уторак, 20. август 2019.

“Crni Utorak”: “Principi” u komi; Dodik direktno protiv NATO; BiH u još dubljoj krizi




piše: Slobodan Vasković

1.
Nakon odgađanja redovne i vanredne sjednice Predsjedništva BiH, samim tim i neusvajanja ANP-a i neimenovanja mandatara za Savjet ministara BiH, može se konstatovati da su “Principi za uspostavljanje vlasti u BiH”, koje su potpisali, 05.08.o.g. Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, u komatoznom stanju, bez velikih šansi da ožive.

Šanse su tek teoretske.

I Lars Gunar Vigemark je u komatoznom stanju.

Izvjesno je jedino da su mu koferi spakovani. Sa kartom u jednom smjeru.

2.
Uz navedeno, Dodik je definitivno izišao na čistinu i stao naspram Zapada, SAD-a i NATO, što je za njega vrlo vrlo neobećavajuća situacija.

3.
Šanse da iz tog sukoba izađe kao pobjednik nisu čak ni teoretske, jer Dodik, ma koliko se pozivao na odluke Narodne skupštine RS, direktno ne poštuje odluke BiH, koju vodi kao jedan od tri člana Predsjedništva BiH.

4.
Dodik, definitivno, neće glasati za ANP ni u kojoj varijanti i to je činjenica koju je nemoguće zaobići, ali i koja je njemu mlinski kamen oko vrata.

5.
Sam ga je sebi stavio, igrajući se između velikih sila, pogrešno misleći da je  u toj igri išta više od alatke. U ovom slučaju istočne.

6.
Paradoks je da je u cijeloj ovoj priči Dodik protiv samog sebe, odnosno Dodika iz 2009. godine.

Tada je Dodik, kao premijer RS i lider SNSD, podržao Radmanovića, visokog funkcionera SNSD, koji je, u ime Predsjedništva BiH, uputio pismo NATO i zatražio pristupanje BiH Alijansi.

Slobodna Evropa - Komentarišući predaju Akcionog plana za članstvo u NATO-u, premijer RS i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik podsjetio je da je Narodna skupština RS još 2005. godine jednoglasno podržala plan ulaska BiH u ovaj vojni savez:

„Moj stav vezano za NATO savez je jasan - i partije koju ja predstavljam: mi treba da se nađemo u NATO savezu, ali procedura koju treba da provedemo mora da manifestuje volju ljudi koji žive ovdje. Podnošenje tog dokumenta ne znači članstvo u NATO savezu. Odluku o tome će donijeti organi BiH, a to znači i mi koji participiramo u tim organima, i mi ćemo se opredijeliti o metodologiji kako ćemo doći do takve odluke i njene podrške“, rekao je tada Dodik, 02.10.2009..

Tda je još naglasio: „Treba u racionalnoj atmosferi vidjeti na koji način se kretati ka tome. Ima mnogo nepravdi koje je učinio NATO na ovim prostorima, ali to ne znači da mi treba da žrtvujemo buduće integracione procese zato što imamo otvorene probleme. Mislim da svi otvoreni problemi upravo se mogu rješavati u okviru NATO struktura.“ 

7.
Racionalnost je, u međuvremenu, nestala; Dodik je danas protiv Dodika, ali problem Dodika je u tome što je slanje ANP-a, aktivacija MAP-a, put BiH u NATO, postao državna obaveza. Njegovom voljom i zaslugom. I što je to nepromjenjivo.

Dodikova novostečena iracionalnost neće promijeniti navedeno!

8.
Zoran Tegeltija, nesuđeni mandatar za formiranje Savjeta ministara, ostaće u tom kapacitetu. 

Šanse da se to promijeni su teoretske, ali su i one u komatoznom stanju.

9.
Pokazalo se, što je konstanta, da je optimizam Dragana Čovića, iskazan nakon potpisivanja Principa, siguran putokaz da uspjeha projekta neće biti.

10.
Pokazalo se i da je Izetbegović definitivno redukovan u političkim igrama i potpuno nedorastao. Redukcije su mu nepopravljive. 

Šanse da se to promijeni nisu nikakve, čak ni teoretske.

11.
Željko Komšić ostao je pri svojim stavovima, od kojih je ulazak u NATO prioritet BiH, što je dokument koji je, zajedno sa njim, svojevremeno kreirao Nebojša Radmanović i desilo mu se da je on najveći pobjednik projekta “Principi” u čijem stvaranju nije ni učestvovao.

12.

Kriza tek slijedi; Mnogo dublja od one u kojoj se BiH trenutno nalazi. Ali to se znalo i 05.08., kada su obznanjeni Principi, kao što je to jasno i 20.08., nakon što je “Crni Utorak” pojeo dvije sjednice Predsjedništva BiH i mogućnost da se zemlja pokaže bar na trenutak ozbiljnom, a ne vlasništvom neodgovornih i nesavjesnih političara, koji sa njom postupaju i vladaju isključivo u skladu sa ličnim interesima.