недеља, 23. август 2015.

TEGELTIJINA PORESKA POLITIKA: Olakšice dobila sumnjiva arapska firma bez proizvodnje i prihoda!

Piše: zurnal.info

Vlada Republike Srpske, a prije svega ministar finansija Zoran Tegeltija, imaju krajnje upitan pristup primjeni poreskog sistema. Kvaka je u sledećem- povlaštene firme imaju povlašten odnos i kada je u pitanju izmirenje poreskih obaveza.
Notoran primjer je privatna firma Tehnički remont Bratunac, kojoj su ministarstva finansija i industrije omogućila da bude oslobođena plaćanja poreza Poreskoj upravi RS. Tako je ova firma stavljena u povoljniji položaj u odnosu na druge privatne firme u RS, kojima Tegeltijini poreski inspektori svakodnevno dišu za vratom. 

OLAKŠICE ZA ARAPE
Vlada je prodala Tehnički remonti zavod Bratunac firmi ELW Global Ujedinjeni Arapski Emirati, čiji je kapital sumnjivog porijekla. Kupac nije uložio ni marke u pokretanje proizvodnje, mada je cijeli privatizacioni aranžman Vlada veličala kao projekat koji će zaposliti stanovništvo u Bratuncu, ali i u široj regiji.
Preduzeće je već imalo odoboren jedan reprogram poreskih obaveza, ali nije ispunilo obaveze.
Ministarstvo finansija je svojim rješenjem broj 06.05/411-93-2/14 od 14. aprila 2014. godine odobrilo ovoj firmi odgođeno plaćanje poreskih obaveza u ukupnom iznosu od 713.361,59 KM na 60 jednakih rata. Tegeltija je time zloupotrijebio ministarski položaj, ali i potvrdio da u Republici Srpskoj zakon ne važi jednako za sve. Oni koji su bliski vlasti, imaju sve povlastice. Oni koji nisu, dolaze pod udar zakona i poreskih inspektora.

Sama privatizacija Tehničkog remonta Bratunac je katastrofalna i štetna po interese RS. Nakon privatizacije ta firma ništa ne proizvodi niti remontuje opremu, nema nikakav proizvodni ciklus, niti ima prihode. Samim tim nije mogla ispoštovati ni Tegeltijinu poresku olakšicu i redovno plaćati anuitete, zbog čega je ministar finansija morao da ukine svoje rješenje od 14. aprila 2014. godine.

Protivno svakoj poslovnoj logici, Vlada RS uvažava zahtjev Ministarstva industrije da se Tehničkom remontu Bratunac ponovo odobri odloženo plaćanje obaveza, koje je ministar Tegeltija ukinuo Rješenjem donesenim u martu ove godine.

Umjesto da ta firma dođe pod udar Poreske uprave i da se pokrenu mehanizmi kako bi se država namirila, u cijelu priču uskače Ministarstvo industrije i traži da se Tehničkom remontu Bratunac odobri novo odloženo plaćanje obaveza.
Sve to jer se radi o firmi sa dugom tradicijom u oblasti vojne industrije koja je, navodno, ostvarila saradnju sa novim ino partnerom, pa se skoro očekuje potpisivanje ugovora čija će realizacija omogućiti finansijsku stabilnost firme.
Ministarstvo industrije još navodi da je Tehnički remont izmirio deset anuiteta, od ukupno odobrenih 60.

RJEŠENJE ZA UKIDANJE RJEŠENJA

Zanimljivo je da Ministarstvo industrije navodi da je kupac Tehničkog remonta Bratunac imao značajna ulaganja, ali ne navodi kolika su ta ulaganja i kako to da od okončanja privatizacije Tehnički remont nema nikakve poslovne aktivnosti.  
Sada će Tegeltija, kojeg je Vlada zadužila za realizaciju ovog posla, morati da ukine rješenje, kojim je ukinuo svoje prethodno rješenje. Čista lakrdija.