петак, 23. август 2019.

Dodik namjerava zatražiti novu sjednicu Predsjedništva o imenovanju Tegeltije za mandatara


piše: S.V.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, namjerava narednih dana da zatraži novu sjednicu Predsjedništva na kojoj bi se raspravljalo samo o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara za Savjet ministara BiH, potvrdili su mi izvori bliski Dodiku.

Prema njihovim riječima, Dodikov cilj je da na taj način ponovo prebaci krizu u Sarajevo - ukoliko bude preglasan i Tegeltija ne dobije mandat, optužiće sarajevske političare za opstrukciju formiranja vlasti.

Isti izvori navode da Dodik ne vjeruje u imenovanje Tegeltije za mandatara, ali da mu takvo rješenje potpuno odgovara, jer je Tegeltija jedan od njegovih najozbiljnijih unutarstranačkih protivnika. Neimenovanje za mandatara značilo bi njegov dalji pad unutar strukture SNSD-a, a Dodikov primarni cilj jeste njegovo slabljenje.

CIK i SIPA su izvršili provjere Tegeltije i Predsjedništvu uputili rezultate provjere podataka.

Predsjedništvo BiH trebalo je 20.08. o.g. da održi dvije sjednice: redovnu, na kojoj bi se glasalo o ANP-u, čije usvajanje bi značilo aktivaciju MAP-a i put BiH ka NATO i vanrednu, na kojoj s etrebalo raspravljati o imenovanju Tegeltije za mandatara.

Dodik je odbio da podrži usvajanje ANP-a, a druga dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović saopštili su da zbog toga neće podržati Tegeltiju za mandatara. Iz tih razloga obje sjednice su otkazane.

Ranije, 05.08. lideri SNSD, HDZ i SDA, Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović potpisali su "Principe o formiranju vlasti na nivou BiH", ali se ni u jednoj tački tog sporazuma ne spominje eksplicitno usvajanje ANP-a.