s obzirom na navedene notorne činjenice, bezgranično licemjerstvo, sračunato za ličnu odbranu od zahtjeva za ispunjenje obećanja koja je on dao.

I te 2009., ali i nedavno.

13.
Gdje je Dodikova principijelnost? Nema je ni u ovom, kao ni u bilo kojem drugom slučaju.

Gdje je Narodna skupština? Nema je, sem kada su njene “odluke” potrebne za Dodikove lične interese; Dežavi!

14.
Postoji samo Dodikova želja da se spasi na bilo koji način i ne dozvoli da mu teške “istočne” cipele, kojima je zamijenio “zapadnu” obuću, postanu preteške; Do neizdrživosti.

15.
Da li će utorak, 20.06., biti Crni Utorak ili će to biti neki drugi dan, manje je bitno od činjenice da velika kriza u BiH slijedi, kakvo god razrješenje “ANP-čvora” bilo.

16.
Izvjesno je i da rok trajanja Larsa Gunara Vigemarka, definitivno, ističe 31.08. ove godine. Konačno jedna dobra vijest!