субота, 24. август 2019.

Đokić, Bakingemboj, pred novim, izuzetno teškim i složenim ispitima, koje mora položiti da ostane ministar - na redu potpisivanje štetnog ugovora sa kineskim kompanijama o izgradnji TE Gacko 2


piše: S.V.

1.
Petar Đokić, Bakingemboj, dobija sve teže i teže zadatke da bi ostao ministar energetike i rudarstva u Vladi RS, nakon rekonstrukcije koja će uskoro uslijediti.

Đokić mora da potpiše sa dvije kineske firme ugovor o izgradnji TE Gacko 2, bez prethodno urađene studije ekonomske opravdanosti.

2.
Sama ta činjenica ukazuje da je riječ o štetnom ugovoru, jer vlasti RS “uplivavaju” u živo blato, budući da su kineske kompanije poznate po tome da primarno mešetare, izvlače stotine miliona evra, a da njihove “investicije” nemaju nikakvog efekta, sem gubitaka.

3.
Riječ je o kompanijama „China Africa Investment and Development Co.“ i „China Machinery Engineering Corporation“, sa kojima je Petar Đokić, u ime Vlade RS, još 03.04. 2017. potpisao Sporazum o saradnji. (vidi dodatak).

4.
Sa predstavnicima istih kompanija je Milorad Dodik nastavio “poslovne” razgovore u Beogradu, 25.06.2019. godine. Sa njim u društvu je bio prevarant Srđan Milović, koji je vrlo detaljno opljačkao rudnik TE Gacko, dok je bio na poziciji direktora. 


Toliko je otimao da su morali da ga sklone sa te pozicije, postave za savjetnika za prevare sa pojedinim kineskim kompanijama. 

5.
Sa Milovićem je u pljačkama učestvovao i Milimir Govedarica, aktuelni republički pravobranilac.

Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica, dok je bio na prethodnoj funkciji u MUP-u RS, iskoristio je službeni položaj i eksproprijacijom zemljišta i mahinacijama u preprodaji svoje imovine oštetio državu za blizu milion maraka

O tome svjedoče dokumenti u posjedu redakcije B1Info, a koji jasno pokazuju da je Govedarica, kao načelnik Jedinice za suzbijanje privrednog kriminaliteta, finansijske istrage i suzbijanje pranja novca MUP RS, vodio finansijsku istragu o poslovanju preduzeća „Planinsko dobro“ iz Gackog čije je zemljište na kraju završilo, ni manje ni više, nego u vlasništvu njegovog oca Jovana Govedarice. Takođe, mahinacijama i rođačkim vezama sa rukovodstvom RiTe Gacko porodičnu imovinu unovčio je po tri puta većoj cijeni od stvarne vrijednosti, iako se nalazi na mjestu koje rudniku uopšte ne treba.Govedarica je iskoristio svoj položaj i preko šefice gatačke područne jedinice Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS Zore Bjelogrlić uknjižio nepokretnosti „Planinskog dobra“ na očevo ime. Prethodno je, vodeći istragu protiv Milana i Bože Vučenovića, većinskih vlasnika preduzeća „Planinsko dobro“ i „Ugostiteljstvo i turizam“ njihovu imovinu blokirao kako je oni ne bi mogli prodati.

6.
Umjesto u zatvoru, Govedarica je završio u fotelji pravobranioca, gdje je nastavio sa činjenjem teških krivičnih djela. 

I on i Milović su sluge “ministra energetike i rudarstva iz sjene”, veoma bliskog Dodiku, koji upravlja brojnim resursima u RS, a da nema nikakve funkcije niti odgovorosti za propast projekata.

7.
Zato je tu Đokić koji mora sa kineskim kompanijama potpisati štetni ugovor o izgradnji TE Gacko 2 i omogućiti izvlaćenje desetina miliona evra iz tog “projekta”.

8.
Da su navedene kompanije sklone korupciji, dokumentovao je portal “Moja Hercegovina”, čvrsto potkrepljujući iznesene informacije u tekstu POSLOVI VRIJEDNI STOTINE MILIONA EURA: Kineske kompanije poznate po korupciji i podmićivanju političara prodiru u BiH”

Ministar Đokić je i prije dvije godine potpisao Sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane (TE) Gacko 2 s dvije kineske kompanije „China Africa Investment and Development Co.“ i „China Machinery Engineering Corporation“. Zanimljivo je da ni prije ni poslije potpisivanja ovog memoranduma, koji prethodi jednom od najvećih elektro-energetskih projekata u RS, izgradnju TE Gacko 2, koja bi mogla koštati milijardu KM, niko nije uzeo za shodno da pomene istorijat prevara i korupcionih afera u koje su uvučeni budući partneri. 

Ipak, ekipa našeg portala je istražujući istorijat poslovanja kineskih kompanija došla do zapanjujućih podataka o firmi „China Machinery Engineering Corporation“. 

Naime, rukovodioci predstavništva ove kompanije u Šri Lanki su prošle godine optuženi da su platili 80 miliona dolara trojici moćnih ličnosti vlade kako bi sakrili slabe tačke u izgradnji termoelektrane Norochchoali. 

Zanimljivo je da je u toku istrage u toj državi rukovodsto pomenute kompanije pobjeglo iz zemlje. 

Direktor ove kompanije u Šri Lanki je čak i nakon što je otkrivena pomenuta prevara plaćao moćnim političarima velike sume novca kako bi uticali na istragu. Da stvar bude gora, istražiocima je prijavljeno da je učesnicima u prevari pomagala i kineska ambasada u Šri Lanci i izbavila ih iz zemlje. 

Ovo nije prvi put da se ova kompanija povezuje sa koruptivnim radnjama. Godine 2010. učestvovala je u koruptivnoj aferi u Venecueli. 

„China Machinery Engineering Corporation” je na kraju preuzela izgradnju nuklearne elektrane jedne od venecuelanskih država Zulia i nakon dobijenog posla nagradila tamošnjeg visokog zvaničnika isplatom od 55 miliona dolara, navedeno je, između pstalog, u tekstu “POSLOVI VRIJEDNI STOTINE MILIONA EURA: Kineske kompanije poznate po korupciji i podmićivanju političara prodiru u BiH” portala “Moja Hercegovina, objavljenom 26.07.2019. godine.

9.
Londonski Student Đokić, poznat u londonskim intelektulanim krugovima kao BakingemBoj, sada mora potpisati i ovaj štetni ugovor, kako bi ostao ministar, iako je TE Gacko na koljenima.

10.
Trenutno su u teškoj finansijskoj dubiozi, pa su, pribjegli prevari - fakturisali su oko 40 miliona KM više ERS za proizvedenu električnu energiju, nego što su je zaista proizveli.

11.
Luka Petrović, “povijesna” ličnost koja je, na čelu ERS, ostvarila u ovoj godini istorijski gubitak, isplatio im je, mimo zakona, taj novac, jer se i on našao u njemu. 12.
TE Gacko je pred kolapsom: Godinama radi na oko 70% instalisane snage, remont iz 2018. nisu isplatili, a onaj iz 2019., nazvan "kapitalni" remont, uopšte nije urađen. Zato jeste plaćen 20 miliona KM. 

13.
Sve te malverzacije se vješto kriju, a “pegla” ih Srđan Milović potrčko “ministra iz sjene”, koji Dodika drži “u šaci”!

14.
Milović bi trebalo da vodi “radove” na izgradnji TE Gacko 2, što je garant pljačke enormnih razmjera.

15.
Sve to treba da omogući Đokić svojim potpisom.

16.
Potpisivanje štetnog ugovora sa kineskim kompanijama je drugi zadatak za opstanak BakingemBoja, jer je prvi već “položio”: Đokić je na sebe preuzeo zadatak da “Elektroprivreda RS” od firme “Ruding” (iz Ugljevika) otkupi rudnik krečnjaka i kamena.

Vlasnik “Rudinga” je Rade Ćorić iz Bijeljine, koji je rudnik kupio svojevremeno za cca četiri miliona KM od firme “Sloboprom”.

Đokić je tu “investiciju” doslovno “izgurao” na Vladi RS, a otkupna cijena je 12 miliona KM; Odnosno osam miliona ide u podjelu plijena, jer rudnik ne vrijedi više od cca četiri miliona.

“ERS” je holding i nema imovinu, osim vlastitog poslovnog prostora u Trebinju. Kada se rudnik otkupi na ime Vlade RS, biće, potom, preknjižen na ERS.Prvobitno je ovaj zadatak od “osam miliona za podjelu” trebalo da realizuje Luka Petrović šef ERS, ali ga je Đokić preuzeo na sebe, kako bi dobio mogućnost za popravni ispit. 

“Londonski Student” najbolje govori koruptivni jezik, a dobijeni novac, onih osam miliona viška, bi se podijelio od Bijeljine do Trebinja.

Jasno je da ovakvim štetnim djelovanjem Bakingem Boj dokazuje da nije džaba toliko studirao u Londonu i završio tamo fakultet, a da ne zna ni riječi engleskog jezika. 

Da podsjetim, Đokić, koji ne govori engleski, “završio” je, kako je ranije potvrđeno iz ministarstva koje vodi, „Megatrend International Expert Consortium Limited“ u Londonu!

Izvori bliski “Londonskom Studentu” tvrde da mu nije ni bilo potrebno znanje engleskog jezika, jer je ispite polagao telepatski. Zato su mu kriminalna djela grandiozna! (nastaviće se)
03.04.2017.Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je danas u Banjaluci u ime Vlade Srpske sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane "Gacko 2" sa kineskim kompanijama „China Africa Investment and Development Co.“ i „China Machinery Engineering Corporation“.
Ministar Đokić je sa kompanijom „China Africa Investment and Development Co.“ potpisao i okvirni sporazum o dugoročnoj poslovnoj saradnji u realizaciji strateških investicionih projekata.

Nakon potpisivanja sporazuma, ministar Đokić je rekao da je u planu izgradnja Termoelektrane "Gacko" vrijedne oko milijardu KM, najmanje instalisane snage 300 megavata.

On kaže da će koordinaciono tijelo, čije je formiranje predviđeno ovim sporazumom, nastaviti analizu svih parametara koji su neophodni da bi se donijele investicione odluke - ocjena ranije procijenjenih rezervi uglja u ovom području, vrijednost opreme neophodne za izradu projekta i izgradnju ovog objekta.

Ministar Đokić je rekao da potpisivanje sporazuma sa kineskom kompanijom " China Africa Investment and Development Co " podrazumijeva saradnju u više oblasti - komunalne i saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, zdravstva, nauke i kulture, turizma i zaštite životne sredine.

"Za Republiku Srpsku je najvažnije to što će ovi projekti najviše biti usmjereni u razvoj privrede na čemu se temelji i budući razvoj Srpske, posebno u oblasti energetike", istakao je ministar Đokić.

On je najavio da će narednih dana biti formirano koordinaciono tijelo od predstavnika kineskih kompanija, Vlade Republike Srpske, koje će biti zaduženo da konkretno radi na realizaciji ovih projekata i definiše modele saradnje.

"Vlada Republike Srpske će dati sve potrebne garancije za realizaciju ovih projekata i učestvovati u svakom konkretnom potezu", istakao je ministar Đokić.

Kada je riječ o sporazumu o izgradnji Termoelektrane "Gacko 2", ministar Đokić je rekao da ovaj sporazum podrazumijeva proširivanje ranije započete saradnje sa kineskim kompanijama i partnerima.
"Na ovaj način Vlada Republike Srpske pokazuje svoju opredjeljenost ka razvoju privrede i ekonomije, posebno ka jačanju sektora energetike", rekao je ministar Đokić.

On je podsjetio da je potpisivanje sporazuma uslijedilo nakon posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Kini kada su vođeni razgovori o ovoj vrsti saradnje, posjete predsjednika Kine Srbiji prošle godine sa kojim se tada sastao i predsjednik Dodik, te drugih sastanaka premijera Srpske Željke Cvijanović sa predstavnicima više kineskih kompanija.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što su sa kineskim partnerima potpisana dva sporazuma, od kojih jedan o strateškoj saradnji, a drugi o izgradnji Termoelektrane "Gacko 2".

Premijerka Cvijanović, koja je prisustvovala potpisivanju, rekla je da je sporazum o strateškoj saradnji dugoročan i da predstavlja osnovu za saradnju u različitim oblastima.
"Prisustvo kineskih kompanija i institucija je ohrabrujuće za Republiku Srpsku. Gajimo velike nade da ćemo kroz buduće poteze učvrstiti odnose Srpske i Kine. Naša razvojna šansa je vezana za interes kineskih investitora, jer kada iza projekata stoji kineska država to daje posebnu garanciju da će oni biti uspješni", rekla je premijerka Cvijanović.

Generalni direktor komapnije "China Africa Investment and Development Co."  Lingdž Džao rekao je da se ova kompanija ubraja u najveće kompanije u vlasništvu kineske države, prisutna je na globalnom nivou u više od 100 država u kojima na različite načine sarađuje sa partnerima.
"Sa Republikom Srpskom razgovaramo o različitom oblicima saradnje, koja uključuje investicije i trgovinu", istakao je Džao .

On je rekao da je ova kompanija prisutna i u Srbiji gdje želi da radi na projektu prečišćavanja otpadnih voda.

Potpredsjednik korporacije " China Machinery Engineering Corporation " Zigang Tong rekao je da je Republika Srpska napravila prvi korak u saradnji sa Kinom koja se odnosi na projekat izgradnje Termoelktrane "Gacko 2".
"Današnje potpisivanje sporazuma znači da je naš posao već započeo. Mi smo već oformili radni tim i želimo do kraja godine da započnemo sa radovima. Nadam se da će projekat `Gacko 2` donijeti veliku korist Republici Srpskoj", rekao je Tong.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Željko Kovačević, izvršni direktor Rudnika i Termoelektrane "Gacko" Srđan Milović i predstavnici kineskih kompanija potpisnika sporazuma.