уторак, 27. август 2019.

Dodik, politički Kameleon, krijući se između uvoznih lubenica i (ne)uvijenih prijetnji o rasturanju BiH, pokušava povratiti potpunu moć u RS


piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik, najpoznatiji politički Kameleon u regionu, pokušao se, nakon drugog neuspješnog pokušaja imenovanja mandatara za Savjet ministra BiH, sakriti između uvoznih lubenica i uvijenih prijetnji o rasturanju BiH. 

2.
Dodik koji je u Predsjedništvu BiH zaprijetio da će poništiti Oružane snage BiH, VSTS, Sud i Tužiaštvo BiH i Upravu za indirektno oporezivanje, na pres konferenciji, održanoj nepun sat nakon izrečenih prijetnji, sve ih je podveo pod hipotetiku; Koja bi možda mogla da se desi iza 05.09., do kada važe “Principi za formiranje vlasti na nivou BiH”, koje je potpisao Dodik zajedno sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, dok ih je posluživao Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH.

3.
Dodik puca iz prazne; I kada bi pokušao ostvariti svoje prijetnje, nema ni snage ni načina da ih realizuje; Malo ko će iz “ljubavi” prema njemu napustiti radna mjesta u navedenim institucijama i dovesti sebe, zbog Dodikovog (hipotetičkog) haosa u situaciju da ostane bez sredstava za život. I to u situaciji kada se “kraj s krajem” sve teže stiže!

4.
Niko neće podržati razvaljivanje BiH po Dodikovom “receptu”; Čak ni Rusija; Srbija pogotovo to neće učiniti. 

Štaviše, bilo kakav pokušaj takvog djelovanja sasvim bi realno izazvao Zapad na brutalnu reakciju prema Dodiku i njegovim političkim saradnicima. 

5.
Dodik samo baca maglu, prijeti uprazno, a njegov egzibicionizam jeftiniji je i od domaćih i uvoznih lubenica; Posebno ovih drugih, čije mu je “razbijanje” na pres konferenciji trebalo poslužiti kao argumentacija o tome kako BiH nije sposobna ni hranu da proizvede za sopstveno stanovništvo, iako je on jedan od ključnih krivaca za to. 

6.
Šta je sa svim tim poljoprivrednim strategijama koje su istekle iz ministarstva poljoprivrede RS, skupo plaćene, a nikada realizovane; Da ne pominjem “Farmland” i ostala uništena Poljoprivredna dobra, od Bijeljine do Nevesinja.

7.
Dodik ponovo pokušava da se sakrije iza Narodne skupštine RS, svoje pomoćne alatke za rušenje entiteta iz kojeg je izabran u Predsjedništvo BiH. 

Da ne bude nikakve zablude - Dodik ne ruši BiH, on satire RS, pokušavajući sebe da spasi. 

Nema te lubenice koja to može sakriti.

8.
Ponavljati sve što je Dodik rekao je besmisleno, jer je to, proteklih trinaest godina, koliko je na vlasti, potezao en puta i svaki od tih enova završio je u košu za smeće.

9.
Tako će biti i sa najnovijim spinovima, što ni na koji način ne može sakriti činjenicu da Dodi, otkako je u Predsjedništvu BiH, izbjegava da se, institucionalno, izjasni o ANP-u; Odnosno da insistira da se ANP stavi na dnevni red, da on bude preglasan, pa da se pozove na vitalni nacionalni interes i u Narodnoj skupštini dobije podršku; Na taj način bi zaustavio put u NATO, protiv kojeg je on verbalno, ali suštinski, institucionalno, stalno ostavlja otvorena vrata za njega. U najgorem slučaju, otškrinuta!

10.
Dodik je, dok je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, mogao sazvati vanrednu sjednicu, staviti na dnevni red ANP (Šefik Džaferović i Željko Komšić to nisu mogli preglasavanjem skinuti sa dnevnog reda, jer se na vanrednim sjednicama ne glasa o dnevnom redu, već ga utvrđuje predsjedavajući) i biti preglasan. Nakon toga mogao je zatražiti sjednicu parlamenta RS i završiti sa ANP-om, ali to on nije učinio. 

11.
Nije ni pokušao, premda je osam mjeseci bio na čelu Predsjedništva BiH. Ta činjenica dovoljno govori sama za sebe, ali i o Dodikovoj političkoj “hrabrosti”! 

12.
Usvajanje ANP-a je državna obaveza, potrebna za aktivaciju MAP-a, prihvaćena u vrijeme dok je Nebojša Radmanović, član SNSD-a, bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, 2009. godine.

NATO je 05.12.2018. pozvao BiH na slanje ANP-a, kako bi se aktivirao MAP i država krenula ka Alijansi.

NATO taj poziv nije povukao, niti će to učiniti.

13.
Dodik ima pravo da promijeni mišljenje, ali nema pravo da izbjegava državne obaveze, njihovo ispunjenje. 

Ima pravo da ih pokuša promijeniti, zato je i izabran, ali nema pravo da se stalno krije iza Narodne skupštine, naroda, lubenica…, svega što mu u datom momentu padne na um, skrivajući se, na taj način, od odgovornosti.

14.
Dodik je, kada je međunarodna politička scena u pitanju, ovakvim djelovanjem pomnožio sebe sa nulom. I na nivou BiH sebe je sveo na fusnotu, uprkos haosu koji pokušava napraviti, ali iz kojeg, sada već u pravilu, izlazi “krivih leđa”, poražen i nemoćan da sprovede bilo koju od svojih zamisli u djelo.

15.
Ipak, Dodik ni nakon drugog neuspjelog imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara, nije, što je bh. paradoks, koji je već postao sindrom, ostao bez nekih dobitaka: Na unutrašnjoj političkoj sceni RS zaradio je nove “ATP” bodove, a samog Tegeltiju ostavio u situaciji da, znatno oslabljen, čeka neku novu šansu koju će mu Dodik možda pružiti.

16.
Veliko je pitanje da li je Dodik ikada i namjeravao Tegeltiji omogućiti da postane čelnik Savjeta ministara, a još veće zbog čega je Tegeltija dozvolio da se na taj način poigrava sa njim?!

17.
Kako god, činjenica je da je Dodik dodatno oslabio Tegeltiju, što mu i jeste bio cilj, jer bi svaki pokušaj pobune nekadašnjeg ministra finansija bio označen kao “izdaja”! 

18.
Dodik ima brojne unutrašnje probleme u SNSD-u; Tegeltija je samo jedan od njih i zato će lider SNSD-a svoju lažnu “žrtva” priču itekako iskoristiti za dalje slabljenje unutarpartijskih frakcija, kojih je nekoliko snažnih - Jednu predvodi Tegeltija, pojačan Željkom Cvijanović, uz podršku Dragana Lukača, dok drugu drži Nebojša Radmanović. 

19.
Postoji još nekoliko vrlo jakih interesnih grupa koje već odavno, potpuno samostalno, raspolažu resursima RS. 

Svi oni počeli su da se udružuju i Dodiku je primarni interes da se odbrani od njih, razbije ih i stavi sve ponovo pod svoju kontrolu.

20.
Njegova “logika” je vrlo jednostavna - porazi na nivou BiH, koje on doživljava, neistinito predstavlja kao napade na RS i Srbe u cjelini, istovremeno ga lično jačaju u entitetu iz kojeg dolazi. 

21.
To je, po njemu, najkraći put do ponovnog potpunog preuzimanja moći u svoje ruke; Iz te pozicije, koja mu je u dobroj mjeri izmakla, a koju želi da povrati, može da se pomnoži i sa ANP-om.

22.
Djeluje iracionalno, ali šta je kod Dodika racionalno?! Uvozne lubenice?!!!